Izvor: Blic, 19.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenuta istraga protiv osumnjičenih za šverc cigareta

Istražni sudija Specijalnog suda za organizovani kriminal pokrenuo je istragu protiv šest osoba osumnjičenih za učešće u švercu cigareta od 1996. do 1998. godine.

Kako je agenciji Beta danas potvrdila portparol suda Maja Kovačević Tomić, sudija je pokrenuo istragu protiv Siniše Stojičića, Dejana Milenovića, Radisava Gvozdenovića, Stojana Mišića, Petra Milenkovića i Nenada Živadinovića koji su uhapšeni u ponedeljak, 16. jula.

Ona je dodala i da je pritvor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 30 dana određen petorici osumnjičenih.

Prema njenim rečima, rešenje o određivanju pritvora nije doneto za osumnjičenog Nenada Živadinovića iz Zaječara, iako je tužilaštvo predložilo, pa će o tome odlučivati Krivično vanraspravno veće suda za organizovani kriminal.

Prema navodima MUP-a, Siniša Stojičić iz Sokobanje početkom 1997. godine je, koristeći dokumentaciju preduzeća Deks Dejana Milenovića iz Sokobanje, za cigarete kupljene u inostranstvu organizovao ulazak u Srbiju preko GP Vrška Čuka.

Cigarete su lažno deklarisane kao druga roba a zatim skladištene u magacinu Stojičićevog preduzeća R-5 u Brzom Brodu u Nišu, odakle su distribuirane preko mreže preprodavaca.

Privedeni Radisav Gvozdenović iz Niša početkom 1997. godine kao načelnik SUP-a Niš zajedno sa Stojanom Mišićem, tadašnjim pomoćnikom ministra unutrašnjih poslova, onemogućio je ovlašćenim službenim licima SUP-a Niš kontrolu nelegalnog prometa cigareta iz magacina preduzeća R-5.

Policija navodi i da je Gvozdenović omogućio Stojičiću preuzimanje privremeno oduzetih cigareta, koje je ovaj zatim nelegalno prodavao.

Pomoćnik upravnika carinarnice Niš i savetnik direktora SUC-a Mihalja Kertesa Petar Milenković iz Niša, prema navodima MUP-a, početkom 1997. godine onemogućio je redovnu kontrolu pripadnika Odseka za borbu protiv krijumčarenja i carinske istrage SUC-a, prilikom ulaska cigareta u Srbiju preko prelaza Vrška Čuka.

Cigarete su lažno deklarisane kao toalet hartija, a Nebojši Nikoliću je naložena lažna overa na graničnom prelazu Preševo, čime je Stojičiću omogućeno da te cigarete nelegalno distribuira na teritoriju Srbije.

Nenad Živadinović iz Zaječara je, kao načelnik SUP-a, početkom 1997. godine, omogućio Stojičiću povraćaj cigareta koje su privremeno oduzete u postupku kontrole SUP-a Leskovac i obustavio svaki dalji rad radnika SUP-a Zaječar na proveri prometa tih cigareta.

Specijalni tužilac Slobodan Radovanović ranije je istakao da su kao organizatori te treće kriminalne grupe označeni braća Siniša Stojičić i Radovan Stojičić-Badža, nekadašnji šef Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije koji, s obzirom da je mrtav, neće biti procesuiran u tom slučaju.

Kao organizatore druge dve grupe policija je ranije označila Marka Milošević i Miru Marković, i Stanka Subotića Caneta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.