Izvor: Politika, 10.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji dan braće Bitići

Zaposleni u zatvoru u Prokuplju potvrdili su juče pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu da su američki državljani braća Bitići odslužili kaznu za prekršaj u toj ustanovi od 26. juna do 8. jula 1999. godine, posle čega ih je preuzela policija.

– Odobrio sam njihov zahtev za uslovni otpust i pustio ih 8. umesto 12. jula, kada bi im istekla petnaestodnevna kazna zbog ilegalnog ulaska u zemlju. Tog jutra me je pozvao Milisav Vučković, načelnik policije u Prokuplju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i kazao mi da će po braću Bitići neko da dođe da ih isprati do granice. Kasnije je javio da će ti ljudi malo da zakasne jer idu iz Beograda. Kada su braća Bitići već odvedena iz zatvora, zvao me je inspektor za strance Zoran Stanković i interesovao se za njih. On nije znao da ih je policija već odvela – ispričao je Aleksandar Đorđević, tadašnji upravnik prokupačkog zatvora.

Marjan Mijatović, zatvorski nadzornik rekao je da su policajci stigli po braću Bitići oko 12.30 časova i da ih je on sa stražarom Zoranom Vasićem otpratio do kapije. On je rekao da je kroz rešetke video da su po braću došla dvojica muškaraca koja su sa njima kratko popričala, a zatim su ih odveli prema nekom automobilu. Odgovarajući na pitanja suda, svedok je izjavio da nikada nije bilo pomena da su braća Bitići špijuni i da su to bili mirni momci koji u zatvoru ničim nisu skretali pažnju na sebe.

Ovakav redosled događaja potvrdili su i stražar Zoran Vasić, kao i Predrag Milić, koji je braću prvi i poslednji put video na zatvorskoj prijavnici. Niko od četvorice svedoka nije pomenuo da su braća ušla u beli džip "pajero", parkiran tik uz zatvorsku kapiju i da su bili vezani lisicama, kako su prekjuče tvrdili radnici OUP Prokuplje.

Zoran Stanković, inspektor za strance, rekao je da je 26. juna 1999. godine podneo prijavu protiv braće Bitići zbog ilegalnog prelaska granice. Kazao je da je u njihovim putnim ispravama pisalo da su 17. aprila ušli u Albaniju iz SAD, ali nisu imali ulazne vize za našu zemlju. Kod sebe su imali metalne pločice na kojima su bila ispisana njihova imena, neki brojevi i oznaka OVK. Imali su i fotografije u uniformama te vojske. Stanković je rekao da je pripremio rešenja o proterivanju braće Bitići iz naše zemlje i spremao se da ih preuzme i otprati do granice, ali je saznao da su ih odveli neki drugi policajci.

Prema optužnici, braća Bitići su iz zatvora u Prokuplju prebačena na poligon SAJ u Petrovom Selu, gde su ih 9. jula uveče streljali nepoznati pripadnici te jedinice. Njihova tela nađena su u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, sa još više desetina tela kosovskih Albanaca.

D. Čarnić

[objavljeno: 10.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.