Izvor: B92, 19.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo prekinuta akcija

Zrenjanin -- Akcija izvlačenja autobusa iz Tise, koji je u petak sleteo s Žabaljskog mosta, prekinuta je.

Kako javlja dopisnik B92 Miroslav Zadrepko akcija izvlačenja prekinuta je oko 16 časova, a glavni razlog za to je, prema rečima komandanta Žandarmerije Borivoja Tešića, velika trošnost autobusa. Ne postoji mogućnost da se sajla veže za bilo koji deo atobusa kako bi se on izvukao, osim za osovine do kojih je nemoguće doći, jer je autobus upao duboko u mulj. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Veliku prepreku izvlačenju autobusa predstavlja i velika brzina reke, nanosi mulja i peska. General Tečić je rekao da će akcija ipak biti nastavljena kada vodostaj Tise opadne, a tada će, prema njegovim rečima, u akciju vađenja autobusa biti uključene i firme koje će raditi na isisavanju dela mulja iz autobusa.

Ronioci su inače i u utorak ujutro pokušali da zakače sajle za autobus, ali je tada, kada su ronioci sišli do autobusa, utvrđeno da je autobus veoam trošan. Pretspostavlja se da je autobus i pre pada u Tisu bio veoma korodiran i da su stoga veoma male šanse da će autobus izdržati.

Inače, ovo obraćanje Tešića bilo je i prvo obraćanje novinarima, prijateljima i rođacima nastradalih od ponedeljka. Rodbina i prijatelji nestalih putnika autobusa "Autobanata" obratili su se javnosti s porukom da ih je komandant Žandarmerije Borivoje Tešić "slagao". Oni su podsetili da im je juče, nakon što su blokirali Žabaljski most, general Tešić obećao da će biti obaveštavani o svemu što se preduzima i dešava na Tisi kod tog mosta, ali da do sada nisu obavešteni o toku akcije vađenja autobusa iz reke.

Podsetimo, u Tisi je lociran drugi deo autobusa. U ponedeljak uveče je do obale privučen samo prednji deo autobusa. Istražni sudija Zoran Paripović, ranije je rekao da će uviđaj na Žabaljskom mostu biti izvršen kada se pronađe i drugi deo autobusa.

Vlada Srbije je sredu, 20. april, proglasila Danom žalosti povodom saobraćajne nesreće na mostu kod Žablja, blizu Zrenjanina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.