Izvor: Blic, 15.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za rođakom napasnikom

Potraga za rođakom napasnikom

Da nije tužno, bilo bi kao u latinoameričkim telenovelama. Ali priča iz jednog sela udaljenog od centra Beograda samo dvadesetak kilometara je istinita, iako zaplet i enigma priče 'ko je tu čiji otac' baš podseća na pomenute serije. A iznad svega je morbidna.

Zbog zaštite žrtava i interesa istrage koja traje više od godinu dana, imena aktera ovog slučaja nećemo navoditi. Počelo je krajem 2003. godine kada je mlada žena, gastarbajterka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Nemačke, došla u posetu svojoj porodici - ocu, sestri i braći, od kojih trojica i dalje žive u domaćinstvu s tatom, a četvrti se osamostalio. Prvo što je primetila bilo je to da je njenoj mlađoj, 14-godišnjoj sestri koja ima psihičkih smetnji, 'porastao stomak'. Devojčica nije umela da joj objasni šta se sa njom dešava pa je ova pozvala Centar za socijalni rad.

Socijalna radnica je razgovarala s devojčicom, koja joj je rekla da je 'pravila bebu s dva rođena brata'. Šokirana saznanjem o mogućem incestu, u kojem je žrtva mlađa od 14 godina, socijalna radnica o svemu je obavestila policiju.

Braća su privedena i devojčica je poslata u Dom za decu ometenu u razvoju u Sremčici. Devojčica se ubrzo porodila, rodila dečaka, a njegovim ujacima je uzeta krv na analizu DNK. Rezultati su demantovali devojčicinu priču, ali su uneli dodatnu nedoumicu. 'Nijedan od osumnjičenih ujaka nije otac deteta, ali DNK pokazuje da je otac neko iz najbliže familije', navedeno je u dokumentu, jednom od ključnih dokaza. Tako je krug proširen, jer osim braće i oca, DNK analiza ukazuje na to da je otac dečaka neki stric i ujak, ili braća od stričeva i ujaka.

Policija je odmah po dobijanju rezultata DNK devojčinog oca odvela na poligrafsko testiranje, koje je on 'prošao' i skinuo svaku sumnju sa sebe. Braća su po nalogu istražnog sudije puštena iz pritvora. Trećeg brata, koji živi s njima u kući, psiholog iz Centra za socijalni rad opisao je kao 'nesposobnog za seksualni odnos', čime je ispao iz kruga potencijalnih očeva. Četvrti brat, koji se osamostalio, takođe nije bio sumnjiv jer u vreme kada je devojčica ostala trudna nije ni dolazio u staru kuću.

I tako, usled zavrzlame poznate u našim selima, da su svi meštani rođaci u nekom kolenu, još nije poznato ko je otac dečaka, jer je potrebno da se uradi DNK analiza svih potencijalnih osumnjičenih. Možda i pola sela.

I dok se to istražuje, dečak normalno raste u Domu u Sremčici, dok njegov deda i ujaci ne žele da čuju za njegovu majku i njega.

- Ne želim ni da je vidim, ni da čujem za nju posle sramote kakvu nam je nanela. Da je kojim slučajem vidim, zubima bih ju je zadavio i sačekao mirno policiju, iako znam da bi me posle osudili. I ta zatvorska kazna blaga je u odnosu na ovo šta nam je priredila optužujući braću da su je silovali i napravili joj dete. Celo selo je upiralo prste u nas, a ja sam u svojoj 63. godini morao da idem u policiju, da me prikače na aparate da bi dokazao da nemam nikakve veze s tom grozotom - priča za 'Blic' devojčicin otac koga smo posetili u njegovom domu.

Ali sve te životne nedaće blage su, kako kaže otac, prema onome što mu je ćerka 'priredila'.

- Da sam bio pametan, još dok joj je majka bila živa, da je pošaljem u dom i da ne doživim da me blati kod naroda. Radio sam u fabrici 40 godina i trudio se da joj pružim koliko mogu. Ali ona je nezahvalnica, vucara se okolo i radila je šta je htela. Jednom me je čak gađala kamenom i povredila mi glavu - priča otac.

Ni brat koji je bio priveden, a posle analize krvi izbrisan sa spiska osumnjičenih, ne želi da priča o sestri i o, kako oni kažu, sramoti koja ih je zadesila.

- Optužila je mene i brata bez ikakvog razloga. A dobro zna ko je otac deteta, kod koga je stalno išla. Taj čovek, naš komšija, kad se rodilo dete častio je da je 'u poznim godinama dobio sina'. On ju je maltretirao, tukao i nagovorio da optuži mene i brata, ali ne znam iz koga razloga - kaže brat.

O mogućem ocu dečaka kaže da se razveo od prve žene, koja sa sinom živi u Beogradu, i da se vratio u selo, gde živi s majkom. Dosta je stariji od njegove sestre, ali to ni njoj ni njemu nije smetalo da se viđaju i da naprave to što su napravili, tvrdi on.

Porodica je neumoljiva i dalje tvrdi da je ne zanima šta se dešava s dečakom i mladom majkom. Kažu da je ona 'posle te bruke za njih mrtva'. Ujaci se, inače, spremaju da početkom aprila svedoče pred istražnim sudijom, jer je, na osnovu sestrinog svedočenja, protiv njih ipak podneta krivična prijava. Ona ih je optužila da su sa njom imali seksualne odnose, pa je tužilac podneo zahtev za istragu za krivično delo protivprirodni blud nad osobom mlađom od 14 godina. U sudu bi trebalo da se sretnu sa sestrom koja, ponavljaju, 'za njih više ne postoji'. Ana Ž. Adžić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.