Policija pretukla studenta

Izvor: B92, Tanjug, 16.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija pretukla studenta

Aranđelovac, Beograd -- Policija podnela prekršajnu prijavu protiv mladića koji tvrdi da ga je brutalno pretukla. Ministar Dačić traži da se ispita da li je bilo prekoračenja sile.

Nemanja Mijaljević, koji tvrdi da ga je policija brutalno pretukla i slomila mu rebro, oseća se bolje. Kragujevačka policija koja se u međuvremenu oglasila saopštenjem, navodi da je protiv Mijaljevića podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je vozio u alkoholisanom stanju.

Iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kliničkog centra Kragujevac danas poručuju da je Mijaljeviću samo ogreban nos i da nema teže povrede.

Ivica Dačić za B92 kaže da će eventualna odgovornost policajaca biti utvrđena.

Istragu o celom slučaju ipak preuzeo je opštinski tužilac.

Da li su policajci u mračnoj ulici u Aranđelovcu u nedelju tukli Nemanju Mijaljevića, utvrđivaće opštinsko tužilaštvo.

Nemanja Mijaljević i njegovi roditelji, kao i očevici, tvrde da je Nemanju brutalno pretuklo nekoliko policajaca.

U međuvremenu, policija Kragujevca saopštava da je protiv Mijaljevića pokrenula prekršajnu prijavu zbog sumnje da je vozio u pijanom stanju i da nije zaustavio vozilo na znak policajca.

Policija navodi da je Mijaljević iz vozila izašao u vidno alkoholisanom stanju.

U saopštenju se navodi da su policajci Mijaljevića samo podvrgli ispitivanju na alkohol i u tvrdili da ima 0,84 promila,ali se nigde ne pominje da li su pri tom primenili silu.

Ministar Dačić kaže da sve okolnosti moraju biti detaljno ispitane.

"Mi smo juče čuli za taj incident i poslali smo Odeljenje za zaštitu zakonitosti u Aranđelovac. Istraga je u toku, treba videti objektivno šta je sve tu bilo”, kazao je Dačić.

"Ako je bilo povređivanja od strane policije, svi policajci koji su prekoračili ovlašćenje će biti suspendovani, protiv njih će biti pokrenuti postupci. Sa druge strane, niko nema pravo da ne stane na znak saobraćajne patrole i ide pod uticajem alkohola i da posle toga ispadnu problemi", rekao je ministar.

U Kragujevačkom kliničkom centru za B92 danas tvrde da je Mijaljeviću samo oguljen nos i da njegovo opšte stanje ne zahteva bolničko lečenje.

"Urađen je rendgen grudnog koša, tako da nisu postojali znaci povrede grudnog koša. Taj rendgen je urađen i konsultovan je grudni hirurg”, rekla je

Podsetimo, juče su u bolnici u Aranđelovcu novinarima prikazani snimci na kojima se nalaze Mijaljevićeva rebra.

Njegova majka, inače lekarka, pokazala je i lekarski nalaz na kome su navedene kontuzije glave, i nagnječenje rebra.

B92 je pokušao da proveri kod Mijaljevićevog oca da li su novinarima juče pokazali prave nalaze ili su obmanuli javnost.

"Radiolog je našao Nemanji slomljeno jedanaesto rebro. Kasnije je to i hirurg potvrdio. Međutim, posle toga je direktor bolnice rekao - možda jeste, možda nije slomljeno rebro, i onda su se ovi ljudi poplašili. Zato smo mi i otišli u Kragujevac da proverimo da li jeste ili nije”, kaže Boško Mijaljević, Nemanjin otac.

"Međutim, pošto je cela javnost uzburkana, ni gospoda iz Kragujevca nisu sa sigurnošću mogli da napišu ni da jesu ni da nisu. Tako da izveštaj koji imamo iz Kragujevca ne kaže ni da jeste ni da nije slomljeno", rekao je on.

Kriminolog Bogoljub Milosavljević kaže da na osnovu različitih informacija od roditelja, očevidaca i policije nije moguće oceniti ko je u pravu.

