Porodici u Zemunu srušena kuća

Izvor: B92, 10.Maj.2011, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodici u Zemunu srušena kuća

Beograd -- Dvadesetak nepoznatih osoba je, bez ikakvog dokumenta ili odluke nadležnog organa i bez prisustva policije, srušilo kuću porodice Duljaj u Zemunu.

Kuća u naselju Vojni put je sravnjena sa zemljom, a sve lične stvari i nameštaj su zatrpani šutom.

Kako je saopštio Centar za prava manjina, rušenje kuće pokušali su da spreče Sead Duljaj i njegova majka, ali su ih kratko ošišani muškarci sprečili da se približe kući.

Rušitelji, dvadesetak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kratko ošišanih, nabildovanih mladića, su došli u ranim jutarnjim satima, u pratnji bagera i bez ikakvih dokumenta počeli da ruše. Kuća je za kratko vreme sravnjena sa zemljom.

Članovi porodice Duljaj u trenutku rušenja nisu bili kod kuće, a kada su se vratili zatekli su gomilu šuta i pokućstvo koje viri ispod ruševina. Kako kažu, otišli su na pijacu, što im je verovatno spasilo glave.

U centru za prava manjina kažu da se nasilju nad Romima mora stati na put. Niko nije želeo da priča o ovome.

Advokat porodice Svetlana Bojović kaže da se godinama vodi sudski spor zbog vlasništva nad zemljištem i dodaje da ovo nije prvu napad.

Prošlog novembra u dvorište im je bačena eksplozivna naprava, a tri dana kasnije neko im je zapalio auitomobil.

U opštini Zemun kažu da ne mogu mnogo da urade, ali da će razgovarati sa Duljajevima i videti kakvu vrstu pomoći mogu da im pruže.

U Centru za prava manjina kažu da sistematsko ponavljanje incidenata i sporost sudskih postupaka ukazuju ne nedostatak volje države da reši ovakve probleme. Andrea Čolak iz Centra veruje da se ovo ne bi dešavalo da nije u pitanju romska porodica

Interesantno je da je svega pola dana pre nego što je ova kuća srušena, stotinak metara niz ulicu boravio i ministar policije Ivica Dačić.

On je došao na slavu jedne romske porodice i romskoj zajednici koja čini većionu u ovom kraju i poručio da ne traže azile u zemljama zapadne Evrope jer tako u griožavaju strateške ciljeve zemlje. On je tada poručio da je Srbija njihova zemlja i da su u njoj bezbedni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.