Izvor: B92, 06.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija štiti Buhu

Beograd -- Kako saznaje B92, jedan od zaštićenih svedoka-saradnika Ljubiša Buha Čume dobio je pojačano policijsko obezbeđenje.

Podsećamo da je sinoć u emisiji Insajder na TV B92 emitovano pismo u kome je Ljubiša Buha još u februaru mesecu ove godine tražio od MUP-a obezbeđenje. U tom zahtevu je stajalo da mu je neophodna fizička zaštita, ali i zaštita imovine 24 sata dnevno, zbog realne opasnosti koja mu preti, jer su, kako je naveo Ljubiša Buha, njegova obaveštenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukazala na najorganizovaniju kriminalnu grupu na Balkanu.

Iako je imao status svedoka-saradnika, Zoran Vukojević je odbio da uđe u program zaštite svedoka, tako da nije imao policijsku zaštitu. Osim Vukojevića, svedoci-saradnici su i Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi, i Ljubiša Buha Čume, koji do danas nema policijsko obezbeđenje iako je, kako saznaje Insajder, to zatražio još u februaru.

Direktor Kriminološkog instituta Dobrivoje Radovanović kaže da, ako je tačna informacija da je Ljubiša Buha tražio zaštitu i da je nije dobio, to može biti posledica nemara policije, koja je dužna da tu zaštitu pruži, ali da je moguće da su u pitanju i neki drugačiji razlozi: "Nažalost, to se može tumačiti i kao želja da se taj proces još više otegne, da se, recimo, naškodi Čumetu, koji je bio inicijator otkrivanja cele grupe, i da se sve do te mere zakomplikuje da ne bude izrečena prvostepena presuda i da se osumnjičeni nađu na slobodi."

Radovanović kaže da je "jasno kao dan" da država ne čini dovoljno u zaštiti svedoka, jer se u tom slučaju ne bi moglo desiti ubistvo. Činjenica da je Zoran Pović, koji se nalazi na poternici od 2. aprila 2003, kada je označen kao važan član "zemunskog klana", sve vreme bio u zemlji, a povremeno čak svraćao i kući, Radovanovića ne iznenađuje.

On podseća da Pović nije jedini koji se krio u Beogradu a da za njim postoji poternica jer je, prema njegovom mišljenju, lakše sakriti se u Srbiji nego u inostranstvu. On ne isključuje mogućnost da se i ostali pripadnici "zemunskog klana" za kojima postoji poternica takođe skrivaju u Beogradu: "Imate mogućnosti skrivanja ne samo zato što je grad veliki, ne samo zato što policija kampanjski juri ljude sa poternice, već i zbog toga što imate 40 odsto stanovništva koji će im pružiti zaštitu iz ideoloških razloga. Svi oni koji su politički protivnici Demokratske stranke i procesa, nažalost, pružiće podršku, čak će i skrivati te ljude, što dalje otežava rad policije."

Od optuženih za ubistvo premijera u bekstvu su još braća Aleksandar i Miloš Simović, Milan Jurišić, Sretko Kalinić, Ninoslav Kostantinović i Vladimir Milisavljevićem Budala.

Policija ne radi ništa ozbiljno

Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da je glavni razlog za ubistvo Zorana Vukojevića i Zorana Povića pokazivanje mafije da je konsolidovala svoje redove.

Živković je u emisiji Kažiprst Radija B92 naveo i da godinu dana policija u Srbiji ne radi ništa ozbiljno: "Beogradski SUP šest meseci ima samo načelnika, načelnik nema nijednog pomoćnika, i to se drži namerno. Po celoj Srbiji su praktično u v.d. stanju skoro svi šefovi policije. Da li vi mislite da u jednoj organizaciji, gde postoji jasna hijerarhija, može da se radi išta ozbiljno ako nemate ljude koji su odgovorni za taj posao? Ovo je potpuno puštena stvar i ovde se samo političari, a posebno ovi koji su navlasti, ali ne samo oni, bave operetskim stvarima."

Milić: MUP ne želi da pronađe optužene

Bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Srbije Nenad Milić ocenio je da sadašnji vrh MUP-a ne želi da pronađe preostalih šest pripadnika kriminalnog zemunskog klana sa javne poternice. Milić je, gostujući u Poligrafu B92, rekao da se većina njih nalazi u Srbiji, ali da ih niko ne traži, jer MUP nije pokrenuo mere ciljne potrage koje bi dovele do njihovog hapšenja.

Milić je odgovornost za nedavno ubistvo Zorana Vukojevića, svedoka saradnika u suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića, i Zorana Povića, jednog od pripadnika zemunskog klana, pripisao vlasti Srbije. "Mogu da smatram odgovornom samo aktuelnu vlast koja je ovakav zakon o zaštiti svedoka donela, i koja ništa nije uradila da zakon promeni, niti ga je, kada je videla da ne funkcioniše, prilagodila situaciji ukoliko zakon nije moguće brzo promeniti", objasnio je Milić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.