Izvor: B92, 26.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pomor ribe posledica nebrige"

Jagodina -- Pomor ribe u rekama posledica je višegodišnje nebrige, a učestao je zbog smanjenog vodostaja i visokih temperatura.

Goran Đurđević, upravnik ribočuvarskog područja Morava 1, koje gazduje rekama i jezerima u Šumadiji i Pomoravlju, dodaje da 99 odsto postrojenja ne poseduje sisteme za prečišćavanje otpadnih voda i uništenje čvrstog otpada. "Otpadne vode se direktno ispuštaju u kanalizaciju, odakle dospevaju u vodotokove", rekao je Đurđević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U najveću reku u Srbiji, Veliku Moravu, izliva se sav tečni otpad iz Ibra, Južne i Zapadne Morave i manjih pritoka. Dok je vodostaj bio visok, do pre nekoliko nedelja, zagađenja su apsorbovana bez velikih posledica za biljni i životinjski svet, kaže Đurđević.

On smatra da bi prema zagađivačima trebalo primeniti rigorozne mere ako ne reše pitanje otpadnih voda i industrijskog otpada.

Prijava protiv "Kopaonika" zbog Toplice

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine je danas podnela prijavu za pokretanje privrednog prestupa protiv preduzeća "Kopaonik" iz Kuršumlije, zbog ispuštanja zagađujućih i opasnih materija u reku Banjsku, 15. jula ove godine, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Prijava za pokretanje privrednog prestupa je podneta Opštinskom javnom tuzzilaštvu u Kuršumliji, po dobijanju izveštaja o ispitivanju uzoraka vode u reci Banjska i pomora ribe u reci Toplici.

Republički inspektori Ministarstva zaštite životne sredine su 16. jula otišli u vanredni inspekcijski pregled fabrici lesonita SSIK "Kopaonik", zbog sumnji da su otpadne vode bez prečišćavanja izlili u reku Banjsku i time izazvali uginuće ribe u reci Toplici (reka Banjska se uliva u Toplicu).

Tada je inspekcija naložila da se obavi ispitivanje otpadnih voda i da se otklone svi nedostaci na postrojenju za tretman otpadnih voda.

Institut za javno zdravlje iz Niša je 17. jula uzeo uzorke vode, a "Kopaonik" je zaustavio proizvodnju dok se ne reši problem tretmana otpadnih voda.

Republički inspektori su 19. jula išli u vanredni pregled i tada ustanovili da "Kopaonik" poštuje rešenja inspekcije, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.