Postoje li tajni spiskovi optuženih za ratne zločine?

Izvor: Blic, 15.Avg.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postoje li tajni spiskovi optuženih za ratne zločine?

Više stotina građana Srbije tražilo je informaciju da li se protiv njih u Hrvatskoj vodi postupak zbog ratnih zločina, izvestila je danas TV B92, napominjući da se, kako nezvanično saznaje, radi o ljudima koji se ne nalaze na spisku onih koje je Hrvatska optužila ili osudila za ratne zločine ili se protiv njih vodi istraga.

Međutim, postoje sumnje da taj spisak nije konačan i da Hrvatska poseduje paralelne, tajne spiskove, koji nisu dostupni javnosti, navela je TV B92, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mada u hrvatskoj policiji demantuju takve navode.

Hrvatsko državno tužilaštvo nedavno je predalo Ministarstvu pravde Srbije spisak sa podacima za 1.534 osobe, od kojih je 538 osuđeno za ratne zločine, 563 optuženo, a protiv 433 se vodi istraga.

Spisak je dostupan na lični zahtev, a, kako su ranije naveli u Ministarstvu pravde Srbije, Srbija je preuzela obavezu da pomogne svima protiv kojih se vodi istraga za ratne zločine, kao i da prati situaciju i neprestano obnavlja spiskove eventualnim novim imenima kako ne bi bilo iznenađenja prilikom prelaska hrvatske granice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske navelo je u dopisu da "ne poseduje nikakve paralelne spiskove osoba umešanih u ratne zločine".

U dopisu se dodaje da prema poslovima koje obavlja policija, a u skladu sa zakonskom procedurom, policija na zahtev merodavnih sudova raspisuje međunarodne poternice za svim počiniocima kaznenih dela za koje postoji informacija da se nalaze u inostranstvu, pa tako i za počinioce ratnih zločina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.