Potera za slobodnjacima

Izvor: Politika, 10.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potera za slobodnjacima

Dva osuđenika nisu se na vreme vratila u centralni zatvor u Beogradu

Dvojica osuđenika, B. S. (20) i D. A. (27), koja su se "udaljila" prekjuče oko 17 časova iz Okružnog zatvora u Beogradu, bili su pod određenom vrstom posebnog tretmana, što znači da su mogli povremeno da izađu iz zatvora, ali su imali obavezu da se u određeno vreme vrate, saznaje "Politika" u Palati pravde. Prema rečima našeg sagovornika, u ovom slučaju nema reči o klasičnom bekstvu iz zatvora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << već o "udaljavanju", jer se osuđenici nisu na vreme vratili u zatvor. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista, policija je još tragala za njima.

U jednom od zatvora sa najboljim merama obezbeđenja, Okružnom zatvoru u Beogradu, popularnom CZ-u, nalaze se javnosti poznati optuženici poput Milorada Ulemeka Legije i Zvezdana Jovanovića, koji su prvostepeno osuđeni na po 40 godina zatvora za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Ulemek je na najtežu kaznu osuđen u trećem stepenu i zbog ubistva Ivana Stambolića, a upravo zbog Ulemeka i čestih napisa u tabloidima o pripremi njegovog bekstva, svaka vest ili nagađanje o bekstvu bilo koga iz ovog zatvora podigne prašinu u javnosti i nametne pitanje bezbednosti.

Poslednje i jedino bekstvo u proteklih 20 godina iz Centralnog zatvora dogodilo se 22. avgusta 2005. godine, kada je Zoran Rašković zvani Serdar bukvalno išetao iz zatvora. Rašković se, za vreme jedne od uobičajenih poseta zatvorenicima, presvukao u odelo i išetao zajedno sa grupom advokata i rodbine. Bekstvo se dogodilo tačno na dvogodišnjicu pljačke "Delta banke" u Mladenovcu, zbog čega se Rašković i nalazio u pritvoru. Odbegli zatvorenik je uhapšen nekoliko meseci kasnije u Švajcarskoj.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 10.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.