Izvor: Politika, 11.Jan.2015, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajcu platila da joj ubije muža

Apelacioni sud na po 30 godina osudio Nenada Baračija i Natašu Petrović zbog ubistva Nenada Petrovića 2007. godine

Apelacioni sud u Beogradu pravnosnažno je osudio na po 30 godina zatvora Nenada Baračija, bivšeg policajca i Natašu Petrović, zbog ubistva Nenada Petrovića, Natašinog supruga. Draganu Šekularcu, kome se sudilo zbog pomaganja posle zločine, kazna je sa četiri smanjena na tri godine.

Barači je, kako je utvrdio sud, 14. aprila 2007. godine, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Beogradu iz koristoljublja ubio Petrovića, na šta ga je nagovorila pokojnikova supruga Nataša. Ubica i žrtva bili su dugogodišnji prijatelji, poznavali su se još iz osnovne škole. Barači je morao Petroviću da isplaćuje visoke kamate na ime neisplaćenih dugova njegovih prijatelja, koji su od ubijenog pozajmljivali novac. Osuđeni je u tome posredovao, pa je bio garant isplate duga i kamate. Zbog namirenja tih dugova morao je da proda i stan u kojem je živeo sa porodicom.

Sa tim je bila upoznata i Nataša. Ona je sredinom januara 2007. godine pozvala Baračija u svoj stan i požalila mu se da nju i decu suprug tuče i maltretira. Tada mu je rekla i šta je sve spreman da uradi članu njegove porodice da bi naplatio dug. Sredinom februara 2007. na njenu inicijativu sastaju se ponovo i ona mu obećava da će da vrati sva njegova dugovanja i govori mu da njegova porodica ne zaslužuje da tako živi. Predložila mu je da ubije njenog muža, dala mu 5.000 evra i obećala da će mu posle obavljenog posla dati još tri puta toliko. Barači je pristao.

Otišao je u Petrovićev stan na Bulevaru Avnoja na Novom Beogradu i dva puta mu pucao u glavu. Zatim je pobegao automobilom, a u večernjim satima pozvao je svog kuma Šekularca, ispričao mu šta je uradio i dao mu oružje da ga se otarasi. Šekularac je, kako je utvrđeno, pištolj odneo u svoj stan i krio ga u podrumu narednih pet dana, posle čega ga je rasklopio i zadržao rukohvat koji je kasnije našla policija, dok je ostale delove bacio u Dunav.

Apelacioni sud je smatrao da je kazna od po 30 godina zatvora odgovarajuća za ovakav zločin. Stavljajući tačku na ovaj slučaj, drugostepeni sud je ocenio da je otežavajuće po Baračija bilo dugogodišnje prijateljstvo sa žrtvom, a posebno to što je ubica u to vreme bio aktivni policajac Jedinice za protivdiverzionu zaštitu Policijske brigade SUP Beograd.

Nataša Petrović je po oceni suda pokazala bezobzirnost i upornost kada je odlučila da plati za ubistvo muža. Ona je sa ubijenim Petrovićem bila u braku 20 godina i sa njim ima dvoje dece. U policiji je priznala da je Baračiju dala 5.000 evra da usmrti njenog supruga, navodeći da je kasnije odustala od toga. Tokom suđenja je promenila iskaz i tvrdila da su odnosi između nje i muža bili idealni, a da je Baračiju pozajmila pare kako bi joj plaćao kamatu od 500 evra mesečno. Sud nije prihvatio njenu odbranu.

Barači je tokom suđenja rekao da mu je Petrovićeva dala 5.000 evra da ubije njenog supruga, ali da je kasnije od toga odustala, kao i da ga nije usmrtio iz koristoljublja. Tvrdio je da ga je ubio jer mu je pretio da će da mu siluje ćerku, posle čega je, kako je naveo, dobio „prekid filma”. Sudsko veće utvrdilo je da je Petrovićeva vlasnica tri stana, ali i da je njen pokojni suprug hteo da se razvede od nje, što je ona odugovlačila.

D. Čarnić

objavljeno: 11.01.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.