Policija traga za dvojicom Rašetinih pomagača

Izvor: Blic, 30.Dec.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija traga za dvojicom Rašetinih pomagača

BEOGRAD - Policija traga za dvojicom mladića koji su u subotu uveče čuvali stražu Strahinji Rašeti (23) dok je postavljao bombu ispod automobila svog prijatelja Milana M. (48) u Trebevićkoj ulici na Banovom brdu. Posle eksplozije u kojoj je Rašeta nastradao, oni su pobegli njegovim džipom u nepoznatom pravcu.

Pretpostavlja se da je trebalo da oni nadziru ulaz u zgradu i da obaveste Rašetu ukoliko se pojavi Milan M. ili se desi nešto što bi im ugrozilo plan. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko 17.45 automobil ispod koga je Rašeta postavljao eksploziv dignut je u vazduh. Kada su videli da je Rašeta teško povređen, pobegli su, ali su se ubrzo vratili i odvezli Rašetin džip. Neki svedoci su ih, međutim, zapazili i to ispričali policiji. Veruje se da su džip odvezli s lica mesta da bi prikrili svoje tragove. Veštačenje tragova nađenih u vozilu dovelo bi ih u vezu s Rašetom, a time i da su znali za njegovu nameru da postavi eksploziv i ubije Milana M. Da li su džip sakrili ili su ga možda zapalili da bi uništili dokaze koji bi ih povezali s Rašetom, još se istražuje, ali se ne odbacuje ni mogućnost da su pomagači već pobegli iz Srbije.

I dalje je nepoznanica šta je Rašetu nateralo da se okrene protiv dojučerašnjeg prijatelja Milana M. i pokuša da podmetne eksploziv ispod njegovog džipa u nameri da ga ubije. Inače, Rašeta je toga dana bio na ručku sa svojom devojkom kod Milana M. Nezvanično se pominje sukob u vezi sa novcem zarađenim u pljačkama, jer je navodno Rašeta smatrao da je zakinut, ali ne isključuje se mogućnost i da je okidač za likvidaciju bila i njegova sumnja da ga devojka vara. Policija istražuje da li je Rašeta od 7. novembra ove godine boravio u Beogradu, jer tog dana je greškom zaposlenih u zatvoru na Klisi pušten i od tada mu se gubi trag. Pretpostavlja se da se skrivao u iznajmljenom stanu i vozio džip kojim se dovezao do Trebevićke ulice.

Pod lupom su i njegovi kontakti u poslednjih mesec i po dana, jer se veruje da su mu te osobe pomagale u skrivanju. Rašeta je bio jedan od najtraženijih kriminalaca na prostorima Balkana. Posle pljačke dva miliona evra iz „Splitskih pošta” u martu ove godine, hrvatska policija je njega i Milana M., koga je nameravao da ubije, označila kao glavne ljude u tom poslu i raspisala poternice za obojicom.

Kriminalnu karijeru počeo je u ekipi Uglješe Aranitovića, jednog od vođa šabačke kriminalne grupe, koji je ove godine ubijen u Beogradu. Ubrzo je počeo da sarađuje i sa ekipama preko Drine, tačnije sa grupom Darka Eleza. Navodno, upravo je po Elezovom nalogu u oktobru 2006. godine u Istočnom Sarajevu pokušao da ubije Đorđa Ždrala, zbog čega je nedavno osuđen na četiri i po godine zatvora. Srpska policija i policija Republike Srpske povezivale su ga sa još nekim likvidacijama. Dovođen je u vezu sa likvidacijom Gorana Mijatovića Mite, vođe bežanijskog klana, koji je stradao u eksploziji u oktobru 2006. godine, ali i sa ubistvom Vojislava Jeknića, bivšeg načelnika OUP Loznica, u aprilu iste godine.

Likvidacije eksplozivom

Postavljanje eksploziva pod automobil uobičajen je model likvidacije među bosanskim kriminalnim grupama. Krajem januara u Istočnom Sarajevu u eksploziji je ubijen Vlatko Mačar, blizak saradnik Đorđa Ždrala. Iako nije otkriveno ko je postavio eksploziv, policija RS je taj zločin dovela u vezu s trogodišnjim sukobom Ždralove i Elezove ekipe.

Kriminalci iz BiH, međutim, na ovaj način odrađuju i plaćena ubistva u zemljama Balkana. Ubistvo Mačara podsećalo je na likvidaciju Gorana Mijatovića Mite. Utvrđeno je da je minu postavio mladić iz BiH, najverovatnije po nalogu iz Beograda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.