Poljoprivrednici odbili ponudu Vlade Srbije, novi zahtevi ili nastavak blokada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2022, 12:05

Poljoprivrednici odbili ponudu Vlade Srbije, novi zahtevi ili nastavak blokada

Nakon neuspešnih pregovora sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, a zatim i nezadovoljstva odgovorom na zahteve koji su dobili danas poslepodne, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije je poslala Vladi Srbije izmenjene zahteve i dala rok da nadležni odgovore večeras do 20 časova.

Najavili su da će ako do tada ne dobiju odgovor radikalizovati protest organizovanjem blokada puteva širom Srbije.

Predstavnik Inicijative >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Radoslav Adamović je za Tanjug objasnio da se u mejlu, koji su nešto posle 15 časova poslali Vladi Srbije, nalazi sedam već postojećih zahteva, koji su izmenjeni u smislu preciznijeg definisanja i traženja garancija.

"Zahtevamo da premija za mleko od 15 dinara bude za celu godinu, a ne samo za drugi kvartal, kako su obećali. Što se tiče ostalih zahteva, oni su ponudili da subvencije za dizel gorivo budu 22 dinara za 60 litara po hektaru, ali mi tražimo 30 dinara za 80 litara po hektaru. Ukidanje zabrane izvoza je u redu, ali nismo dobili garancije da neće biti uvedene ponovo, pa mi tražimo da se garantuje da zabrana neće biti ponovo uvedena do kraja godine", rekao je Adamović za Tanjug.

On je dodao da im je ponuđen moratorijum na kredite na 12 meseci, ali da poljoprivrednici sada traže 24 meseca.

Adamović je dodao da ne prihvataju ponuđeni način za procenu elementarne nepogode i suše.

"Moraće da pronađu drugi način da mere sušu. Korišćenje stanica RHMZ nema smisla. Na 50 kilometara, koliko obuhvata jedna stanica, može da bude kiša, ali da na sledećih 20 kilometara, van toga, imate Saharu", rekao je Adamović.

Cenu suncokreta će večeras nakon njihovog sastanka definisati Udruženje Stig iz Požarevca, pa će Inicijativa i poljoprivrednici nakon zajedničkih konsultacija izneti zahtevanu cenu, rekao je Adamović i dodao da se odgovor očekuje za navedenih šest zahteva koje su poslali danas poslepodne, a da će zahtev za cenu suncokreta biti naknadno iznet nadležnima.

Kako je Adamović rekao nakon razgovora sa premijerkom Anom Brnabić u Vladi Srbije, poljoprivrednici su nezadovoljni time što ponuda za otkup suncokreta nije uvećana, već je i dalje reč o 535 evra plus PDV, iako su poljoprivrednici tražili 700 evra po toni.

Protesta i blokada na Bulevaru Mihajla Pupina u Novom Sadu trenutno nema, ali su traktori parkirani ispred Pokrajinske vlade.

Jedan od poljoprivrednika iz Rače Milan Milošević rekao je Tanjugu da su u komunikaciji sa kolegama iz Novog Sada, i da su pozvali i druge poljoprivrednike iz svog kraja da im se pridruže.

Poljoprivrednici zahtevaju subvencije goriva, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, otkupnu cenu suncokreta od 700 evra po toni, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litri, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo, a insistiraju i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike suše.

Razgovori premijerke Ane Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sa predstavnicima poljoprivrednika koji protestuju u Novom Sadu završeni su nešto pre 11 časova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Završeni razgovori poljoprivrednika i predstavnika Vlade, zabrana izvoza biće ukinuta, ostali odgovori do 12:30

Izvor: Blic, 11.Avg.2022

Razgovori premijerke Ane Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sa predstavnicima poljoprivrednika koji protestuju u Novom Sadu završeni su nešto pre 11 časova, a jedini dogovor koji je zasad postignut je da će danas biti ukinuta zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.