Potraga za bombašem

Izvor: Politika, 16.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za "bombašem"

Trudim se da se vratim u životnu kolotečinu, obezbeđenje nisam ni odbio niti prihvatio, već se uzdam u procenu policije – kaže novinar Dejan Anastasijević

Policija intenzivno traga za osobom koja je preksinoć postavila bombu "kašikaru" na sims prozora spavaće sobe novinara nedeljnika "Vreme" Dejana Anastasijevića. U dosadašnjoj istrazi ispitano je na desetine osoba za koje se pretpostavljalo da mogu da imaju određena saznanja o ovom događaju. Čekaju se i prve analize >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tragova pronađenih na mestu događaja. Operativnim policijskim radom trebalo bi da bude utvrđeno da li je napad na Anastasijevića bio pokušaj njegovog ubistva ili je reč o zastrašujućoj opomeni.

Kako je "Politika" objavila, jedan od glavnih tragova u identifikaciji napadača je neeksplodirana "kašikara" koja je nađena ispred susednog ulaza broj 12 u istoj zgradi na samo nekoliko metara od, skoro potpuno u eksploziji uništenog, prozora od stana novinara Anastasijevića.

Novinar Anastasijević izjavio je juče za "Politiku" da ne želi da se meša u istragu policije, da se ne raspituje o detaljima već da očekuje rezultate.

– Trudim se da se vratim u normalu i životnu kolotečinu. U kontaktu sam sa policijom, oni rade svoj posao i trudim se da se ne mešam u istragu. Zadovoljan sam načinom rada i stepenom pažnje i ozbiljnosti sa kojom su pristupili ovom događaju – rekao je Anastasijević.

Na naše pitanje da li je prihvatio policijsko obezbeđenje koje mu je ponuđeno, rekao je da se uzda u procenu policije.

– Policijsko obezbeđenje nisam ni odbio niti prihvatio. Rekao sam im da se uzdam u njihovu procenu o tome. Primetio sam da je od juče u mojoj ulici neprekidno prisutna jedna policijska patrola – naveo je novinar.

Jedini za sada javno izrečeni motiv napada na Anastasijevića su reči glavnog i odgovornog urednika nedeljnika "Vreme" Dragoljuba Žarkovića koji je ocenio da ceo slučaj najverovatnije ima veze sa gostovanjem Anastasijevića u emisiji "Kažiprst" na radiju B92 u kojoj je on govorio o suđenju i presudi grupi "Škorpioni". Žarković je rekao da je neko posle te emisije, u četvrtak, pokušao da se u redakciji "Vremena" raspita bliže o Anastasijeviću i njegovoj rodbini.

Napad na novinara nedeljnika "Vreme", bombom "kašikarom" koja je eksplodirala ispred prozora od njegovog stana, najoštrije je osudilo Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala.

– Dejan Anastasijević je svojim dosadašnjim radom bio glas slobodne reči i slobodnog novinarstva. Taj nasilni akt istovremeno je i akt upozorenja da moramo biti još odlučniji u borbi protiv svih oblika kriminala koji ugrožava osnovne vrednosti demokratije. Tužilaštvo će se pozabaviti svim onim što je u njegovom domenu i nadležnosti – izjavio je juče "Politici" Tomo Zorić, portparol Tužilaštva. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ocenilo je da je napad na novinara Anastasijevića bio napad na slobodu mišljenja i izražavanja kojim se podrivaju temelji demokratije.

– Stavovi koje je Anastasijević izražavao pomogli su i pomažu u afirmaciji istine, posebno u sferi najtežih oblika kriminala, uključujući i ratne zločine – saopštilo je Tužilaštvo.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je juče povodom napada na novinara nedeljnika "Vreme" da će aktivisti te partije danas blokirati saobraćaj od 11.55 do 12 časova, u znak protesta. Saobraćaj će biti blokiran u 165 opština u Srbiji u kojima Liberalno-demokratska partija ima odbore, a u Beogradu protest će biti održan na uglu ulica kralja Milana i Kneza Miloša, navedeno je u saopštenju LDP.

Pokušaj ubistva novinara mnogo je indikativniji od još jednog terorističkog napada na slobodu izražavanja, upozorio je juče Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

– Meta je ovog puta bio jedan hrabar novinar koji ne samo da je autentično svedočio o suđenju ubicama navodno paravojne jedinice "Škorpioni", već se svojevremeno i lično pojavio kao svedok optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću – navedeno je u saopštenju Helsinškog odbora.

