Potera za Pukanićevim ubicama po celom Balkanu

Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potera za Pukanićevim ubicama po celom Balkanu

Forenzičari hrvatske policije pronašli su na mestu ubistva Ive Pukanića i Nike Franjića DNK tragove osobe za koju se pretpostavlja da je postavila eksploziv. Identitet atentatora biće utvrđen veštačenjem kada iz Srbije stignu uzorci DNK osumnjičenih Željka Milovanovića i Bojana Gudurića, koji su i dalje u bekstvu, kao i Elvisa Hadžića iz Velike Kladuše, koji je uhapšen i nalazi se u pritvoru u Bihaću. Policija je došla do saznanja da je naručilac za ubistvo platio oko 150.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evra, a u daljem toku istrage biće utvrđeno kako je novac podeljen.



Bojan Gudurić

Porptarol hrvatske policije Aleksandra Ljuba juče nije potvrdila, ali ni demantovala informaciju u vezi s otkrivenim tragovima DNK. Ona je samo rekla da su predmeti pronađeni tokom istrage u Hrvatskoj i BiH prosleđeni na dalju analizu.

- Kriminalistička obrada ubistva Ive Pukanića i Nike Franjića, nakon što je utvrđeno ko su izvršitelji, nastavlja se prema naručiocima - izjavila je Ljuba. Ona je rekla da policija sprovodi mnoge mere i radnje, ali je odbila da govori o detaljima istrage. Ljuba je potvrdila da i dalje traje saradnja hrvatske policije s policijom BiH i Srbije kako bi bile pronađene osobe koje su u bekstvu.

Za sada nema konkretnih dokaza o umešanosti Sretena Jocića, zvanog Joca

Željko Milovanović

Amsterdam, u ubistvo Ive Pukanića. Jedino što Jocića povezuje sa atentatom je činjenica da se, prema saznanjima srpskih obaveštajnih službi, Slobodan - Boba Đurović, inače Jocin bliski saradnik sastao prošle srede sa Robertom i Lukom Matanićem u Lipovcu, kada su i uhapšeni. Policija i dalje traga za izvršiocima atentata Željkom Milovanovićem, rođenim u Belom Manastiru, bivšim pripadnikom Crvenih beretki, koji je prekjuče u Doboju uspeo da izbegne hapšenje, kao i za Bojanom Gudurićem, za koga srpska policija pretpostavlja da je pobegao iz Srbije u neku od okolnih zemalja, najverovatnije u Bugarsku. Kako prenose hrvatski mediji, policija je utvrdila su njih dvojica stupili u kontakt s Robertom Matanićem i nakon toga došli u Zagreb. Pretpostavlja se da je eksplozivnu napravu izradio Elvis Hadžić, kome je u Bihaću određen pritvor od 30 dana i predao je izvršiocima uoči atentata. Iako je Hadžić tvrdio na saslušanju da na dan ubistva nije bio u Zagrebu i da ima alibi, policija ima dokaze da je on u više navrata telefonom kontaktirao sa Matanićevom grupom, a utvrđeno je i da je sa njegovog mobilnog telefona porukom plaćeno parking mesto za skuter sa eksplozivom, koji je na parkiralište ispred „Nacionala” dovezao Milovanović. Braća Matanići i Amir Mafalani našli su smeštaj Milovanoviću i Guduriću u Zagrebu. Iznajmili su stanove u Petrinjskoj ulici i Ilici, preko puta Pukanićevog stana, da bi mogli da prate Pukanićevo kretanje, a kasnije i u Palmotićevoj broj tri, zgradi u neposrednoj blizini „Nacionala” i tamošnjeg parkirališta. Prema nepotvrđenim informacijama, zgrada je navodno u vlasništvu Crkve, u koju se može ući bez problema jer se vrata ne zaključavaju, a ne postoji ni interfon. Gudurić je unajmio stan na ime Kajzer Franc. Pretpostavlja se da je iz tog stana, ili sa tavana zgrade, aktiviran eksploziv i da je to učinio Gudurić ili zajedno Gudurić i Milovanović, jer se u vreme atentata i Milovanović vratio u taj stan.

Policija je utvrdila da je Milovanović, nakon što je prošlog četvrtka ostavio skuter s eksplozivom pored Pukanićevog automobila „leksus”, iz opreza još oko kilometar išao zagrebačkim ulicama sa crnom kacigom na glavi, a onda je skinuo i otkrio lice pred kamerom, koju nije video, čime je olakšao policiji da ga brzo identifikuje.

Potraga na Konjarniku

Kako „Blic” nezvanično saznaje, beogradska policija dobila je juče pre podne dojavu od jednog bivšeg pripadnika MUP da se muškarac koji liči na osumnjičenog Željka Milovanovića nalazi u beogradskom naselju Konjarnik. Interventne patrole policije krenule su u potragu i u Ulici Vladimira Tomanovića locirale naoružanog muškarca visine oko 185 centimetara obučenog u crnu jaknu i farmerke sa sivim kačketom na glavi, ali je on uspeo da izbegne hapšenje. Kako nezvanično saznajemo, u MUP-u ne veruju da se radi o beguncu Željku Milovanoviću.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.