Pošte i banke na meti pljačkaša

Izvor: Politika, 18.Maj.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pošte i banke na meti pljačkaša

Beogradski razbojnici imaju između 18 i 25 godina, nezaposleni su i nemaju nameru da traže posao

Broj razbojništava se u beogradskim poštama, do sredine maja ove godine, više nego prepolovio u odnosu na isti period prethodne, dok je broj pljački banaka manji za oko deset odsto, kazao je za „Politiku”, Aleksandar Janković, šef Odseka za suzbijanje razbojništava u beogradskoj policiji. On je rekao da ovaj rezultat nije nastao „preko noći”, već je posledica višegodišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << borbe policije protiv ove vrste kriminala i stavljanja velikog broja počinilaca iza rešetaka.

– U poslednjih nekoliko godina veliki broj razbojnika je uhapšen i samim tim sklonjen sa ulice, iako se vremenom pojavljuju novi koji zauzimaju njihovo mesto. Organizovanih razbojničkih grupa nema. Izvršioci se uglavnom udružuju po potrebi za izvršenje određenog dela – naveo je Janković. 

– Razbojnici biraju objekte, koji su njima pogodni. Uglavnom je reč o poštama sa slabijim obezbeđenjem ili onima koje su zavučene u ulici i odakle je bekstvo lakše. Izbor pošte prema sumi novca koji ona poseduje ne igra ulogu u odabiru mete kod razbojnika. Tokom saslušavanja u policiji, skoro svi uhapšeni su do sada govorili da oni ne znaju koliko novca ima u pošti ili banci koju nameravaju da opljačkaju. Kažu da znaju da novca „sigurno ima” i zadovoljavaju se bilo kojom sumom – rekao je Janković.  

Beogradska policija, podsetimo, 9. maja ove godine uhapsila je četiri osobe, među kojima je i policajac beogradske policijske brigade, zbog sumnje da su od septembra prošle godine počinili pet razbojništava u bankama na teritoriji glavnog grada. Ova kriminalna grupa je od septembra prošle godine opljačkala pet banaka i oduzela plen od oko tri miliona dinara. Osumnjičeni su uhapšeni posle pljačke Pireus banke u Ulici braće Jerkovića.

– Ova grupa je bila specifična. Uradili su jedno razbojništvo u septembru prošle godine i u pljačku opet krenuli tek od januara ove godine. Odmah posle drugog dela smo prepoznali da je reč o jednoj istoj grupi. Trebalo nam je vremena da identifikujemo članove. Na osnovu prethodnog operativnog rada i analize počinjenih razbojništava ove grupe, na dan hapšenja pokrivali smo veliki deo potencijalno ugrožene teritorije – objasnio je Janković.

Kada je reč o profilu beogradskih razbojnika, oni imaju između 18 i 25 godina, nezaposleni su i nemaju nameru da traže posao. Ukoliko „padnu u ruke” policiji, većina njih ima svoju „tužnu priču”. Policajcima pričaju da su siromašni ili da duguju novac, da ne mogu da nađu posao, da je kriza…

– U pljačku uglavnom idu po dva razbojnika, najviše tri, od kojih jedan obavezno čuva stražu ili čeka u vozilu pripremljenom za bekstvo. Naoružani su i u najvećem broju slučajeva nose kape „fantomke” ili kačkete i naočare – rekao je naš sagovornik.

----------------------------------------------

Kamere i nadzor

Stanje obezbeđenosti banaka i pošta popravilo se u poslednjih nekoliko godina, kaže Aleksandar Janković i dodaje da može da bude još bolje.

– U 80 odsto slučajeva banke su obezbeđene dobrim video-nadzorom i fizičkim obezbeđenjem. Postoje manje ekspoziture banaka u kojima nema obezbeđenja, a ni video-nadzora. Kada je reč o poštama, obezbeđenje je uglavnom dobro, ali ne onoliko koliko bi trebalo da bude. U pojedinim objektima uveden je sistem magnetnih brava i zaključavanja. Zahvaljujući tome, četiri razbojništva su od početka godine sprečena. Sistem radi tako što su vrata objekta zaključana, a daljinski za otključavanje je kod radnika obezbeđenja koji procenjuje koju će stranku ili klijenta da pusti unutra – kaže Janković. 

----------------------------------------------

Narkomani napadaju kioske i prodavnice

Beogradskoj policiji dnevno se prijavi od dva do pet razbojništva. Reč je o pljačkanju manjih objekata prodavnica, kioska, a u najvećem broju slučajeva reč je otimanju torbi i predmeta od građana.

– Ova razbojništva čine uglavnom zavisnici od droge, jer im je potrebna dnevna količina za koju nemaju novca. Ipak broj ovih krivičnih dela je zanemarljiv za veličinu glavnog grada – kazao je Janković.

Danijela Vukosavljević

objavljeno: 19.05.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Pošte i banke na meti pljačkaša

Izvor: B92, 19.Maj.2012, 12:05

Beograd -- Broj razbojništava se u beogradskim poštama do sredine maja više nego prepolovio u odnosu na lane, dok je broj pljački banaka manji za oko deset odsto...Aleksandar Janković, šef Odseka za suzbijanje razbojništava u beogradskoj policiji, kazao je za "Politiku" da ovaj rezultat nije nastao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.