Portret bez rama: Bratislav Dikić

Izvor: Politika, 16.Mar.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portret bez rama: Bratislav Dikić

Menadžer u krizi

Kada je pre pet godina doktorirao iz naučne oblasti krizni menadžment na fakultetu u Novom Sadu, Bratislav Dikić (43) verovatno nije pretpostavljao da će vrlo brzo dobiti priliku da u praksi pokaže šta je naučio. Afere, čiji je komandant Žandarmerije glavni akter, nizale su se jedna za drugom ubrzo posle njegovog imenovanja na čelo ove specijalne policijske jedinice, ali i redom se sve završavale kako su i počinjale – bez konkretnih zvaničnih tužbi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Prva ozbiljnija „kriza sistema” u Žandarmeriji bila je pre dve godine kada je objavljeno da komandant prisluškuje svoje najbliže saradnike. U akciji „Sistem”, kriminalistička policija je otkrila da Dikić nelegalno prisluškuje svoje saradnike. Tada je navodno oformljena komisija koja se bavila ovim slučajem. Na tome se i završilo, bez rezultata istrage.

Na rasplet poslednje afere, doduše, još čekamo. Dikić je već nedelju dana u udarnim vestima svih medija i to zbog istrage koju Sektor unutrašnje kontrole MUP-a vodi protiv njegovog rođenog brata Dragana i još nekoliko pripadnika niškog odreda Žandarmerije, zbog sumnji na razna teška krivična dela.

Na pojedine optužbe da je zapravo on vođa kriminalne grupe žandarma u Nišu, on odgovara da se nikada nije bavio kriminalom, već da svoj posao obavlja profesionalno i u skladu sa zakonom.

Starešine je na prošlogodišnjem obeležavanju dana jedinice iznenadio novom zakletvom Žandarmerije, koja u jednom delu glasi: „Bez Kosova ne postoji Srbija, bez Kosova ni ja ne postojim”, dok se u javnosti velika prašina podigla pre nešto više od godinu dana, zbog informacije da se unutar Žandarmerije formira posebna jedinica nalik na nekadašnju Jedinicu za specijalne operacije (JSO). Dikić je to svojevremeno demantovao, ali mnogi još pamte njegov odgovor na pitanje novinara Jugoslava Ćosića zbog čega ga zovu Mali Legija: „Nisam ja Legija, ja sam Srbin iz Niša, radim u srpskoj Žandarmeriji”.

Na mesto komandanta Žandarmerije MUP-a, Dikić je imenovan 2009. godine na predlog Milorada Veljovića, direktora policije, koji je tada, između ostalog, za njega rekao: „Iz dobre je porodice i, što je najbitnije, pošten je čovek”.

Dikiću se u zaslugu pripisuje nalazak zaštićenog svedoka u sudskom procesu protiv članova „Gnjilanske grupe”, lociranje svedoka saradnika u Crnoj Gori u slučaju „trgovina organima na KiM”. U januaru ove godine predvodio je žandarme tokom uspešne akcije uklanjanja spomenika poginulim pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, u Preševu. Na informacije da mu je ugrožena bezbednost od strane albanskih kriminalnih grupa, Dikić je odgovorio: „Svestan sam rizika svog radnog mesta i odgovornosti koju imam prema građanima Srbije”.

Dikić je nosilac Ordena za hrabrost, Ordena za zasluge u odbrani i bezbednosti zemlje, Ratnog krsta, kao i plakete Srpske pravoslavne crkve i specijalne plakete za Najplemenitiji podvig za 2008. godinu.

Niški žandarmi, kojima je prethodno komandovao, pamte ga po devizi „Čini dobro i dobrom se nadaj”.

U MUP-u Srbije radi već 23 godine, pre Žandarmerije, deset godina je proveo u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ).

Danijela Vukosavljević

objavljeno: 17.03.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.