Dejan Anastasijević je dugogodišnji novinar nedeljnika "Vreme", bio je izveštač sa ratišta na prostorima bivše Jugoslavije devedesetih godina. Anastasijević je poznat po svojim tekstovima o bezbednosnim snagama Srbije, kao i o člancima o ratnim zločinima, u poslednje vreme posebno o slučaju "Škorpiona" i braće Bitići. Za analitički i hrabar pristup novinarstvu, Anastasijević je dobio više novinarskih nagrada, uključujući nagradu NUNS-a, "Dušan Bogavac" i "Staša Marinković".

Danijela Vukosavljević

-----------------------------------------------------------

Nerasvetljena ubistva novinara

Na sudu u Srbiji do sada još niko nije odgovarao za ubistvo i napad na novinara

Nijedno ubistvo novinara u Srbiji nije rasvetljeno i niko nikada nije odgovarao za napad na novinare, konstatovao je juče B92. Dve kašikare koje su se u noći između petka i subote našle na prozoru Dejana Anastasijevića su upravo posledica neotkrivenih ubistava novinara i sve češćih napada na poslenike javne reči u Srbiji, smatraju novinari Dragan Bujošević i Gordana Suša.

Smrt novinarke Dade Vujasinović, koja je pre 13 godina pronađena mrtva u svom stanu, nikada nije dobila sudski epilog. Takođe, javnosti nikada nije zvanično saopšteno ko su nalogodavci i ubice vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije, koji je pre osam godina na Uskrs ubijen ispred zgrade u kojoj je živeo. Predmet je još u fazi predistražnih radnji.

Ne zna se ni ko je ubio dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića pre pet godina.

"Mislim da to ne znamo iz prostog razloga što na neke čudne načine tajnim policijama upravljaju isti oni ljudi koji su i tada u vreme tih ubistava upravljali. Drugi razlog je ponovno buđenje lažnog patriotizma koji smo imali devedesetih. Lažni patrioti nisu uspeli da zaštite Srbe ni u Hrvatskoj ni na Kosovu, ali uspevaju da ovde maltretiraju svakog onog ko ne misli kao oni", kaže Bujošević.

"Citirala bih Hanu Arent koja lepo kaže da mi živimo ponovo u totalitarizmu malog ksenofobičnog naroda. Taj koncept je prvi počeo Slobodan Milošević, a vrlo ga uspešno nastavlja ova sadašnja - kakva god - tehnička ili bilo koja vlast.

Pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića je pokušaj ubistva slobodnih medija, to je bio isti sistem obračuna sa medijima u vreme Miloševićevog režima. U njegovo vreme su učinjena ta ubistva, ali ova vlast se vrlo ignorantski ponaša u otkrivanju počinilaca tih groznih dela", objašnjava Suša.

O tome koliko je novinara u poslednjih petnaestak godina napadnuto, ne postoji precizan podatak. Međutim, samo prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, u toku 2006. godine bilo je oko 50 prijavljenih napada. U toku 2007. statistika beleži u proseku pet do šest prijavljenih napada mesečno. Novinari su neretko bili i na meti političara iz vlasti i državnih službenika koji su na postavljena novinarska pitanja znali da odgovore i udarcima, uvredama i ponižavanjem.

Dragan Bujošević smatra da je danas teže biti novinar nego u vreme režima Slobodana Miloševića.

"Mislim da je onda bilo jednostavnije, na jednoj strani Milošević, a na drugoj oni novinari koji nisu hteli da budu njegovi poslušnici. Sada je to pomešano, sada su toliko izmešani političari i tajkuni, i njihov zajednički cilj je da mediji budu njihov reklamni pano", kaže Bujošević.

"Danas je vrlo riskantno živeti uopšte u Srbiji. Ta priča kako su se stvari jako promenile posle 5. oktobra se sad pokazuje suprotnom. Danas je riskantno drugačije misliti i ako imate u vidu činjenicu da se Dejan bavi vrlo škakljivim temama - ratnim zločinima, državnom bezbednosti, što ovoj vlasti ne odgovara", kaže Gordana Suša.

Novinari koji su u svojim istraživanjima otišli daleko i svoja otkrića prezentirali otvoreno i bez samocenzure, bili su i javno blaćeni i ponižavani izmišljenim tekstovima po tabloidima. Praktično, zbog verbalnog delikta odgovaraju za javnu reč pred sudovima i kažnjavaju se visokim novčanim kaznama. Međutim, na sudu u Srbiji do sada još niko nije odgovarao za ubistvo i napad na novinara.

Fonet

[objavljeno: 16.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.