Izvor: B92, 27.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebna zaplena imovine

Beograd -- Ministarstvo pravde i novi specijalni tužilac zalažu se da se za borbu protiv organizovanog kriminala uvede i oduzimanje imovine.

U specijalnom tužilaštvu navode da već neko vreme učestvuju u izradi zakona kojim bi se regulasalo pitanje odizimanja imovine stečene kriminalom, ali ne mogu da preciziraju kada će on ući u skupštinsku proceduru. Nedavno izabrani specijalni tužilac Miljko Radisavljević smatra da treba proširiti nadležnost Specijalnog tužilaštva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Državna sekretarka u Ministarstvu pravde Snežana Malović ocenila je, na seminaru za sudije i tužioce "Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije jačanjem vladavine prava u Srbiji", da je za uspešnu borbu protiv kriminala neophodno oduzimati imovinu stečenu kriminalom.

Zatvorske kazne su više rizik zanata kriminalaca nego sankcija, ako ih ne prati oduzimanje imovine stečene kriminalom, izjavila je Snežana Malović.

Ona je navela da predstojeće reforma pravosuđa mora da obezbedi olakšano utvrđivanje porekla imovine i efikasno oduzimanje one koja je nezakonito stečena.

"Zaprećene zatvorske kazne za učinioce tih dela, posebno ako su pripadnici organizovane kriminalne grupe, više predstavljaju rizik zanata nego sankciju koja bi ih odvratila od daljeg činjenja krivičnih dela sve dok je njihova nelegalno stečena imovina sigurna i van domašaja vlasti", kaže ona.

Ona je, na otvaranju istog skupa, kazala da će Srbija nastaviti da unapređuje instrumente za borbu protiv organizovanog kriminala jer je njena uspešnost uslov za evropske integracije.

Malovićeva je takođe ukazala da građani Srbije organizovani kriminal vide kao treći problem u zemlji, odmah posle siromaštva i nezaposlenosti.

Međunarodna saradnja u toj oblasti, dodala je, neophodna je jer su organizovane kriminalne grupe sa prostora bivše Jugoslavije uspostavile blisku saradnju i njihovo delovanje ugrožava sve zemlje regiona.

Iskustva Italije u primeni mere oduzimanja imovine mogu da budu od velike pomoći srpskim pravosudnim organima u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Jedan od kriterijuma je da udarimo upravo tamo gde najviše boli. To je zapravo italijansko iskustvo u vezi sa kofiskovanjem imovine", kaže Alesandro Merola, ambasador Italije u Srbiji.

"Radi se o jednoj veoma oštroj meri, ali to je sigurno oružje koje je dalo pozitivne rezultate i dobro funkcionisalo", rekao je on.

Direktor Agencije UN za borbu protiv organizovanog kriminala (UNICRI) Sandro Kalvani rekao je da su Konvencijom UN iz Palerma, koju je potpisalo 135 država, uključujući i Srbiju, predviđene mere za borbu protiv organizovanog kriminala, uz poštovanje žrtava i ljudskih prava.

U Srbiji je ostalo da se radi još mnogo na borbi protiv organizovanog kriminala, kazao je Kalvani i dodao da će UNICRI pomoći u toj brobi.

Seminar je organizovao Pravosudni centar u saradnji sa Agencijom UN za borbu protiv organizovanog kriminala i Centrom za unapređenjem pravnih studija.

Proširiti nadležnost i mandat

Efikasnosti tužilaštva, prema mišljenju Radisavljevića, doprineo bi i produžetak mandata specijalnog tužioca i njegovih zamenika na četiri godine.

Radisavljević je u prvom pojavljivanju u javnosti ocenio da bi mandat specijalnog tužioca i njegovih zamenika trebalo produžiti bar na četiri godine, proširiti nadležnost Specijalnog tužilaštva i predvideti posebna sredstva u budžetu Srbije za rad tog tužilaštva i Specijalnog suda.

Posebnim zakonima trebalo bi dodatno ojačati položaj specijalizovanih organa za procesuiranje krivičnih dela sa elementima organizovanog kriminala, rekao je Radisavljević na otvaranju seminara

Prema rečima Radisavljevića, dve godine mandata za tužioca i devet meseci mandata za zamenike suviše je kratak rok i on treba da traje znato duže kako bi predmete u kojima postupaju mogli da isprate do njihovog završetka, odnosno pravosnažnosti.

Predmeti koji se procesiraju u Specijalnom tužilaštvu i Specijalnom sudu su vrlo obimni, značajni i teški, naglasio je Radisavljević.

On je, takođe, rekao da smatra da Specijalno tužilaštvo treba da dobije proširenu nadležnost da procesuira i neka druga krivična dela, pre svega terorizam.

Prema njegovim rečima, sredstava za Specijalno tužilaštvo i Specijalni sud treba posebno planirati u budžetu, nezavisno od drugih pravosudnih organa, jer bez ekonomsko-finansijske samostalnosti tih organa nije moguća ozbiljna borba protiv organizovanog kriminala.

Podsećajući da je cilj Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, Radisavljević je rekao da je jedan od uslova za to usklađivanje naših propisa sa propisima EU, a da je reforma zakonodavstva prilika za to.

Novoimenovani specijalni tužilac kaže da je rano da se govori o njegovim planovima, jer mu je potrebno vreme da sagleda šta je ranije urađeno i najavljuje da će sledeće nedelje održati konferenciju na kojoj će, između ostalog, govoriti o istrazi o političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.