Izvor: B92, 07.Okt.2009, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potkupljivali lekare širom Balkana?

Beograd -- Srpsko tužilaštvo nije dobilo dokumentaciju iz Slovenije o aferi u kojoj se farmaceutska kompanija "Novartis" sumnjiči za potkupljivanje lekara.

Srpsko javno tužilaštvo nije dobilo nikakvu dokumentaciju od kolega iz Slovenije u vezi sa aferom u kojoj se švajcarska farmaceutska kompanija "Novartis" sumnjiči za potkupljivanje lekara na području čitavog Balkana, uključujući i Srbiju. Kako je za B92 rečeno, Tužilaštvo nema nikakva saznanja o krivičnom postupku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je protiv "Novartisa" pokrenut u Sloveniji.

Slovenačko državno tužilaštvo podnelo je prijavu protiv slovenačke filijale švajcarske farmaceutske kompanije "Novartis”, jer postoji sumnja da je u regionu sistematski korumpirala lekare za uvođenje u praksu lekova koje ova firma proizvodi.

Prijavu protiv "Novartisa” slovenačkom tužilaštvu podnela je anonimna osoba preko advokatske kancelarije Zorana Hajtnika.

U njoj se navodi da postoje dokazi da je "Novartis” u oktobru 2002. godine, potkupio tri lekara onkološkog instituta u Beogradu sa 10.000 evra da u terapiju stave lek "Aredia”.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Nenad Borojević, koji je na toj funkciji od 2001. godine kaže za B92 da za takve aranžmane lekara te klinike i farmaceutske kompanije "Novartis” prvi put čuje.

"To je lek koji se jedno 10 godina koristi za lečenje metastaza kod oboljenja kostiju. Na listi RZZO je od 2004 godine. Ja ne mogu da se setim kako je lek nabavljan te 2002. godine, ali apsolutno nemam saznanja da je neko sa Instituta na taj način bio angažovan ili doveo do toga”, kaže Borojević.

Prema saznanjima slovenačkog tužilaštva, pored lekara u Srbiji, kompanija "Novartis” je nudila mito od oko 20.000 evra i albanskom ministru zdravlja za stavljanje leka "Glivic” na pozitivnu listu.

Sumnja se i da je "Novartis” vodio slovenačke onkologe i njihove porodice 2007. godine na izlet u Dubrovnik, sa ciljem da oni u mesečnoj terapiji umesto 15 puta jeftinijeg leka prepisiju lek "Eksjada”. Povodom ovih optužbi švajcarska kompanija se još nije oglasila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.