Policija najavila, pa otkazala posetu redakciji Borbe

Izvor: Blic, Beta, 21.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija najavila, pa otkazala posetu redakciji "Borbe"

Beogradska policija pozvala je na saslušanje Ivana Radovanovića vlasnika i Oliveru Zekić glavnu urednicu „Borbe" zbog „odavanja državne tajne" u slučaju Kovačević.

Naime, ranije juče, oko 15 sati policija je dolazila u „Borbu" i najavila da će inspektori u 18 sati obaviti pretres prostorija lista i saslušati vlasnika i glavnu urednicu zbog navodnog odavanja državne tajne, koja se odnosi na odluku Vlade Srbije da plati odštetu od milion dolara za Miladina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kovačevića.

Dolazak inspektora otkazao je lično ministar policije Ivica Dačić tako što je nekoliko minuta pred najavljeni dolazak pozvao urednicu Oliveru Zekić i rekao joj da niko neće doći, ali da neko mora da dođe u policiju na informativni razgovor u ime „Borbe". Zekićeva je, na konferenciji za novinare, objasnila da joj je Dačić rekao tada da policija deluje po nalogu tužilaštva. Ona je još izjavila kako smatra da je Dačić otkazao dolazak policije zbog zainteresovanosti novinara i fotoreportera da snime dolazak inspektora u „Borbu".

Zekićeva je takođe dodala da nema nameru da otkriva izvor lista i zatražila od vlasti da ponište odluku o državnoj tajni, navodeći da vlast time praktično priznaje da postoji državna tajna kad je reč o odluci Vlade o odšteti od milion dolara.

Juče pred najavljeni dolazak inspektora, u prostorijama „Borbe" napravila se velika gužva jer je list obavestio novinare da dolaze inspektori.

Članovi skupštinskog Odbora za informisanje Žarko Korać iz SDU, Ivan Andrić i Nenad Protić iz LDP-a koji su došli u redakciju „Borbe", rekli su da ne postoje zakonske osnove za istragu u ovom slučaju i da čitava akcija predstavlja pokušaj zastrašivanja medija.

Ukoliko policija i tužilaštvo odluče da nastave istragu i to stigne do suda, odavanje poverljivih materijala Vlade Srbije je krivično delo, za koje se predviđa kazna zatvora od šest meseci do 10 godina.

Podsetimo, Vlada je pod oznakom „strogo poverljivo" donela odluku da isplati 900.000 dolara odštete američkom studentu Brajanu Štajnhaueru koga je pretukao Miladin Kovačević, nanevši mu teške povrede. Istom odlukom Vlada je namenila i 100.000 dolara Kovačeviću za kauciju američkom sudu, a koju su njegovi roditelji, kako se ranije pisalo, već platili.

Nadežda Gaće: Nema odgovornosti novinara

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće smatra da država, ako želi da sazna kako je neka vest procurila, treba da se okrene svom aparatu i u okviru njega pokuša da sazna kako je nešto što se zove državna tajna došlo do javnosti. Odgovornost novinara tu ne postoji jer on nije obavezan da čuva informacije, izjavila je ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.