Izvor: Politika, 17.Jan.2012, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika saznaje: Umesto zloupotrebe položaja – pet novih krivičnih dela

Izmenama Krivičnog zakonika predviđena – zloupotreba ovlašćenja u privredi, prevara u privrednom poslovanju, oštećenje poverilaca, subvencijska prevara i zloupotreba u postupku javne nabavke

Zloupotreba službenog položaja, kako su najčešće „kvalifikovane” nezakonite radnje rukovodilaca državnih i privatnih preduzeća, više neće postojati u Krivičnom zakoniku (KZ). Ovo delo, kako „Politika” saznaje, zameniće pet novih krivičnih dela: zloupotreba ovlašćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u privredi, prevara u privrednom poslovanju, oštećenje poverilaca, subvencijska prevara i zloupotreba u postupku javne nabavke, dok se još raspravlja da se kao novo delo uvede neplaćanje doprinosa.

Prema rečima Slobodana Homena, državnog sekretara u Ministarstvu pravde, nova krivična dela trebalo bi da „pokriju” sve ono što se do sada podvodilo pod zloupotrebu službenog položaja.

– Kod nas se gonjenje za mnoga koruptivna krivična dela preduzimalo uglavnom tako što se okrivljenima na teret stavljala zloupotreba službenog položaja, koja se može široko tumačiti. Takva krivična dela su u savremenim zakonodavstvima precizno razrađena, tako da su radnje izvršenja konkretnije i jasnije određene. Uvođenjem novih krivičnih dela, svi problemi sa kojima smo se susretali u praksi biće rešeni – objasnio je za „Politiku” Slobodan Homen.

Srbija je, prema njegovim rečima, zbog ove inkriminacije imala problema i prilikom izručivanja naših građana iz drugih zemalja, koja ne poznaju zloupotrebu službenog položaja. Pravila nalažu da obe države, ona koja traži ekstradiciju i ona od koje se zahteva izručenje, imaju propisano isto krivično delo.

Brisanje krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz KZ-a izvršeno je na zahtev Evropske unije i po preporuci Saveta Evrope, a uz obrazloženje da je ono arhaično i da u mnogim zakonodavstvima ono ne postoji.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu pravde, očekuje se da će nova krivična dela biti usvojena u prvoj polovini ove godine i da će se odmah posle toga početi sa njihovom primenom. Obaveznim uputstvom republičkog javnog tužioca, objašnjava Homen, biće naloženo da se od dana usvajanja izmene zakona, učinioci gone za „nova” krivična dela.

– Na učinioce „novih” krivičnih dela, što je važno napomenuti, moći će da se primenjuje Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela. Zloupotreba službenog položaja nalazi se u katalogu krivičnih dela za koje se može oduzeti imovina, tako da „nova dela” moraju da budu adekvatna zamena. Zakon o oduzimanju imovne proistekle iz krivičnog dela daje mnogo mogućnosti da se ispita poreklo imovine nekoga ko je okrivljen za dela za koje je predviđeno oduzimanje imovine, ali na novi, konkretniji način – objašnjava Homen.

M. Derikonjić

objavljeno: 17.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.