Postoji očevidac napada na novinara

Izvor: Blic, 18.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postoji očevidac napada na novinara

BEOGRAD - Policija je detaljno saslušala više desetina osoba, kao i stanare zgrade u kojoj živi novinar Dejan Anastasijević i moguće je da postoji očevidac bombaškog napada, izvršenog prošlog vikenda, saznaje „Blic" od izvora bliskih istrazi.

Kako otkriva izvor „Blica", istragom je utvrđeno da su u noći kada je pokušano ubistvo Anastasijevića u blizini mesta zločina uočena dva sumnjiva automobila. U toku je identifikacija vozila i potraga za vlasnicima.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Policija nastavlja da na informativni razgovor poziva ljude za koje pretpostavlja da mogu imati saznanja o mogućem napadaču. Inače, policija i Nacionalni kriminološko-tehnički centar, koji obrađuje tragove eksplozije ručne bombe prikupljene ispred stana Anastasijevića, došli su do novih podatka, pre svega na osnovu obrade neeksplodirane ručne bombi. Potvrđeno je da je reč o bombama tipa M51, te da su proizvedene pedesetih, šezdesetih godina u seriji od 1.000 komada. Naš izvor, u cilju istrage, odbija da otkrije više detalja do kojih su došli sledeći trag u vezi sa magacinom u kojem je lagerovana ta serija, kao i šta se sa njom dalje dešavalo i gde se sve te bombe mogu naći.

U noći između subote i nedelje, u 02.50, eksplodirala je jedna od dve postavljene „kašikare" na simsu prozora Anastasijevićevog stana.

Usled detonacije oštećen je prozor spavaće sobe, fasada oko prozora, kao i putnička vozila koja su se nalazila na ulici ispred zgrade. Druga bomba nije eksplodirala. Specijalizovane policijske ekipe već su na uviđaju konstatovale da su postavljene bombe znatno razornije od običnih „kašikara" jer su punjene većom količinom razornog eksploziva koji može da bude opasan po život u krugu od oko 100 metara od mesta eksplozije.

Napad na novinara nedeljnika „Vreme" u prvi mah doveden je u vezu sa njegovim gostovanjem u emisiji „Kažiprst" Radija B92 u kojoj je komentarisao presudu „Škorpionima" u Specijalnom sudu.

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević zatražio je juče od državnih organa da energično deluju i uhapse izvršioce napada na novinara Anastasijevića.

Dejan Anastasijević rekao je juče da je zapanjen i zadovoljan podrškom koju je dobio „od svih slojeva društva" posle napada na njega, istakavši da ne smatra da je ta podrška upućena njemu lično, koliko borbi za slobodu govora u Srbiji.

Direktor beogradske policije Milorad Veljović napad na srpskog novinara okarakterisao je i kao pokušaj ubistva koji, međutim, ima i obeležja terorističkog akta.

Savet Evrope osudio napad

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis, obraćajući se novinarima povodom prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine SE, osudio je napad na Dejana Anstasijevića.

- Ponoviću ono što sam rekao nakon prošlogodišnjeg brutalnog ubistva Ane Politkovskoje u Moskvi. Ne može se govoriti o slobodi izražavanja dok novinare ubijaju na ulici ili ih bombama napadaju u njihovim kućama - rekao je Dejvis.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt ocenio je da je „napad na novinare napad na sve nas u demokratskom društvu" i napomenuo da bi se „demokratsko društvo urušilo bez slobode govora i slobode izveštavanja".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.