Izvor: Politika, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politička prepucavanja zbog hapšenja Terzića

Nevladine organizacije tvrde da je pritvaranje tužioca politički čin, DSS ističe da je na sudu da donese presudu o nečijoj krivici Omladina Demokratske stranke Srbije saopštila je juče, povodom navoda 13 nevladinih organizacija o hapšenju bivšeg tužioca Radeta Terzića, kako je isključivo sudska vlast nadležna da donosi presude i odlučuje o tome da li je neko prekršio zakon ili ne. "To je tako i tako će biti sve dok građani na slobodnim izborima biraju demokratsku vlast u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbiji. Po svemu sudeći, prava ambicija tih nevladinih organizacija je da konačno postanu vrhovni gospodar Srbije ili ovlašćeni guverner koji ima neograničenu vlast da po svom nahođenju presuđuje i da Srbiju uredi po svojoj meri", piše u saopštenju Omladine DSS-a.

Omladina DSS-a je navela da je 13 nevladinih organizacija "donelo presudu da je Terzić nevin i da je njegova odluka da se puste ubice premijera Đinđića ispravna, jer, kako kažu te NVO, Terzić je ′kao tužilac bio ovlašćen da preduzima (radnje) za koje je bio nadležan i u tome potpuno nezavisan i autonoman′".

Trinaest NVO ocenilo je juče da je hapšenje bivšeg okružnog tužioca u Beogradu Radeta Terzića "deo dobro organizovane kampanje protiv ubijenog premijera Zorana Đinđića", koja se vodi od dana izricanja presude njegovim ubicama.

Nevladine organizacije su navele da Specijalno tužilaštvo "montira sudski proces" proglašavanjem Terzića za člana zemunskog klana, "ne dajući za to nikakve dokaze i stavljajući mu na teret radnje koje je kao tužilac bio ovlašćen da preduzima i za koje je bio nadležan i u tome potpuno nezavisan i autonoman".

Saopštenje su potpisali Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom), Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanska akcija Pančevo, Otvoreni licej Sombor, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Žene u crnom, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Centar za regionalizam, Forum građana iz Stare Pazove i Građanski fond Panonija.

Rade Terzić je uhapšen u petak, 20. jula, a Specijalno tužilaštvo saopštilo je da je osumnjičen da je "kao pripadnik zemunskog klana, koristeći službeni položaj okružnog tužioca u Beogradu uticao na donošenje nezakonitih odluka o puštanju iz pritvora pripadnika zemunskog klana i povlačenje optužnice protiv istih". Njemu je određen jednomesečni pritvor.

(Beta)

[objavljeno: 25.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.