Ponavljanje suđenja Milošu Simoviću

Izvor: B92, 08.Mar.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponavljanje suđenja Milošu Simoviću

Beograd -- Specijalni sud u Beogradu odobrio je ponavljanje suđenja nekadašnjem pripadniku "zemunskog klana" Milošu Simoviću za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Ponovljeno suđenje odobreno je i za krivična dela koja je počinio kao pripadnik te kriminalne grupe, izjavila je portparolka i sudija tog suda Maja Kovačević.

Shodno zakonu, postupak će biti ponovljen samo u odnosu Simovića i Milana Kalinića koji je prošlog juna uhapšen u Hrvatskoj, ali ne i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u odnosu na ostale osuđene.

Pošto je Simoviću suđeno u odsustvu, sud je prihvatio njegov zahtev za ponavljanje suđenja, objasnila je ona.

Simović je osuđen na 30 godina zatvora za učešće u ubistvu premijera, a na 40 godina zatvora zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela u procesu protiv "zemunskog klana".

Maja Kovačević napomenula je da će početak suđenja biti naknadno zakazan pošto sud čeka odluku o istim zahtevima Sretka Kalinića, koji je osuđen u oba procesa na iste kazne kao Simović.

O Kalinićevom zahtevu biće odlučeno pošto se o tome izjasni i Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje se prethodno složilo sa Simovićevim predlogom, navela je Kovačevićeva.

Prema njenim rečima, ukoliko sud dozvoli ponavljanje postupka i Kaliniću, sudiće im se u istom procesu.

Kalinić i Simović će u imati pravo u toku suđenja da predlažu dokaze, postavljaju pitanja svedocima i traže eventualno suočenje.

Tako bi na ovom suđenju ponovo mogli da svedoče i već osuđeni za ubistvo premijera i krivična dela "zemunskog klana" počev od Milorada Ulemeka Legije, Zvezdana Jovanovića i drugih, a mogli bi da budu saslušni i svedoci saradnici Ljubiša Buha Čume, Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić.

Miloš Simović je 10. juna prošle godine uhapšen na graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije, dva dana pošto je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se kako sumnja tužilaštvo, skrivao više od sedam godina (od ubistva premijera).

Kalinić je 8. juna prošle godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. avgusta izručen Srbiji. On je bio prvi hrvatski državljanin koji je ekstradiran po Sporazumu o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Hrvatske. Simović se od juna nalazi u požarevačkom zatvoru Zabela gde služi višedecenijsku kaznu zatvora, dok je Kalinić u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponavljanje suđenja Milošu Simoviću za ubistvo Đinđića

Izvor: EMportal, 08.Mar.2011

Specijalni sud u Beogradu odobrio je ponavljanje suđenja nekadašnjem pripadniku "zemunskog klana" Milošu Simoviću za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.