Policija na tragu Milanu Jurišiću

Izvor: Blic, 22.Avg.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija na tragu Milanu Jurišiću

BEOGRAD - Pripadnik zemunskog klana Milan Jurišić Jura vratio se nedavno u Srbiju i on bi prvi od begunaca koji su osuđeni za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića mogao da bude lociran i uhapšen, kaže za „Blic" izvor blizak istrazi.



- Jura jedini od petorice begunaca nije uspeo da opstane u poslu plaćenih ubica i vratio se u Srbiju. On ni ranije nije bio kalibar kriminalca kao što su Sretko Kalinić ili Miloš Simović - priča naš sagovornik. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Prema njegovim rečima, pretpostavlja se da se Jurišić krije u stanovima na Novom Beogradu i u Zemunu.

- Sumnjamo da koristi čak tri stana za skrivanje. Pošto su odbegli pripadnici klana veoma oprezni, imamo informacije da on ni u jednom stanu ne provodi više od dva-tri dana, nakon čega menja lokaciju - ističe izvor „Blica".

On kaže da Jurišiću skrivanje olakšava to što ima jatake i rođake u Zemunu.

- Supruge „zemunaca" je jako teško pratiti, jer su se i one već izveštile i otkriju naše ljude. Takođe, kada se nalaze sa svojim muževima, menjaju prevozna sredstva, idu peške, između zgrada i na sve načine pokušavaju da umaknu pratnji - objašnjava naš sagovornik.

Istražni organi imaju podatke da Jurišić vodi skoro normalan život i da bez problema menja lokaciju na kojoj boravi.

- Dovoljno je da stavi kačket i naočare, prilepi brkove, i on je neprepoznatljiv za ljude na ulici. Znamo da ide u „Mekdonalds", povremeno izađe u neki kafić. Svi begunci se s vremenom opuste, ali im to na kraju dođe glave i onda ih uhvatimo - zaključuje naš izvor.

On ističe i da je Jurišićev slučaj specifičan jer je on 2002. godine bio ranjen u sukobu sa pripadnicima Interventne brigade u Zemunu i da zbog toga povremeno mora da posećuje lekara.

- Prošlo je dosta vremena, ali je njegova rana bila veoma teška, pošto je bio pogođen u kuk, i zato on nije mobilan kao drugi begunci i mora da bude oprezniji i pažljiviji prilikom skrivanja - priča sagovornik našeg lista.

Jurišić je 11. maja 2002. godine ranjen nakon sukoba sa pripadnicima Interventne jedinice.

Policajci su nakon ponoći u Ulici Matije Gupca u Zemunu pokušali da legitimišu Jurišića i njegovog prijatelja, koji su se nalazili u „golfu 3", međutim, oni su uperili oružje u pripadnike SUP-a i pobegli zakačivši pri tom jednog policajca koji je u njihovom pravcu ispalio nekoliko hitaca. Patrola je nastavila poteru za „golfom" koji je udario u jedno službeno vozilo i pobegao. Automobil je pronađen napušten u Ulici sremskih odreda 12, a u žbunju se nalazio teško ranjeni Jurišić koga je metak pogodio u kuk. Kod njega je pronađena lažna lična karta na ime Saše Stevanovića, a proverom je utvrđeno da je za njim raspisana poternica. Na dan atentata na premijera Đinđića, Jurišić je ispred zgrade u Ulici admirala Geprata čuvao odstupnicu ubicama, i nakon toga mu se gubi svaki trag. Tokom poslednjih par godina spekulisalo se da se Jurišić krije u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i crnogorskom primorju. Prema policijskim saznanjima do dolaska u Srbiju krio se u zemljama zapadne Evrope.

Osuđen na višegodišnju robiju

Za učešće u ubistvu Zorana Đinđića osuđen je na 30 godina zatvora, dok je za ubistva, otmice i terorističke napade zemunskog klana u Specijalnom sudu osuđen na 34 godine zatvora. Osuđen je i na 15 godina zatvora za ubistvo Marka Petrovića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.