Ponovo odložen početak suđenja za smrt Nikole Kovačevića

Izvor: Politika, 13.Jul.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo odložen početak suđenja za smrt Nikole Kovačevića

Naredni pretres zakazan za 21. jul jer se pred sudom nije pojavio jedan od advokata odbrane

Početak ponovljenog suđenja okrivljenima za prebijanje na smrt Nikole Kovačevića, učenika Treće beogradske gimnazije, u martu 2005. godine, odložen je juče po treći put pred Višim sudom u Beogradu zbog izostanka branioca jednog od okrivljenih. Odlukom veća ovog suda, naredni glavni pretres odložen je za 21. jul. Prema rečima Dušice Ristić, portparola Višeg suda, advokat je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sudu poslao medicinsku dokumentaciju da je zbog bolesti sprečen da prisustvuje glavnom pretresu. Postupak protiv dvojice okrivljenih zatvoren je za javnost s obzirom na to da su okrivljeni u vreme izvršenja dela bili maloletni.

Pavle Kovačević, otac nastradalog mladića, kaže za „Politiku” da se postupak protiv okrivljenih za smrt njegovog sina, namerno opstruiše.

– Početak ponovljenog postupka odlaže se po ko zna koji put. Sudskom veću smo podneli zahtev da se okrivljenom dodeli advokat po službenoj dužnosti. Posle pet i po godina znamo isto ono što smo znali posle tri meseca od Nikoline smrti – pita se Kovačević.

Vrhovni sud Srbije ukinuo je u maju prošle godine presudu tadašnjeg Okružnog suda u Beogradu i naložio novo suđenje Nenadu Popoviću i Nikoli Mandiću koji su kao maloletnici, pre pet godina, isprebijali Nikolu Kovačevića, tada učenika Treće beogradske gimnazije. Presudom Okružnog suda, Popović i Mandić osuđeni su na po tri godine maloletničkog zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda, od čijih je posledica Kovačević ubrzo preminuo.

VSS je ocenio da je prvostepena presuda zasnovana na bitnoj povredi odredaba krivičnog postupka, s obzirom na to da je izreka presude nerazumljiva i protivrečna samoj sebi i razlozima za njeno donošenje. Sud je takođe ocenio i da presuda „ne sadrži ni razloge o odlučnim činjenicama, a oni koji su dati potpuno su nejasni i u znatnoj meri protivrečni”.

– Prvostepena presuda ne može se ispitati ni u pogledu utvrđenog činjeničnog stanja, niti u pogledu pravne ocene dela – navodilo se u obrazloženju odluke VSS.

Prema stavu najviše pravosudne instance u zemlji, prvostepeni sud nije dao odgovarajuće razloge kada je odbio predlog odbrane da se otklone evidentne razlike u pogledu opšteg zdravstvenog stanja oštećenog Nikole Kovačevića i činjenica u vezi sa nastankom telesnih povreda i mehanizmima njihovog nanošenja.

Sud je ocenio da je tadašnji Okružni sud morao da pokuša da otkloni nesaglasnosti u nalazima veštaka, a ako to nije moglo da se ostvari, morao je da zatraži veštačenje preko drugih sudskih veštaka. Tek tada bi prvostepeni sud mogao da utvrdi uzročno-posledičnu vezu između radnji oba maloletnika i smrtne posledice kod maloletnog Nikole Kovačevića, navodi se u obrazloženju odluke VSS.

M. Derikonjić

objavljeno: 14.07.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.