"Veoma je teško komentarisati bez uvida u činjenice, u pravo stanje. Ono što je sigurno, to je što ponekad naša policija pokušava da spreči odijum događaja za koji očigledno snosi nekakvu vrstu odgovornosti ili tako što pravi prekršajnu, krivičnu prijavu ili tako što daje saopštenja u kojima umanjuje, minimizira događaj, što je jako loše”, navodi Milosavljević.

Kolege pretučenog Mijaljevića sa Fakulteta organizacionih nauka pokrenuli su potpisivanje peticije kojom od ministra Dačića traže suspenziju odgovornih policajaca.

Policija: Nema interne istrage

Interne istrage u policiji neće biti, kaže za B92 Željko Nikač iz uprave policije.

"Interne istrage u tom klasičnom smislu nema, mi smo uvek sa dužnom pažnjom oprezni, uvažavamo ljudska i manjinska prava i ovog mladića i njegove porodice i prava naših zaposlenih", kaže on.

Na pitanje novinara B92 kako MUP postupa po zahtevu koji je mladić dao odeljenju za kontrolu rada MUP-a Srbije, on je rekao: "Sve radnje koje su preduzete i sve što je postupano, postupa se samo u okviru ovlašćenja koje imamo od javnog tužioca".

Prethodno su na brojna pitanja B92 u policijskoj stanici u Aranđelovcu jedino mogli da kažu da će unutrašnja istraga tek dati rezultate, pa za sada ne mogu da objasne kako je Mialjević teško povređen.

"Nakon izvršenih provera mi ćemo izaći sa kompletnom informacijom u javnost i onda ćemo moći da detaljnije govorimo o tome”, najavio je komandir policijske stanice u Aranđelovcu Zoran Puzović.

"Mi nemamo saznanja da su službenici ove policijske stanice primenili upotrebu sile, a ako bude drugačije, u nekom od narednih ovakvih sastanaka moći ćemo da pričamo o tome”, kaže on.

Porodica Mialjević kaže da neće odustati od namere da se odgovorni policajci kazne i najavljuju podnošenje krivične prijave čim Nemanja izađe iz bolnice.

B92 je imao uvid i u zahtev porodice MUP-u Srbije da preispita delovanje svojih službenika, uz detaljan opis brutalnog prebijanja.

"Neprihvatljivo ćutanje policije"

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže da je ćutanje policije o događajima u Aranđelovcu neprihvatljivo i da javnost očekuje utvrđivanje svih činjenica kojima bi se razjasnile sve dileme kako je Nemanja Mialjević povređen.

"Ono što ide na nerve i što nervira građane je da policija, umesto da pohita i da da nekakva objašnjenja, makar umirujuća, makar ulepšana, ali objašnjenja o nečemu što se desilo - pozadinu ne znamo, možda je to bila neka reakcija koja je bila opravdana na neki način - ona ćuti i njeni predstavnici nam govore one, već znate, ja sam stariji od vas, ali ja jedno 50 godina slušam te fraze - 'Videće se, istražiće se, ako ima’ itd", kaže Dimitrijević.

Kolege pretučenog Nemanje sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu traže suspenziju policajaca i organizovali su potpisivanje peticije, koju će uputiti ministru unutrašnjih poslova.

Nepoznati policajci

Mialjević kaže da se sve dogodilo samo nekoliko metara od njegove kuće, u Ulici sremskih bataljona, u subotu uveče, kada se vraćao sa rođendana svoje devojke.

Kako kaže, prošao je pored nekoliko policijskih i privatnih automobila na obližnjoj raskrsnici, a čim se parkirao, policijska patrola stala je iza njega tvrdeći da se nije zaustavio na njihov znak.

Dok je toj patroli davao dokumenta, a alko-test je pokazao da je imao 0,84 promila alkohola u krvi, u ulicu su ušla još jedna policijska kola iz kojih je izašao policajac, koji ga je istog trenutka udario u glavu.

"Imao je samo plavo odelo policijsko, bez značke, samo u crnim čizmama, bez oznake saobraćajne policije ili bilo čega", kaže on.

