Evropa: U Rusiji skoro 16.000 novozaraženih, rekordan broj u Češkoj - skoro 15.000, rekord i u Ukrajini, Bugarskoj, Poljskoj i Belgiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2020, 06:39

Evropa: U Rusiji skoro 16.000 novozaraženih, rekordan broj u Češkoj - skoro 15.000, rekord i u Ukrajini, Bugarskoj, Poljskoj i Belgiji

U Nemačkoj je danas zabeležen rekordan broj novozaraženih korona virusom, a taj broj prešao je 10.000 prvi put od početka epidemije. U ovoj državi je od početka pandemije zaraženo 392.049 ljudi, a preminulo 9.905. Iako je stopa zaražavanja u Nemačkoj niža nego u većem delu Evrope, broj novozaraženih počeo je ubrzano da raste sa dolaskom hladnijeg vremena, a zvaničnici najavljuju oštrije mere ako se taj trend nastavi.

Kako je saopštio Institut za zarazne bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Robert Koh, u poslednja 24 sata potvrđeno je 11.287 novih slučajeva, a preminulo je 30 osoba.

Ukupan broj zaraženih porastao je na 392.049, a preminulo je ukupno 9.905 osoba, prenosi Rojters.

Iako je stopa zaražavanja u Nemačkoj niža nego u većem delu Evrope, broj novozaraženih počeo je ubrzano da raste sa dolaskom hladnijeg vremena, a zvaničnici najavljuju oštrije mere ako se taj trend nastavi.

Ministar zdravlja Jens Špan juče je saopštio da je pozitivan na korona virus.

Nemačka izdala upozorenje za putovanja u Švajcarsku, Irsku, Poljsku i Austriju

Nemačka je izdala upozorenja za putovanja u Švajcarsku, Irsku, Poljsku i najveći deo Austrije, prenosi Rojters.

Nemačka je izdala upozorenje za putovanja koja nisu nužna u osam od devet austrijskih pokrajina, a izuzeta je jedino Koruška, saopštio je Institut "Robert Koh".

Austrija je prijavila 121,4 novih slučajeva kovid-19 na 100.000 stanovnika tokom sedam dana uzastopno, znantno više od 50 koje se smatra kritičnim.

U Nemačkoj je danas zabeleženo 11.287 novih slučajeva kovid-19, najviše od početka pandemije, i još 30 smrtnih slučajeva od posledica ove bolesti.

Poljska danas odlučuje da li je u "crvenoj zoni"

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki kaže da bi Poljska od subote mogla da postane "crvena zona", što podrazumeva, između ostalog, zabrane okupljanja, ograničeni broj klijenata u prodavnicama i restoranima, ali će konačna odluka biti doneta danas.

U jeku epidemije korona virusa, premijer Poljske prethodno je u sredu predstavio strategiju "srednjeg puta" koja predviđa sinhronizovanu odbranu zdravlja i života građana Poljske, uz zaštitu ekonomije i radnih mesta.

"Naša strategija je da struktuiramo drštveni i ekonomski život na način da omogućimo našim ljudima da uče, rade i žive bez vanrednih ekonomskih restrikcija, a da istovremeno osujetimo dalje širenje virusa", rekao je Moravjecki, prenosi AP.

U poslednja 24 sata u 38-milionskoj Poljskoj je registrovano više od 10.000 novih slučajeva, ukupno oko 203.000 od početka pandemije.

Broj bolničkih kapaciteta je sa 17.000 povećan na 30.000, na raspolaganju je više od 2.000 respiratora, ali eksperti strahuju da nema dovoljno medicinskog osoblja.

EU: Članice SZO transparentnije da izveštavaju o pandemiji

Evropska unija je formulisala nacrt predloga o reformama koje bi trebalo da budu sprovedene u okviru Svetske zdravstvene organizacije, u kojem je istakla da bi članice SZO trebalo da pokažu veću transparentnost kada je reč o načinu izveštavanja o pandemiji, sledeći kritiku prvobitnog odgovora Kine na kovid-19.

Kako Rojters prenosi, dokument je sastavljen 19. oktobra, nakon razgovora nemačke vlade sa drugim članicama EU.

Ovo je poslednji u nizu pokušaja višemesečnih planova EU da ukaže na nedostatke SZO kada je reč o finansiranju, upravljanju i zakonskim ovlašćenjima.

EU u dokumentu poziva SZO da usvoji mere koje će povećati "transparentnost nacionalne usklađenosti" sa međunaronim zdravstvenim protokolima i od njenih članica zahteva da brzo razmene informacije o pandemiji.

