Policija još traga za 1,3 miliona evra koje su lopovi uzeli od otkupa Sezanove slike

Izvor: Blic, 14.Maj.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija još traga za 1,3 miliona evra koje su lopovi uzeli od otkupa Sezanove slike

Srpska policija i dalje traga za 1,3 miliona evra, koliko su sakrili lopovi osumnjičeni za krađu slike Pola Sezana „Dečak u crvenom prsluku“, ali i za novcem koji je ista grupa predvođena Ivanom Pekovićem iz Kaluđerice dobila za otkup Degaove slike „Ludovik Lepik i njegove ćerke“, kao i za dve slike Pabla Pikasa ukradene u Cirihu 2008. Policija veruje da je lopovima ostalo mnogo gotovog novca od prodaje remek-dela

- Istraga o krađi Sezanove slike još traje. Radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se na otkrivanju dela novca koji je ostao sakriven posle hapšenja. Peković je za otkup slike dobio 2,8 miliona evra, a kod njega je nađeno 1,5 miliona evra. Cilj akcije hapšenja bio je da se nađe celokupna suma, ali je otkup obavljen u tri transakcije, za dva dana, što je lopovima očigledno ostavilo dovoljno vremena da deo novca sakriju. Gde je novac sakriven, zasad nije poznato, i istraga se nastavlja - kaže za „Blic" izvor iz MUP Srbije.

Osumnjičeni lopovi Peković, kao i trojica njegovih saradnika Draško Mladenović, Goran Radojević i Bobe Nedeljkovski na saslušanju u policiji, ali i kod istražnog sudije branili su se ćutanjem i nisu želeli da odgovaraju na pitanja koja bi policiju mogla da dovedu na trag sakrivenom novcu.

Istraga ovog slučaja otkrila je, međutim, da je kod ove grupe predvođene Pekovićem ostalo mnogo više od 1,3 miliona evra.

Nađeni „Dečak u crvenom prsluku"

- Peković se dovodi i u vezu sa krađom Pikasovih slika „Glava konja" i „Čaša i bokal" koje su u Cirihu ukradene 6. februara 2008, četiri dana pre nego što je ova grupa ukrala i Sezanovog „Dečaka u crvenom prsluku", ali i još tri slike, od kojih su dve odmah nađene u Švajcarskoj, dok je Degaova „Ludovik Lepik i njegove ćerke" vraćena, takođe za otkup, pre četiri meseca. Pretpostavka je da su za tu i Pikasove slike Peković i ostali naplatili još oko milion evra. Gde je taj novac, zasad je predmet istrage - kaže naš izvor.

On navodi i da je zbog sume novca koju su lopovi zaradili protiv njih pokrenuta i finansijska istraga. Policija veruje da je za njima ipak ostalo mnogo gotovog novca. Peković i trojica saučesnika uhapšeni su u akciji SBPOK-a pre mesec dana, i od tada su u pritvoru. Sezanova slika, koja je nađena u tapacirungu krova Pekovićevog automobila, u međuvremenu je vraćena muzeju iz kog je ukradena.

Komšije i prijatelji uhapšene četvorke i dalje ne veruju da su uhapšeni bili „lopovi svetskog kalibra" i da su raspolagali milionima evra. Peković, Nedeljkovski i Radojević u Kaluđerici imaju luksuzne kuće, ali su to porodična imanja, dok je Mladenović, koji je i izvršilac krađe u Čačku, radio kao pekar.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Policija još nije našla novac od Sezanove slike

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Maj.2012, 01:10

Srpska policija i dalje traga za 1,3 miliona evra, koliko su sakrili lopovi osumnjičeni za krađu slike Pola Sezana 'Dečak u crvenom prsluku'.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.