"On me je više puta udarao, zatim su me sva tri policajca približila uz ogradu ispred moje kuće i ja sam tada pokrio lice rukama - refleksna reakcija - i tada ja ne mogu da imenujem koji od tih policajaca je mene tukao, samo sam osetio udarce u predelu glave rebara, svega”, kaže Nemanja.

"Potom je to treće lice, koje je došlo drugim kolima, Petović, rekao da legnem na zemlju, licem na dole. Ja sam legao na zemlju u klečećem položaju - na kolenima i rukama - i tad su ponovo počeli udarci u predelu rebara i nogu”, navodi on.

Mialjević kaže da su prestali da ga udaraju kada je pozvao svog oca Boška.

"Prvo što sam uradio - obratio sam se načelniku celog okruga Radošu i rekao mu da je ovo što rade policijske kabadahije neprimereno za zemlju Srbiju i da policija treba da čuva narod, a ne da ga tuče”, kaže Boško Mialjević.

"On mi je tom prilikom rekao: 'Znaš šta, Boško? Ja ne znam kako je, šta je’ i savetovao mi je da ne idem u policijsku stanicu. Međutim, ja nisam hteo to da saslušam, nego sam istog trena otišao u policiju i prijavio ovaj slučaj”, rekao je on.

Odmah po prebijanju, Nemanja je prijavio slučaj policijskoj upravi i otišao u hitnu pomoć. Zbog težine povreda sutradan je i zadržan u bolnici. U nalazima lekara se navodi da Nemanja ima slomljeno rebro, potres mozga i nekoliko povreda na telu i licu.

Osim nalaza lekara, o prebijanju svedoče i očevici koji su se te noći javljali porodici Mialjević, ali, kako kažu, nisu smeli da se mešaju u incident zbog straha od policije.

"Nosili su šapke, neki su držali u ruci, a video sam i kola posle policijska ovde”, ispričao je očevidac Nikola Tkalec.

"Taj što je sa rotacionim svetlima bio, a posle tih kola došla su još jedna. Iz jednih izašlo je dvoje-troje i iz drugih dvoje-troje. Prišli su i svi su ga tukli. Tog nisam video - ko je bio na zemlji - ja ga nisam video", priča Tkalec.

On kaže i da sa sigurnošću može da tvrdi da su napadači nosili policijske uniforme.

MUP: Šta sadrži prekršajna prijava

Kragujevačka policija podnela je prekršajnu prijavu protiv Nemanje Mijaljevića iz Aranđelovca zbog osnovane sumnje da je pod dejstvom alkohola upravljao putničkim automobilom i da nije postupio na znak ovlašćenog službenog lica, saopštio je MUP.

Policija, kako je navedeno u saopštenju, radi i na utvrđivanju okolnosti pod kojima je Mijaljević zadobio lake telesne povrede, nakon čega će opštinskom tužilaštvu u Aranđelovcu, gde se događaj zbio, dostaviti izveštaj.

Navodi se da je u akciji pojačane kontrole saobraćaja u Aranđelovcu na raskrsnici ulica Vožda Karađorđa i Kosovske, koja je sprovedena 14. decembra oko 3:30 sata, policija pokušala da zaustavi vozilo marke "folksvagen" kojim je upravljao Mijaljević.

Umesto da stane vozač je, kaže se, povećao brzinu kretanja i udaljavao se, zbog čega je policijska patrola sa dva službena vozila krenula za njim u poteru, pokušavajući zvučnim i svetlosnim singalima, kao i preko megafona da ga zaustavi.

Bežeći pred policijom, vozač je skrenuo u ulicu Sremačkih bataljona, a kako je reč o "slepoj" ulici, bio je prinuđen da se zaustavi. Kada ga je sustigla policijska patrola, iz automobila je izašao Mijaljević u "vidno alkoholisanom stanju", navodi se u saopštenju.

Patrola je od Mijaljevića zatražila dokumenta, nakon čega je službenim vozilom vraćen na raskrsnicu gde nije postupio po datom znaku da se zaustavi.

