Policija našla tajne  račune mafijaša

Izvor: Blic, 03.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija našla tajne račune mafijaša

BEOGRAD - Petnaest policajaca trenutno čine srž Specijalne finansijske jedinice MUP-a Srbije angažovane na utvrđivanju bogatstva osoba koje su se našle pod udarom Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

- Reč je o policajcima koji su do 1. marta, kada je zakon stupio na snagu, radili u SBPOK-u i ostalim jedinicama MUP-a koje se bave borbom protiv privrednog kriminala. To su iskusni operativci koji su do sada postigli odlične rezultate u raskrinkavanju finansijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << malverzacija. Trenutno su podeljeni u nekoliko grupa koje postupaju po nalozima koje je do sada uputilo Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala - kaže za „Blic” izvor iz vrha MUP-a Srbije. On navodi i da finansijska jedinica neće ostati na trenutno angažovanom broju policijaca.

- Jedinica će se popunjavati novim ljudima, u zavisnosti od obima posla, odnosno od toga koliko zahteva bude pristizalo. Pretpostavljamo da će u narednih šest meseci stići većina naloga za ispitivanje imovine do sada procesuiranih osoba, bez obzira da li se radi o osobama kojima je izrečena presuda, ili je protiv njih podignuta optužnica ili pokrenuta istraga. Do tog vremena će jedinica biti kompletno oformljena - kaže naš izvor.

Glavni zadatak jedinice biće ispitivanje finansijskih tokova kriminalno stečenog novca, budući da je najveći deo „opljačkane” gotovine završio na računima stranih banaka.

- U tom delu posla glavni saradnici su nam Uprava za sprečavanje pranja novca, Poreska policija, Devizni inspektorat Carine, ali i kolege iz inostranstva, u čijim zemljama je završio nezakonito stečen novac. Većini tih bankovnih računa u stranim bankama u trag se ušlo i pre nego što je zakon stupio na snagu - kaže naš izvor.

Priliku da opravdaju poreklo svog bogatstva, osobe čija je imovina pod lupom policije imaće na sudu, koje donosi konačnu odluku o trajnom oduzimanju. Do tada, sporna imovina može da bude pod merom privremenog oduzimanja.

- Nekoliko bankovnih računa i sefova je već pod ovom merom - kaže naš izvor ne želeći da otkrije na čija imena su otvoreni ovi računi i koliko je novca na njima.

Kako je „Blic” već objavio, prvi nalog za ispitivanje porekla imovine podignut je protiv Milorada Ulemeka Legije, zatim pripadnika zemunskog klana, narko-klana Darka Ercega i šestorice pripadnika carinske mafije.

Naš izvor navodi da se paralelno sa ispitivanjem tokova novca, proverava i bogatstvo u nekretninama. Policija do sada nije ušla u postupak oduzimanja pokretne imovine, koja bi trebalo da bude smeštena u magacinske prostorije Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, u blizini Beogradskog sajma.

Supruga optuženog demantuje policiju

Supruga Velibora Lukovića, optuženog da je vođa carinske mafije, juče se javila redakciji „Blica” demantujući da je njen muž vlasnik sefa u kojem je policija pronašla 150.000 evra i nekoliko kilograma zlatnog nakita.

- Nama je policija oduzela 2.000 evra i 49.000 dinara. Stan u kome živimo Velibor je nasledio od majke, a od automobila posedujemo samo „reno megan” koji su mi poklonili roditelji - tvrdi Danijela Luković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.