Policija zabranila skup desničarskih udruženja u Beogradu

Izvor: Blic, 11.Jul.2010, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija zabranila skup desničarskih udruženja u Beogradu

Najavljena akcija "Srećan 11. jul, dan oslobađanja Srebrenice", u organizaciji udruženja "Naši"` i "Srpskog narodnog pokreta 1389", u centru Beograda, zabranjena je zbog menjanja njenog sadržaja, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

S obzirom na to da je skup najavljen u 13 sati kod restorana Kasina na Terazijama, zbog kratkog vremena, odluka o zabrani organizatorima će, kako navode u MUP-u, biti saopštena usmeno.

MUP je organizatorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvobitno bio odbrio samo postavljanje štanda i deljenje propagandnog materijala, ali je, kako se objašnjava, u međuvremenu došlo do promene sadržaja te akcije i zato je odlučeno da se ona zabrani.

Udruženja "Naši" i "1389" jutros su najavili da će na skupu u centru Beograda postaviti pult sa promotivnim materijalom, i da će građani moći da se fotografišu sa posterom generala Ratka Mladića u prirodnoj veličini.

Inicijativa mladih: Kazniti veličanje zločina

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) pozvala je danas nadležno

tužilaštvo da hitno pokrene postupak protiv svih osoba koje su u noći između 10. i 11. jula izlepile Beograd porukama kojima se slavi genocid u Srebrenici.

Inicijativa je pozvala nadležne institucije da primene zakonska ovlašćenja i zabrani rad organizacije Srpski narodni pokret 1389 i sličnih organizacija koje karakteriše raspirivanje mržnje, veličanje zločina i zagovaranje diskriminacije.

U saopštenju se navodi da su predstavnici organizacije SNP 1389 oblepili beogradsku Knez Mihailovu ulicu i Zeleni venac plakatima sa natpisom „Srećan vam 11. jul, dan oslobođenja srpskog grada Srebrenice".

Ovaj akt, ocenila je Inicijativa, predstavlja otvoreno veličanje zločina i izrugavanje bolu žrtava srebreničkog genocida na njegovu petnestogodišnjicu.

Država je dužna da jasno pokaže da se ovakvi istupi pojedinaca i formalnih i neformalnih grupa neće tolerisati, kao i da korišćenjem zakonskih ovlašćenja osujeti dalje stvaranje atmosfere u kome je ne samo dozvoljena, već i

pohvalna heroizacija ratnih zločinaca, kaže se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.