Kao prve među mnogim izazovima sa kojima se suočava SZO, EU ističe nedovoljnu transparentnost i nedostatak predvidivog i održivog finansiranja. EU takođe poziva na uspostavljanje efikasnijeg sistema izveštavanja država članica Sekreterijatu SZO, koji će biti konzistentno primenjivan.

Ovo se nadovezuje na kritike upućene Kini i drugim zemljama, zbog toga što informacije o pandemiji nisu podelile na vreme.

U dokumentu se takođe ističe podrška bloka SZO i centralna uloga ove organizacije u odgovoru na globalne zdravstvene izazove.

SZO i Peking nisu odgovorili na zahtev za komentar povodom nacrta predloga koji su izradile članice EU.

Nemačka vlada je takođe odbila da komentariše sadržaj ovog dokumenta, budući da je reč o nacrtu predloga, a ne njegovoj finalnoj verziji.

O nacrtu predloga razgovaraće ministri zdravlja članica EU na videokonferenciji koja će biti održana u toku sledeće nedelje, kako bi formirali zajednički stav pre održavanja skupštine SZO, najavljene za sredinu novembra.

Rekordan broj novozaraženih u Češkoj, skoro 15.000

U Češkoj je u poslednja 24 sata zabeležen rekordan broj novozaraženih korona virusom, skoro 15.000. Prema saopštenju Ministarstva zdravlja, potvrđeno je 14.968 novih slučajeva.

Od poslednjeg preseka preminulo je 69 osoba, prenosi Rojters.

Od početka epidemije u toj zemlji, koja beleži najviši porast inficiranih u Evropi, potvrđeno je 208.915 slučajeva, a preminulo je 1.739 osoba.

Restriktivnije mere zbog rasta broja novozaraženih

U Češkoj danas stupaju na snagu nova ograničenja u borbi protiv pandemije korona virusa, uključujući ograničenje slobodnog kretanja, a nakon što niz ranijih restriktivnih mera nije uspeo da uspori nagli porast broja novozaraženih.

Ograničenja će trajati najmanje do 3. novembra, preneo je AP.

Češki premijer Andrej Babiš izvinio se zbog mera, ali i rekao da bi se ukoliko se one ne preduzmu češki zdravstveni sistem "urušio" između 7. i 11. novembra.

"Nemamo vremena za čekanje, porast (broja novih slučajeva) je ogroman", rekao je Babiš.

Od danas će biti zatvorene mnoge prodavnice, tržni centri i hoteli. Građanima će biti zabranjeno da napuštaju domove, uz neke izuzetke.

Naime, i dalje će im biti dozvoljeno da putuju na posao, da rade, posećuju rođake, kupuju hranu i druge potrepštine, bave se sportom i putuju u inostranstvo.

Državne ustanove će takođe ograničiti radno vreme.

Prema novom režimu, prodavnice hrane i lekova, apoteke i benzinske pumpe ostaće otvorene.

Ukrajina potvrdila najveći dnevni porast broja novozaraženih

U Ukrajini je u poslednja 24 sata potvrđeno 7.053 slučajeva kovid-19, najviše u jednom danu od početka pandemije, čime je ukupan broj obolelih uvećan na 322.879.

Prethodni najveći dnevni porast broja novozaraženih korona virusom u Ukrajini zabeležen je u sredu, kada su nadležni prijavili 6.719 novih slučajeva.

Od posledica kovid-19 u toku prethodna 24 sata preminulo je još 116 ljudi, 6.043 od početka pandemije.

Najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu potvrđen je u sredu - 141, prenosi agencija Rojters. U Ukrajini je od početka oktobra broj novozaraženih gotovo svakog dana bio veći od 5.000. mZbog porasta broja obolelih, vlada je mere karantina produžila do kraja godine.

U Belorusiji danas 738 novih slučajeva, četvoro preminulo

U Belorusiji je danas zabeleženo 738 novih slučajeva korona virusa, što je porast u odnosu na sredu, kada je bilo 733.

Ukupan broj zaraženih u Belorusiji od početka pandemije je 90.380, što čini 0,95 odsto populacije, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja te zemlje.

"U Belorusiji, do 22. oktobra, 81.501 pacijent je izlečen od korona virusa, a registrovano je 90.380 slučajeva", navodi se u saopštenju državne agencije za borbu protiv Kovid 19.

