Izvor: Blic, 25.Jan.2008, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji aplauzi velikom glumcu

Juče je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu sahranjen veliki glumac Milenko Zablaćanski. U prisustvu čitave armije ljudi, uz nekoliko dirljivih rečenica Milenkovog kolege i drugara Dragana Vujića Vujketa, i omiljenu Milenkovu pesmu "Stani, stani, Ibar vodo" ispraćen je "čovek snage i smeha".

Milenkov život, napomenuo je Vujke, bio je obeležen slovom Z, Zablaćanski, Zemun, Zlatibor, "Zamisli život" (jedan od vrsnih scenskih projekata Milenka Zablaćanskog)... do aleje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zaslužnih.

Na večni počinak ispratili su ga zvuci omiljene mu pesme "Stani, stani, Ibar vodo"; zatim Večnaja pamjat... I tišina, veća od velike, ogromne, tuge...

Prethodno, na komemoraciji, u prepunoj sali Pozorišta na Terazijama, o njegovim visokim glumačkim dometima govorio je Željko Jovanović, umetnički direktor tog teatra. Jovan Ćirilov je skrenuo pažnju na njegovu svestranu stvaralačku ličnost i dar za pisanje, osvedočen i u knjizi "Ubačeni element". Siniša Pavić je govorio o tome kako je, eto, Milenkova smrt pokazala koliko je bio omiljen, uvažavan, bezmerno voljen... O njegovoj predanosti pozorištu, putešestvijima i nastupima u Edinburgu, Moskvi i belom svetu govorili su i Ivana Žigon, Milovan Zdravković... Glumica Elizabeta Đorevska je svoje zaista dirljivo obraćanje počela njihovim dijalogom iz predstave "Heroji", sada pretvorenim u monolog, a završila pozivom na aplauz, poslednji aplauz Milenku Zablaćanskom... Dugo je, orošen suzama, odjekivao salom... Pozdrav velikom glumcu i velikom čoveku... Onda film, podseta na predstave, TV serije, filmove u kojima je Milenko igrao.

Treba li reći, sala je bila tesna da primi sve koji su hteli da prisustvuju komemoraciji. Moglo se videti mnoštvo umetnika među kojima i Nebojša Glogovac, Predrag Ejdus, Zdravko Šotra, Mirjana Karanović, Nenad Jezdić, njegove kolege iz Pozorišta na Terazijama, predstavnici Ministarstva za kulturu Republike Srbije, Ružica Đinđić, Gorica Mojović, Darjan Mihajlović i mnogi, mnogi drugi, kao i Kokan Mladenović koji je predložio (što je i prihvaćeno) da se kabaretska scena Pozorišta na Terazijama nazove "Scena Milenko Zablaćanski".

Nema početka i nema kraja

"Ja sam shvatio u čemu je tajna. Nema početka i nema kraja. Samo plamen. (...) Dok goriš imaš smisao!...Prirodan tok.... Trenutak koji je samo moj..."- pročitao je na komemoraciji Dragan Vujić Vujke delić iz knjige Milenka Zablaćanskog "Ubačeni element".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.