Potom je, ukazuje se, podvrgnut ispitivanju na alkohol, pri čemu je utvrđeno da ima 0,84 promila alkohola u krvi.

U međuvremenu, navodi se, došao je i njegov otac Boško sa kojim je Mijaljević otišao nakon obavljenog alkotestiranja, da bi 15. decembra u polcijskoj stanici Aranđelovac u ime sina podneo pisanu prijavu u kojoj se tvrdi da su njegovom sinu dan ranije nanete telesne povrede.

Policija je, kako se navodi, nakon provere utvrdila da je Mijaljević primljen u Aranđelovačku bolnicu 14. decembra u 19:43 sati i da su mu konstatovane lake telesne povrede, da ima ogrebotinu nosa, crvenilo u predelu leve ptokolenice i grudnog koša zbog čega je zadržan na odeljenju radi ispitivanja.

Portparolka kragujevačkog Kliničkog centra doktorka Andreja Obradović izjavila je da je nakon celokupne dijagnostike obavljene po prijemu Nemanje Mijaljevića iz Aranđelovca utvrđeno da on ima oguljotinu nosa i da njegovo opšte stanje ne zahteva bolničko lečenje.

"Mijaljević je u Urgentni centar Kliničkog centra u Kragujevcu primljen u ponedeljak oko 23 sata i kompletna dijagnostika je pokazala da nema indikacija za njegov bolnički tretman pa je on danas otpušten", rekla je Obradovićeva.

Ona je rekla da je Mijaljeviću prepisana terapija uz preporuku da se svom lekaru javi na kontrolu za sedam dana.

Obradovićeva je navela i da je Mijaljevića primio doktor opšte hirurgije, da mu je urađen skener glave pri čemu je konsultovan neurohirug, kao i da mu je urađen rendgen grudnog koša pri čemu je konsultovan grudni hirurg.

"Svi nalazi su bili uredni, bez indikacija za bolničkim tretmanom Mijaljevića", rekla je Obradovićeva.

Policajac kao i svako drugi

Maltretiranju policije pre nekoliko meseci bili su izloženi i građani Kuršumlije.

Iako su građani tvrdili da su im policajci vezivali ruke, gurali ih u gepek i prislanjali im pištolj na srce, uz pretnje da će da ih pobiju, MUP je reagovao tek kada je 450 građana Kuršumlije potpisalo peticiju, a B92 opširno izveštavao o zlostavljanju.

Nerešeni su i brojni slučajevi brutalnih prebijanja studenata i pristalica opozicije tokom 90tih godina. U policiji međutim demantuju da se sadašnje postupanje policije može meriti sa postupanjem u tim godinama.

Inače, evropski standardi nalažu da se pri prekoračenju ovlašćenja mora utvrditi pojedinačna odgovornost svakog policajca.

"Ako policajac učini nešto protivzakonito, treba da bude gonjen zbog toga kao i svaki drugi građanin i bude kažnjen u skladu sa pravnim poretkom zemlje", kaže Hans Ola Urstad, šef misije OEBS-a u Srbiji.

"Niko nema posebnu zaštitu pred zakonom. U normalnom sistemu bila bi osnovana komisija na osnovu čijih nalaza bi bile preduzete mere", kaže on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija (ni)je pretukla studenta

Izvor: Mondo, 15.Dec.2008, 22:37

Student Nemanja Mijaljević tvrdi da mu je policija u Jagodini polomila rebra i teško povredila glavu. U MUP-u tvrde da je on bio pijan i pitaju se što je u bolnicu otišao 16 sati posle navodnog napada. Porodica preti krivičnom prijavom.

Nastavak na Mondo...

Istraga o slučaju pretučenog studenta

Izvor: RTV Pink, 16.Dec.2008

Policija podnela prijavu protiv Mijaljevića. . . Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je u toku istraga o slučaju Nebojše Mijaljevića iz Aranđelovca, koji tvrdi da su mu pripadnici policije naneli teške telesne povrede.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.