Od početka epidemije preminulo je 945 pacijenata, od kojih danas četvoro, preneo je TAS S.

Do danas, urađeno je preko 2,2 miliona testova na korona virus.

Belorusija je beležila najveći broj zaraženih u aprilu, kada je prosečno vise od 900 ljudi bilo inficiranih na dan.

Beluruske vlasti su odlučile da ne uvode karantin, a od 9. oktobra postoji mogućnost dobrovoljnog testiranja na rusku vakcinu "Sputnjik V".

TASS navodi da su osobe koje su se vakcinisale u dobrom zdravstvenom stanju.

Španija: Pandemija van kontrole, potrebne jače mere

Špansko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je pandemija korona virusa u državi bila van kontrole i da su neophodne drastične mere.

Ministar zdravlja Salvador Ilja je rekao da je njegova administracija razgovarala sa lokalnim vlastima širom Španije o jačim restriktivnim merama i zaključak je da će život u Španiji biti težak u narednih pet ili šest meseci, preneo je Rojters.

U sredu, Španija je postala prva država u zapadnoj Evropi koja je prešla milion zabeleženih slučajeva obolelih od korona virusa.

U Italiji rekordan broj novozaraženih

U Italiji je za poslednja 24 sata registrovano 16.079 novih slučajeva korona virusa, što je najviše u jednom danu od početka pandemije, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

To je skoro hiljadu slučaja više nego prethodnog dana kada je takođe oboren rekord po broju novozaraženih.

Istovremeno je preminulo 136 pacijenata, što je ipak daleko manje nego na vrhuncu epidemije proletos kada je dnevno bilo i 900 žrtava, prenosi Rojters.

Ukupno je dosad zaraženo 465.726 ljudi, a preminulo je 36.968 osoba.

U odnosu na prvi pik, infekcije su sada prisutnije u celoj zemlji, ali najteže pogođen ponovo je severni region Lombardija, gde je samo danas registrovano više od 4.000 slučajeva.

Rekord i u Bugarskoj - 1.472 nova slučaja korone

U Bugarskoj je ponovo zabeležen rekordan broj - 1.472 nova slučaja korona virusa, objavljeno je na zvaničnom sajtu za praćenje epidemije.

Kako se navodi, testirano je 8.738 osoba, što zanči da je procenat zaraženih 16,8 odsto, prenosi BTA.

Trenutno je u Bugraskoj aktivno 14.689 slučajeva. Na bolničkom lečenju su 1.732 pasijenta, od kojih je 107 na respiratoru. Od poslednjeg preseka preminulo je 29 osoba.

U Bugarskoj je ukupno zaraženo 33.335 osoba, od kojih je 1.048 preminulo.

Restorani i noćni klubovi u Bugarskoj moraće da uvedu nove mere, koje podrazumevaju jednu osobu na dva kvadratna metra, izjavio je večeras bugarski ministar zdravlja Kostadin Angelov.

Kako je rekao, cilj nove mere jeste povećanje distance medju ljudima radi sprečavanja širenja korona virusa, prenosi BTA.

Do sada je važila mera da na jednom kvadratnom metru bude jedna osoba.

Angelov je rekao i da će policija i regionalni zdravstveni inspektori vršiti provere i izricati kazne

On je dodao da bi potpuno zatvaranje uticalo na ekonomiju i imalo socijalne i psihološke posledice zbog čega se vlada trudi da ih izbegne.

U Rusiji skoro 16.000 novozaraženih

U Rusiji je u poslednja 24 sata potvrđen 15.971 novi slučaj korona virusa, a preminulo je 290 osoba. Najviše novozaraženih je u Moskvi, 4.413, prenosi Tass.

Od početka epidemije u Rusiji je registrovano 1.463.306 slučajeva infekcije, a preminule su 25.242 osobe.

Korona obara užasne rekorde u Belgiji

Ministarka spoljnih poslova na intenzivnoj nezi

Belgijska ministarka spoljnih poslova i dosadašnja prelazna premijerka Belgije, Sofi Vilems, primljena je juče na intenzivnu negu zbog posledica KOVID19, javljaju belgijski mediji.

Sofi Vilems je prošle nedelje potvrdila da je testirana pozitivno na korona virus.

Ona je prehodno prisustvovala Savetu EU ministra spoljnih poslova u Luksemburgu, gde je sedela pored šefa austrijske diplomatije Aleksandera Šalenbrga, koji je u međuvremenu testiran pozitivno na KOVID19.

