Izvor: Blic, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija uhapsila šestoricu begunaca iz vršačkog zatvora

Policija je danas uhapsila šestoricu od osam begunaca iz vršačkog zatvora, potvrđeno je agenciji Beta u MUP-u.



Uprava za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde saopštila je da su, među šest odbeglih pritvorenika koji su danas popodne uhapšeni u ataru sela Orešac kod Vršca, dvojica odgovorna za ubistvo, a ostali za razbojništvo, silovanje, promet opojnih droga i falsifikovanja isprave.

Među uhapšenima su Dragan Aleksovski, prvostepenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << presudom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina zbog ubistva, Zoran Mladen, osuđen nepravnosnažnom presudom na devet godina kazne zatvora zbog ubistva, Ivan Nikolić, osuđen nepravosnažnom presudom zatvorsku kaznu od četiri godine zbog razbojništva i Rajko Jovanović, osuđen nepravosnažnom presudom na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine zbog silovanja. Uhvaćeni su i Denis Rovčanin, osuđen nepravosnažnom presudom na kaznu zatvora od tri godine i šest meseci zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i Oliver Lekić, osuđen nepravosnažnom presudom na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri meseca zbog falsifikovanja isprave.

Policija traga za Milanom Todorovićem, protiv koga se vodi krivični postupak zbog krađe, Marjanom Stojanovim, osuđenim nepravosnažnom presudom na kaznu zatvora od godinu dana zbog krađe. U bestvu je i Saša Marjančević, odbegli osuđenik iz Okružnog zatvora u Subotici.

Dvojica od osmorice pritvorenika Odeljenja u Vršcu napali su nakon bekstva jednu osobu, a zatim je opljačkali, izjavila je ranije danas istražni sudija Opštinskog suda u Vršcu Cveta Kajević Grubišić.

"U pitanju su dvojica Vrščana koji su u jednoj kući vezali i tukli vlasnika, a potom su uzeli nešto novca i mobilni telefon", rekla je ona novinarima.

Nadležni organi uradili su uviđaj i proverava se da li su u kuću ušli da dozvolom ili bez dozvole vlasnika, rekla je Kajević Grubišić, navodeći da više detalja ne može da iznosi zbog istrage.

Policija ulaže sve napore ne bi li beguncima ušla u trag, dodala je ona.

Osam pritvorenika, među kojima su i dvojica osuđenih za ubistvo, silovanje i trgovinu drogom, pobeglo je juče ujutro iz Odeljenja pritvora u Vršcu, Okružnog zatvora u Pančevu, i policija za njima traga.

Uprava za izvršenje zavodskih sankcija saopštila je da su suspendovani radnici obezbeđenja koji su radili u vreme bekstva, i da je protiv njih pokrenut disciplinski postupak.

Pritvorenici su, u ranim jutarnjim časovima, izvalili rešetku prozora sobe u kojoj su bili smešteni. Iskočili su napolje, i kroz dvorište pobegli u nepoznatom pravcu. O svemu je odmah obaveštena vršačka policija, koja je krenula u potragu za beguncima, ali oni još nisu nađeni. Kako saznajemo, u grupi begunaca su dvojica ubica, dva lopova, i po jedan osuđen za silovanje, razbojništvo, falsifikovanje i trgovinu drogom. Trojica begunaca su iz Vršca, a po jedan iz Pančeva, Banatskog Novog Sela, Bele Crkve, Zrenjanina i Bačke Palanke.

Uprava za izvršenje zavodskih sankcija odmah je u vršački zatvor poslala internu ekipu da ispita ko je u obezbeđenju i upravi zatajio, pa je osam pritvorenika pobegli. Unutrašnja istraga, kako saznajemo, još nije završena. U Okružnom zatvoru u Pančevu i u Odeljenju pritvora u Vršcu niko od nadležnih juče nije želeo da komentariše bekstvo pritvorenika. Za sve informacije upućivali su na Upravu za izvršenje zavodskih sankcija.

U lokalnoj policiji smo saznali da detaljno pretražuju teren, a da im u tome pomažu i kolege iz Pančeva, kao i okolnih policijskih stanica. Brojni naoružani policajci na svim putevima u regionu traže begunce. Zaustavljaju automobile, kontrolišu putnike, pretražuju napuštene kuće, ali od begunaca još nema traga. Posle bekstva osmorice pritvorenika, ministar pravde Srbije Dušan Petrović izjavio je da je to jasan znak da je neophodno rekonstruisati sve zatvore u Srbiji i da je potrebno izgraditi pet velikih zatvora.

- Radi se na utvrđivanju odgovornosti lica koja su bila zadužena da se ovakav slučaj ne desi - rekao je Petrović u Skupštini Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.