Ponovo o slučaju „Marko Milošević”

Izvor: Politika, 26.Okt.2012, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo o slučaju „Marko Milošević”

Počeo disciplinski postupak protiv sudije Gordane Vidojković, ali nije „otvoren za javnost”

Uprkos činjenici da je pravosnažna presuda doneta još početkom marta ove godine kojom je postupak protiv Marka Miloševića po tužbi dvojice članova „Otpora” zastareo, tačka na ovaj slučaj, po svemu sudeći, nije stavljena. Disciplinski tužilac Visokog saveta sudstva koji je po prijavi „otporaša” pokrenuo postupak za razrešenje sudije u ovom predmetu Gordane Vidojković >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trebalo bi da utvrdi da li se ona ogrešila o pravila sudijske profesije tokom vođenja ovog predmeta i hoće li zbog toga snositi posledice.

Disciplinski postupak protiv sudije Osnovnog suda u Požarevcu možda ne bi privukao toliku pažnju da „sporno” suđenje nije bilo protiv sina nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, da tadašnja ministarka pravde Snežana Malović nije izjavila da će se pridružiti inicijativi za razrešenje, a državni sekretar Homen čak najavljivao razrešenje sudije pa i da je već razrešena, ali i da posle „otporaša”, disciplinske prijave protiv sudije Vidojković nisu podneli predsednik Osnovnog suda u Požarevcu Dobrica Živković i Zoran Dobrosavljević iz Lapova, u januaru i martu ove godine. Još je, čini se, zanimljivije da sudiji dve „nove” prijave nisu predočene sve dok se pre četiri dana nije pojavila pred disciplinskim tužiocem pred kojim je, kako joj je ranije saopšteno, trebalo da se izjasni samo o navodima članova „Otpora”.

Sudiji iz Požarevca tako je tek u ponedeljak, disciplinski tužilac predočio da je predsednik suda u kojem radi protiv nje podneo prijavu zato što je za elektronsko izdanje novina „Glas javnosti” objavljenog u januaru ove godine, izjavila: „Predsednik suda je bez ikakvog pravnog osnova vršio uvid u moj predmet, iz koga su neka dokumenta nestala.” Istoga dana, predočena joj je i prijava Zorana Dobrosavljevića iz Lapova koji se u predmetu u kojem je postupala sudija Vidojković pritužuje na „povredu načela nepristrasnosti, neopravdanog odugovlačenja postupka i kršenja odredaba etičkog kodeksa”. Iako su podnete u martu, ove disciplinske prijave su sudiji predočene tek pre nekoliko dana.

Disciplinski tužilac je predložio sudiji da izjašnjenje odloži za neko vreme, odnosno kada se upozna sa navodima prijave, ali je ona to odbila.

– Sigurna sam da sam uvek postupala u skladu sa zakonom i kodeksom sudijske profesije, dodatno vreme za pripremanje „odbrane” nije mi bilo potrebno. Detaljno sam opisala način postupanja u predmetima, navela kakvim sam pritiscima bila izložena posle donošenja odluke o zastarevanju predmeta protiv Marka Miloševića, ali i dostavila podatke o mom radnom učinku za poslednjih nekoliko godina, koji je među najboljim u odeljenju suda u kome radim – kaže sudije Vidojković za „Politiku”.

– Pored Vladana Vukčevića i Vojkana Nedića punomoćje za zastupanje pred VSS dala sam i Dragani Boljević, predsednici Društva sudija Srbije. Njoj, međutim, nije bio dozvoljen ulazak u sudnicu uz obrazloženje da „nema dovoljno stolica” i da su dva advokata sasvim dovoljna da zastupaju moje interese. Nemam niti želim bilo šta da krijem, naprotiv. Zato sam tražila da postupak bude otvoren za javnost, na šta po zakonu i disciplinskom pravilniku imam pravo, ali tužilac ni to nije dozvolila – tvrdi sudija Gordana Vidojković.

M. Derikonjić

objavljeno: 26.10.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.