U beglijskom ministrastvu spoljnih poslova kažu da je stanje ministarke Vilems stabilno.

Belgija u poslednjih 24 sata beleži rekordnih 13.227 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok je novi vrhunac postignut i u broju preminulih, kojih je 50 za samo jedan dan.

U Nacionalnom centru za javno zdravlje "Sijensano" kažu da broj inficiranih u Belgiji i dalje nastavlja da raste u odnosu na prosek novozaraženih na dnevnom nivou iz prošle nedelje, koji je bio 9.692.

Prosečan broj smrtnih slučajeva je u prethodnoj nedelji iznosio 33 na dnevnom nivou, a Belgija je dostigla cifru od 10.539 preminulih od korona virusa.

Stručnjaci upozoravaju i na porast broja hospitalizovanih koji je sada prešao prag od 3.000, a na intenzivnoj nezi je 525 pacijenata.

U Belgiji se dnevno testira oko 60 hiljada ljudi, a stopa pozitivnosti testa najviša je u Briselu i Liježu, gde svaka četvrta testirana osoba dobije pozitivan rezultat na KOVID19 .

Stručnjaci: Belgija ide pravo ka zidu

Zbog nastavka drastičnog rasta ionako visokog broja zaraženih, hospitalizovanih i preminulih od COVID 19, stručnjaci u Belgiji predlažu novo "zaključavanje" zemlje.

U Belgiji su od početka ove nedelje već zatvoreni svi restorani i kafići, a uveden je i policijski čas od ponoći do pet ujutru.

"Drugo zaključavanje jedina je opcija koju je Belgija ostavila da zaustavi naglo rastuće zaraze i hospitalizacije zbog kovid-19 u zemlji", kaže mikrobiolog i nekadašnji portparol Nacionalnog Istituta za javno zdravlje Emanuel Andre.

Andre kaže da se više ne postavlja pitanje "šta treba zatvoriti u zemlji" već "šta može ostati otvoreno".

"Belgija ide pravo ka zidu i ostalo je samo malo prostora za donošenje društvenih odluka o tome koja preduzeća mogu ostati otvorena, a koja ne", upozorio je Andre.

Dodaje da ”stvari izmiču kontroli” , a da je” zaključavanje efikasnije kada se brzo postavi”.

Belgijski Centar za javno zdravlje upozorava da će bolnice širom zemlje do kraja oktobra imati preko 1.000 COVID 19 pacijenata na intenzivnoj nezi i da bi taj broj mogao da skoči na 2.000 do sredine novembra.

Zbog naglog porasta broja inficiranih, u Belgiji je ukinuto testiranje za sve sem za osobe sa izraženim simptomima bolesti.

Na dnevnom nivou se obavi preko 60.000 testova, a labaratorije upozoravaju da su prebukirane poslom.

U Slovačkoj za dan preminulo rekordnih 17 pacijenata

U Slovačkoj je u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo 17 osoba, što je najveći broj od početka pandemije, objavljeno je danas na specijalizovanom sajtu vlade za informacije o korona virusu.

U istom periodu testirano je 9.365 osoba, od kojih je 1.728 pozitivno na virus, prenosi Tasr.

Na intenzivnom lečenju je 860 pacijenata, od kojih je 18 na odeljenju intenzivne nege, a 58 na respiratorima.

Od početka pandemije, testirano je ukupno 651.175 osoba, od kojih je na virus bilo pozitivno 35.330, a preminulo 115 osoba.

Rekord u Poljskoj, više od 12.000 novozaraženih

U Poljskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 12.107 novih slučajeva korona virusa, što je najviši dnevni porast od početka epidemije, saopštilo je ministarstvo zdravlja nekoliko sati pre nego što se očekuje da vlasti saopšte nove mere za suzbijanje zaraze.

Novi rekord zabeležen je dan nakon što je u toj zemlji dnevni broj novozaraženih prvi put prešao 10.000.

Od poslednjeg preseka preminulo je 168 osoba, prenosi Rojters.

Ministarstvo je navelo da je u bonicama 10.091 pacijent, od kojih je 812 na respiratorima.

To je porast broja hospitalizovanih u odnosu na juče, kada ih je bilo 9.439, od kojih 757 na respiratoru.

U Poljskoj, koja ima 38 miliona stanovnika, od početka epidemije zaraženo 214.686 je ljudi, od kojih je 4,019 preminulo.

