Pokretna štamparija para

Izvor: Politika, 14.Dec.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokretna štamparija para

Osumnjičeni Živorad Borišić iz Trbušana kod Čačka, iako ima samo pet razreda osnovne škole, treći put odgovara zbog falsifikovanja novca

Čačak – Okružni sud u Čačku juče je, treći put za sedam poslednjih godina, pokrenuo postupak protiv Živorada Borišića (61) iz obližnjih Trbušana, tereteći ga uvek za novo falsifikovanje novca. On je po podne priveden istražnom sudiji i saslušan, kao i još dvojica osumnjičenih u ovom slučaju, Feho Mumdžić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (41) iz Mrsaća kod Kraljeva i Ivan Miladinović (30) iz Zemuna.

Sva trojica uhapšena su noću između subote i nedelje. Osumnjičeni Borišić je zatečen u iznajmljenom stanu u Kragujevcu, u Ulici Aleksandra Karađorđevića broj 120, gde se uselio 12. decembra po podne, donevši u transportnim vrećama kopir aparat, boje, mašine za izradu zaštitnog holograma, valjke, drvene profile sa sito štampom, računar. Ubrzo su uhapšeni i Mumdžić i Miladinović.

Pretpostavlja se da su oni od maja ove godine na više lokacija u Srbiji i BiH organizovali rad štamparije za izradu evra, dinara i bosanskih konvertibilnih maraka. U ovoj akciji, kako saznajemo, inspektori su pretresli i prostorije Feha Mumdžića u Mrsaću i tu pronašli metalne ploče sa reljefno utisnutim detaljima za novčanice u apoenima od 100 evra i 5.000 dinara.

Sa hapšenjem pomenute trojice povezuje se i jedan neobičan slučaj otmice, nedavno registrovan u Čačku. Rade Borčić iz ovog mesta prisilno je odveden 6. novembra od kuće u Čačku, od strane dva njemu nepoznata muškarca. On je naveo službenim licima da je bio pod stalnim nadzorom otmičara sve do 20. novembra i to najpre na širem prostoru planine Tare, zatim u privatnom stanu na Palama. Njegov zadatak bio je da, kao grafičar, obuči jednu nepoznatu ženu na poslovima rada sa sito štampom, naročito za nanošenje holograma za različite apoene novca.

U čačanskom Okružnom sudu, inače, već godinama traje suđenje Borišiću, njegovoj supruzi Ini (43) i grupi od još 13 osoba optuženih takođe za falsifikovanje banknota. Oktobra 2002. godine policija je u Živoradovoj radionici u Trbušanima otkrila veću količinu sveže štampanih dolara i evra u apoenu od 100 i dinara u apoenu od 1.000, kao i mašine i opremu za štampanje, materijal, papir, boje i novčanice u raznim fazama izrade. Grupi je suđeno pod optužbom da je, na čelu sa Živoradom, pored ostalog falsifikovala i proturila 300.000 dolara u Rumuniji i 150.000 dolara u Makedoniji. U pritvoru su ostali do 2. marta 2005. godine a osam meseci kasnije izrečene su im kazne od ukupno 34 godine i tri meseca zatvora (Živoradu sedam i po, Ini tri godine). Ta presuda je kasnije ukinuta, u toku je novi pretres u istom sudu i nastavak je zakazan za 25. decembar. Jedan od optuženih u tom postupku je i Feho Mumdžić koji je, saznajemo, pre nekoliko dana sudu poslao obaveštenje da ne može doći na pretres jer je bolestan, dokumentujući to potvrdom lekara.

Inače, maja ove godine policijski inspektori iz Čačka uhapsili su Inu Borišić, sumnjičeći i nju ponovo za falsifikovanje novca. Policajci su tada u domaćinstvu Borišića pronašli 206 lažnih novčanica po 100 dolara i manji broj konvertibilnih maraka. Živorad nije bio kod kuće i od tada je bio u bekstvu, pa je Okružni sud raspisao poternicu za njim, dok je Ina u međuvremenu puštena da se brani sa slobode.

Ta Ruskinja rođena je u mestu Kamenovska i završila je Višu ekonomsku školu, dok je Živorad Borišić zanatlija sa pet razreda osnovne. Nije poznato odakle je on doputovao u Kragujevac sa pokretnom štamparijom.

G. Otašević

[objavljeno: 15/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.