Poslodavci zabranjuju trudnoću

Izvor: Blic, 14.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslodavci zabranjuju trudnoću

UŽICE - Na razgovor kod privatnika, koji je tražio radnike, otišla sam nadajući se da ću dobiti posao. Moje nade ubrzo su splasnule. Umesto da razgovara sa nama, a bilo je desetak kandidatkinja, gazda nas je sa dvojicom pajtosa najpre postrojio, a onda naterao da ispred njih šetamo kao manekenke. Dok smo mi šetale i crvenele, oni su komentarisali i upirali prstom u nas - „ova je dobra", „plava je razrađena", „crnoj se vide vene na nogama"...

Ovo je ispovest >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mlade Užičanke, sa diplomom saobraćajnog tehničara, koja je posle tri godine bezuspešnog traganja za poslom nedavno pokušala da se zaposli u jednoj ne baš maloj, u gradu na Đetinji dobro poznatoj firmi. Umesto posla stekla je iskustvo zbog koga će, kako kaže, pre ostati na ulici nego raditi kod takvog privatnika.

Pomenuti slučaj samo je jedan od niza poznatih primera u Užicu o tome kako se neki poslodavci, uglavnom vlasnici manjih preduzeća, bahato odnose prema ženama koje traže zaposlenje ili koje su već kod njega zasnovale radni odnos.

- Znamo da su mnoge žene zlostavljane i šikanirane na svom radnom mestu, da od njih poslodavci zahtevaju i seksualne odnose, ali mi smo tu nemoćni da reagujemo jer one same ne žele da pričaju o tome. Jasno nam je i zašto - ako bi prijavila gazdu istog trenutka dobila bi otkaz, a kod nekog novog poslodavca došla bi kao žigosana da voli da tužaka i da nije spremna da ćuti - kaže za „Blic" Petrašin Drulović, predsednik Samostalnog sindikata Zlatiborskog okruga.

Od samohrane majke dvoje studenata, čija je firma otišla u stečaj, sidnikalci su nedavno čuli još jednu frapantnu priču. Žena koja mesecima nije primila platu otišla je kod rođaka od svog pokojnog supruga, vlasnika jedne firme, moleći ga za posao. Ne dajući ni pet para što se radi o udovici njegovog bližnjeg koja izdržava dva studenta, „milostivi" rođak je poručio: „Obuci se izazovno i dođi večeras kod mene da vidimo da li možemo da ti nađemo neki posao." Dalje, vlasnik jedne prodavnice u centru Užica, naredio je svojim radnicama da moraju da nose suknje i dekoletee sa dubokim razrezom, „ne zbog mušterija nego zbog njega".

Kada joj je pre nekoliko meseci u ginekološkoj ordinaciji saopšteno da je u drugom stanju, mlada žena je zaplakala, ali gorko, ne od sreće. Jecajući pitala je medicinsku sestru šta da radi pošto je gazdi obećala da neće rađati. Posle mesec dana ponovo se pojavila kod ginekologa - došla je na kontrolu, prvu posle abortusa. U međuvremenu, dobila je i otkaz na poslu jer se gazdi prethodno poverila da je ostala trudna.

- Neretko, isključivo kod malih poslodavaca, žene potpisuju ugovor po kome se obavezuju da neće rađati. U slučaju da ostanu u drugom stanju gazda tim papirom može odmah da aktivira otkaz. Dešava se i da žene potpisuju po dva ugovora, s tim što je jedan o zasnivanju radnog odnosa a drugi blanko o prestanku istog koji će postati važeći kada poslodavcu to bude odgovaralo. U jednoj tekstilnoj firmi, koja je trenutno bila ostala bez posla, imali smo primer da je vlasnik nagovorio radnice da potpišu dokument kojim dobrovoljno pristaju na 45 dana neplaćenog odsustva. One su to uradile, a kada mu se ponovo iskazala potreba za radnom snagom angažovao je iste žene, ali ovoga puta preko omladinske zadruge što ga je puno manje koštalo. Vazda je primera da žene rade i po 10–12 sati dnevno uz pretnju poslodavca - „radi ili odlazi" - priča Petrašin Drulović.

Iako je dosta primera šikaniranja žena na radnom mestu, u Inspekciji rada Zlatiborskog orkuga kažu da im se žene ipak ne žale na loš tretman u firmi. Slično je i u Opštinskom sudu gde nam je rečeno da se ne pamti slučaj da je žena tužila poslodavca zbog zlostavljanja, zabrane da rađa ili nečeg sličnog.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, 51,5 odsto nezaposlenih u Zlatiborskom okrugu čine žene. Područje rada gde dame vode glavnu reč i gde u strukturi zaposlenih čine i preko sedamdeset odsto su tekstilsvo i kožarstvo, po pravilu loše plaćena oblast, zatim zdravstvo, farmacija, socijalna zaštita vaspitanje i obrazovanje.

U firmi „Blue Moon" u Užicu od petnaest stalno zaposlenih radnika trinaest je žena. Slađana Šumanac, vlasnik ove firme, ističe da je za nju kao poslodavca veoma važno kakav utisak radnica ostavlja, da li ume da komunicira sa mušterijama, ima li elementarnu kulturu vaspitanja, a ne da li će da se udaje i rađa.

- Posebno su ugrožene kategorije žena preko 35 godina, one koje su ostale bez posla jer u oglasima uvek piše do koje starosne granice se traži radnik. To je vrsta diskriminacije koju čak podstiče i država. Uzmite kao primer dodelu stambenih kredita, pa imamo granicu „mlađi od 45 godina". Mi smo u tom razdoblju „od 30 do 45" bili u vreme najgorih godina kada nije bilo nikakvih kredita. Kada smo došli u pedesete niko nas neće, ni država, ni poslodavci - kaže Slađana Šumanac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.