Švedska: Stariji građani ne moraju više da se izoluju

Stariji građani u Švedskoj ne moraju više da se izoluju, saopštila je danas švedska vlada, ukazujući na niže stope zaraženih od Kovid-19 nego na proleće i sve veći danak na mentalno zdravlje kod starijih osoba.

Odluka o ublažavanju mera kod starijih osoba doneta je u trenutku dok zemlje širom Evrope ponovo nameću ograničenja hvatajući se u koštac sa rastućim brojem novozaraženih, dok je švedska Zdravstvena agencija saopštila da u toj zemlji nema dokaza o drugom talasu, preneo je Rojters.

Švedska je zauzela drugačiji pristup u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja u borbi protiv pandemije, oslanjajući se na dobrovoljne mere za promociju socijalne distance, mada je izolovala domove za stare nakon visokog nivoa smrtnosti među korisnicima.

Iako je tokom poslednjih nedelja u Švedskoj porastao broj novih slučajeva Kovid-19, on je i dalje na nižem nivou u odnosu na broj stanovnika nego u mnogim drugim evropskim zemljama, gde se svakodnevno beleže novi rekordi.

U Švedskoj je registrovano ukupno oko 107.000 slučajeva korona virusa i oko 5.900 preminulih.

U sredu je zabeleženo 975 novih slučajeva i sedam smrtnih slučajeva, što je znatno manje nego na vrhuncu epidemije tokom proleća.

Švedska ministarka zdravlja Lena Halengren izjavila je da je Agencija za javno zdravlje odlučila da za starije i one iz posebnih rizičnih grupa važe iste preporuke kao i za ostalo stanovništvo.

Do sada je onima sa preko 70 godina savetovano da izbegavaju fizičke kontakte i javni prevoz, da ne odlaze u prodavnice i u druga javna mesta, međutim sada stariji treba da se ponašaju u skladu sa opštim savetima za sve Šveđane - izbegavaju velika okupljanja, ostanu kod kuće na prvi znak oboljevanja i održavaju socijalnu distancu.

U Mađarskoj od korone preminulo 46 osoba,obolelo još 2.032

U Mađarskoj je od posledica korona virusa preminulo još 46 osoba, dok je njih 2.032 obolelo, objavio je danas zvaničan vladin sajt za praćenje virusa.

Time je ukupan broj preminulih porastao na 1.305, dok je broj obolelih od početka pandemije porastao na 52.212, prenosi MTI.

Trenutno, aktivno je 35.653 slučajeva, od kojih je 2.132 pacijenata na bolničkom lečenju, a 197 na respiratorima.

U kućnom karantinu nalazi se 24.764 osoba, a do sada je obavljeno ukupno 935.842 testiranja.

Zbog korona virusa uvedene su mere poput obaveznog nošenja maski na zatvorenom, u javnom prevozu, bioskopima, pozorištima, kao i držanje socijalne distance.

Radno vreme barova i restorana ograničeno je do 23 sata, a posete bolnicama i domovima za stare su zabranjene.

Na ulasku u škole obavezno je merenje telesne temperature, a dečiji vrtići su zatvoreni.

Mađarska želi da ispita efikasnost ruske i kineske vakcine

Mađarska vlada je od zdravstvenih eksperata u zemlji zatražila da ispitaju efikasnost vakcina protiv kovid-19 koje su razvile Rusija i Kina, radi mogućih budućih nabavki, prenosi Rojters.

Mađarska se takođe obavezala da će kupiti 6,5 miliona vakcina od kompanije "AstraZeneka" po ceni od 35,64 miliona evra (13 milijardi forinti), kako je predviđeno širim sporazumom EU.

U zemlji su danas potvrđena 2.032 nova slučaja kovid-19, čime je ukupan broj zaraženih uvećan na 52.212. Od posledica zaraze umrlo je 1.305 ljudi.

Vlada ne namerava da uvede nove restrikcije, a škole će nastaviti sa uobičajenim radom nakon jesenjeg raspusta.

U Austriji novi rekord - 2.435 novozaraženih

U Austriji je broj novozaraženih korona virusom prvi put prešao broj od 2.000. U protekla 24 sata registrovano je 2.435 novozaraženih, što je novi rekord od početka epidemije u Austriji.

Takođe rekordan broj novozaraženih zabeležen je i u Beču sa 659. Zatim sledi Gornja Austrija sa 471, te Donja Austrija sa 403, i Tirol sa 338.

