Poternice za Dobrovoljačku nisu obustavljene

Izvor: S media, 04.Jul.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poternice za Dobrovoljačku nisu obustavljene

Direktor nacionalnog biroa Interpola za Srbiju Miloš Oparnica izjavio je danas u Beogradu da "crvene" Interpolove poternice protiv okrivljenih u slučaju "Dobrovoljačke ulice", nisu obustavljene, ali privremeno neće biti prosledjivane drugim zemljama, dok spor oko tog slučaja ne bude rešen.

"Privremeno nije dozvoljeno distribuiranje tih poternica kroz Interpolov sistem dok ne bude doneta konacna odluka u vezi tog slučaja", precizirao je Oparnica Tanjugu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Oparnica je pojasnio da poternice nisu obustavljene, "jedino što one nisu vidljive"

Ta dokumenta može obustaviti samo organ koji ih je izadao, a to je sud, podsetio je on.

Prema Oparnici, Interpol, policija ni jedne države, pa ni neka medjunarodna organizacija, ne ulaze u pravnu sadržinu valjanosti poternica, već dok uslovno rečeno, spor traje, ti dokumenti neće biti slati ostalim zemljama.

Po Oparnici, srpski ogranak Interpola je predložio zajednički sastanak svih zainteresovanih strana kako bi sva pitanja u ovom slučaju bila rešena.

Generalnom sekretarijatu Interpola su, takodje prosledjena i tri dopisa u kojima je objašnjen pravni osnov za izdavanje crvenih poternice, razlozi i sve neophodne činjenice koje mogu pomoći u donošenju prave odluke.

Mi smo ukazali na sve činjenice, u saradnji sa Ministarstvom pravde Srbije, kazao je Oparnica.

"Takodje, stvar koja je nama pravila problem jeste činjenica da je u obrazloženju privremene odluke Generalnog sekretarijata o zabrani distribuiranja poternice pisalo da država 'A' ne može raspisati poternicu protiv državljanina države 'B', ukoliko nije saglasna država 'B'."

To, po Oparnici, "uvodi veliki presedan u proceduru same medjunarodne organizacije i, faktički, daje mandat koji ona nema, a to je da ulazi u suštinu stvar, tj. u pravni deo".

Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine je u četvrtak saopštilo je da je Generalni sekretarijat Interpola doneo odluku kojom su "crvene poternice" organa Srbije protiv državljana BiH u tzv. slučaju "Dobrovoljačka ulica" definitivno obustavljene.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine raspisalo je medjunarodne poternice za 19 osoba iz BiH zbog napada na kolonu bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992.

Medjunarodne poternice su raspisane, izmedju ostalih i za bivšim članovima ratnog predsedništva BiH Ejupom Ganićem i Stjepanom Kljujićem.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.