Policajci počinili pet ubistava

Izvor: Politika, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajci počinili pet ubistava

Prošle godine podneto 506 krivičnih prijava protiv 487 policijskih službenika i drugih zaposlenih u ovom državnom organu

Tokom prošle godine, MUP Srbije podneo je ukupno 506 krivičnih prijava protiv 487 policijskih službenika i drugih zaposlenih u ovom državnom organu, izjavio je za "Politiku" Ljubinko Nikolić, načelnik Sektora unutrašnje kontrole MUP-a Srbije. On je naglasio da su policajci i drugi zaposleni počinili ukupno 663 krivična dela.

– Najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << krivičnih dela policajci su počinili protiv bezbednosti javnog saobraćaja kojih je bilo 153. Zloupotreba službenog položaja desila su se 69 puta, falsifikovanje isprave 41, a krivično delo prevare izvršeno je 30 puta. Primanje mita je zabeleženo u 28 slučajeva, nanošenje teških telesnih povreda u 25, dok je 19 policajaca prijavljeno zbog teških krađa – rekao je Nikolić.

Policajci i drugi službenici MUP-a počinili su 15 krivičnih dela zlostavljanja i mučenja, 13 puta je registrovano nasilničko ponašanje, 12 puta nasilje u porodici. Pripadnici MUP-a učestvovali su i u 10 krivičnih dela izazivanja opšte opasnosti, 9 razbojništava i u 7 dela prodaje droge. Policajci su učestvovali i u 5 ubistava, od kojih se jedno vodi kao teško ubistvo.

Što se tiče prekršajne odgovornosti, u protekloj godini je registrovano ukupno 450 izvršenih prekršaja. Najviše je registrovano 274 prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja, dok su iz oblasti javnog reda i mira (nasilničko ponašanje, tuča...) učinjena 152 prekršaja. Kod disciplinske odgovornosti, registrovano je 1374 težih povreda službene dužnosti. U teže povrede službene dužnosti, između ostalog, spadaju i izvršena krivična dela.

Ono što je bitno u ovim statističkim podacima jeste da su sve zloupotrebe policajaca otkrivene radom svih pripadnika MUP-a Srbije, a ne samo Sektora unutrašnje kontrole. Načelnik Nikolić kaže da Sektor nije postavljen tako da može sam da kontroliše zloupotrebe u policiji.

– U opisu posla svakog starešine piše da on mora zakonito da obavlja posao. Borba protiv zloupotreba je zajednički zadatak svih u MUP-u. Sektor kao mala organizaciona jedinica, objektivno ne bi mogao sam sve da postigne bez saradnje sa linijskim upravama i drugim radnicima policije. Dakle, to je zajednički zadatak svih linija rada, a Sektor bi tu trebalo da daje ton, inicijativu, da preventivno deluje, pre svega kroz ukazivanje na okolnosti i propuste koji dovode do zloupotreba – kaže Nikolić.

Mnoge stvari, kako on kaže, moraju sistemski da se reše, donošenjem adekvatnih zakona i propisa koji su u skladu sa standardima država u Evropskoj uniji.

– Primera radi, jedna od uočenih stvari jeste da se pojedini pripadnici MUP-a u slobodno vreme bave fizičko-tehničkim obezbeđenjem. Taj ozbiljan problem može da se reši kontrolom sa naše strane, ali i donošenjem jednog kvalitetnog zakona o fizičko-tehničkom obezbeđenju koji će na jedan kvalitetan način da propiše licenciranja, obuke i način zaposlenja radnika u tim agencijama. Praktično, da agencije za FTO budu još jedan faktor bezbednosti u Srbiji i da policiji pomognu i rasterete je mnogih problema – rekao je Nikolić.

On je naglasio da je trenutno teško dati pravu ocenu korupcije u policiji. Prema njegovim rečima, svaki oblik je štetan, a pogotovo ako je on izražen u državnom organu koji treba tu korupciju da sprečava.

– U MUP-u je najzastupljenija takozvana sitna korupcija, na primer u kontroli saobraćaja. Ređi su slučajevi korupcije u težim, jačim predmetima. Problem predstavlja i dvojni moral građana. Na primer čovek koji zna da je počinio saobraćajni prekršaj. Zakonom je, recimo, propisana kazna od 2000 dinara, ali građani se raspravljaju, guraju i ko zna šta sve rade samo da ne bi platili ceo iznos kazne. Kada se dogovore i policajac uzme 1000 dinara, građanin ne kaže za sebe da nije pošten, nego sve svali na policajca. Da se razumemo, ne pokušavam da opravdam takvog policajca i slažem se da svako ko uzme taj novac, automatski gubi posao. To je neprimerno ponašanje, jer takav čovek baca ljagu na veći broj policajaca koji pošteno i profesionalno obavljaju svoj posao. Srećom, manji broj policajaca je sklon takvom ponašanju – zaključuje Nikolić.

Dušan Telesković

[objavljeno: 12.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.