U Sloveniji rekord, 1.663 novozaražena,9 preminulih

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđena 1.663 nova slučaja korona virusa na osnovu 6.215 testiranih uzoraka, što je rekordan dnevni broj novozaraženih i testiranih, objavljeno je na vladinom sajtu za praćenje epidemije.

Procenat pozitivnih slučajeva je 26,8 odsto, a 14-dnevni procenat pozitivnih na 100.000 stanovnika porastao je na 484.

Od poslednjeg preseka preminulo je još devet osoba.

Prvobitno je bilo saopšteno da je preminulo pet osoba, međutim slovenačka vlada je kasnije na Tviteru objavila da je preminulo devet osoba, prenosi STA.

Povećava se i broj hospitalizovanih pacijenata, prenosi TV Slovenija. Prema novim podacima, u slovenačkim bolnicama leči se 357 ljudi, što je 24 više nego prethodnog dana.

U jedinicama intenzivne nege su 62 pacijenta, sedam više nego juče.

Trenutno, aktivno je 10.136 slučajeva.

Najteža situacija je u regionu Gorenjska sa incidencijom 759 zaraženih na 100.000, a zatim slede Koruška i centralna Slovenija.

Primorski region Obalno-Kraška je i dalje u narandžastoj zoni i on još uvek ima incidenciju 131 na 100.000. Do sada je u Sloveniji potvrđeno ukupno 17.646 slučajeva, a sprovedena su 307.243 testa. Preminulo je ukupno ukupno 207 osoba.

U Holandiji više od 9.000 novozaraženih, najviše u danu

U Holandiji je u poslednja 24 sata registrovan 9.271 nov slučaj korona virusa, što je najviši dnevni bilans od početka pandemije.

U jednom danu preminulo je 46 osoba, čime se ukupan broj žrtava popeo na 6.919. Holandija je sada jedno od žarišta drugog talasa korona virusa u Evropi, navodi Rojters.

Pre nedelju dana uvedene su delimične restriktivne mere, uključujući zatvaranje barova i restorana.

U Rumuniji još 4.902 novoobolela, preminulo 98 osoba

U Rumuniji je od korona virusa obolelo još 4.902 osoba, dok je 98 preminulo od posledica infekcije, objavio je danas portal zadužen za praćenje virusa.

Testirano je 34.466 osoba, a među preminulim osobama njih 95 je imalo hronične bolesti, prenosi Ađerpres.

Do sada je u Rumuniji od kovida-19 obolelo ukupno 196.004 osoba, dok je preminulo 6.163. Najviše obolelih je u Bukureštu i Klužu.

U Velikoj Britaniji 189 smrtnih slučajeva, 21.242 obolelih

U Velikoj Britaniji danas je zabelezzeno 189 smrtnih sluccajeva od kovida-19, dva manje nego juče.

Prema podacima od poslednjeg preseka, obolele su još 21.242 osobe, manje nego juče kada je registrovan rekordni broj zaraženih u jednom danu - 26,688, od početka pandemije, prenosi agencija Rojters.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da se ta zemlja ne može osloniti samo na buduću vakcinu, već da treba da se preduzmu i druge mere u cilju suzbijanja širenja epidemije korona virusa.

Albanija: Najviše obolelih u jednom danu od početka pandemije

U Albaniji su danas registrovana 302 nova slučaja kovida-19, što do sada predsedtavlja najveći broj dnevno obolelih u jednm danu od početka pandemije u toj zemlji, objavljeno je na sajtu Worldometer.

Od posledica zaraze korona virusom u poslednjih 24 sata preminule su tri osobe.

Aktivnih slučajeva je 7.390, a u kritičnom stanju nalazi se 20 pacijenata. Ukupno je zaraženo 18.250, a preminulo 465 osoba.

Kako prenosi agencija MIA, Albanija namerava da nabavi 1,1 milion vakcina protiv kovida-19, pa će biti dovoljno doza za najmanje 20 odsto stanovništva.

Epidemiološka situacija u Albaniji se pogorsala tokom ovog meseca kada je u proseku dnevno registrovano po 200 novoobolelih, ili 20 odsto od testiranih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Od subote bi mogli da postanemo crvena zona"

Izvor: B92, 22.Okt.2020

Varšava -- Premijer Poljske Mateuš Moravjecki kaže da bi Poljska od subote mogla da postane "crvena zona"...To podrazumeva, između ostalog, zabrane okupljanja, ograničeni broj klijenata u prodavnicama i restoranima, ali će konačna odluka biti doneta danas...U jeku epidemije korona virusa, premijer...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.