Poginuo radnik iz Kraljeva na gradilištu bivše ambasade SAD, rođeni brat gledao nesreću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2018, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginuo radnik iz Kraljeva na gradilištu bivše ambasade SAD, rođeni brat gledao nesreću

Na gradilištu između ulica Kneza Miloša i Sarajevske, gde je jutros poginuo radnik Nebojša T. iz Kraljeva, bio je i njegov brat koji je svedočio tom događaju bez mogućnosti da mu na bilo koji način pomogne.

Čim je čula za nesreću Zorica Rajković, koja živi blizu gradilišta, izašla je da vidi šta se desilo i razgovarala je sa bratom Nebojše T.

"Rekao mi je da su na gradilištu bila tri radnika, da su jednog poslali na gradilište na Dedinje, a da su braća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostala na gradilištu u Sarajevskoj. Poginuli radnik stajao je pored zida, dok je njegov brat bio nekoliko metara dalje. Nebojša je rukama pokušao da zaustavi zid, ali su ga zemlja i šut zatrpali", rekla je Zorica Rajković novinarima.

Poginuli radnik je iz Kraljeva i već devet godina radi na gradilištima u Beogradu.

Na terenu su još uvek ekipe hitne pomoći, policija i vatrogasci i pokušavaju da izvuku telo poginulog radnika.

Rušenje počelo sredinom prošle godine

Parcelu na mestu stare američke ambasade su u septembru 2016. godine kupile izraelske firme "Yoši Avrahami" i "Almogim holdings", a rušenje je počelo sredinom prošle godine.

Najpre su srušeni objekti u Sarajevskoj ulici, a novi objekat iz Ulice Kneza Miloša je prema najavama trebalo da ostane sačuvan kako bi se zadržao "duh ove ulice".

Investitori su na samom početku radova najavili izgradnju podzemnog parkinga za oko 500 vozila, 220 luksuznih stanova, mini naselje sa nekoliko podzemnih vinarija, ali i restorana, mada nije bila isključena ni gradnja hotela.

Investitori su na gradilištu uposlili domaće građevinske firme i koriste materijal proizveden u Srbiji.

Arhitektonska rešenja su poverena srpskim i izraelskim stručnjacima koji će, čuvajući prepoznatljivu fasadu bivše američke ambasade, ali s modernim rešenjima u enterijeru, omogućiti novi stil života u strogom centru prestonice.

Stambeno-poslovni kompleks u Kneza Miloša trebalo bi, prema najavama, da bude završen do 2019.

Investitori su najavili da će stanove prodavati i tokom gradnje, ali će se prvi kupci stanova u njih useliti tek po dobijanju upotrebne dozvole i uknjižbe.

Vesić: Takve se stvari, nažalost, dešavaju... Radovi se obavljaju uz sve dozvole i po propisu

Radovi na gradilištu na mestu stare američke ambasade izvode se uz sve neophodne dozvole, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Nalog da sutra krenu vanredne inspekcije po svim gradilištima

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić naložio je da sutra krenu vanredne inspekcije po svim gradilištima u Beogradu kako bi se utvrdilo da li rade po svim standardima i zakonskim procedurama koje moraju da poštuju.

Vesić, koji je na lice mesta došao ubrzo nakon ovog incidenta, je rekao da je reč o gradilištu na kojem rade ozbiljni investitori i izvođači radova, a o tome kako je došlo do ove nesreći znaće se nakon uviđaja koji sprovodi istražni sudija.

"Žao mi je što se ovo desilo, ali takve se stvari, nažalost, dešavaju a na nama je samo da poštujemo sva pravila", rekao je Vesić i dodao da kada se ovakve stvari dešavaju na gradilištima gde su ispoštovane sve procedure, može se samo zamisliti šta može da se desi kada procedure nisu ispoštovane.

Upitan o sudbini još jedne osobe koja je zatrpana na gradilištu, Vesić je rekao da ne zna i da nema zvaničnih informacija o tome.

Radojičić:Beograd jeste grad kranova, ali ljudski životi su najvažniji

Beograd jeste grad kranova, ali ljudski životi su najvažniji i moramo uraditi sve da se ovakve stvari ne ponavljaju, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nakon što je obišao gradilište gde je jutros poginuo radnik na koga se obrušila zemlja.

Gradonačelnik je rekao da su sve inspekcije na terenu i da očekuje da se razjasni situacija šta se tačno desilo.

"Koliko sam dobio informaciju na gradilištu su imali sve potrebne dozvole. Beograd jeste grad kranova, ali ljudski životi su najvažniji i moramo sve uraditi da se ovakve stvari ne ponavljaju", rekao je Radojičić.

On je porodici nastradalog radnika izrazio saučešće.

Upitan da li će Grad pomoći porodici nastradalog radnika, gradonačelnik je rekao da se Grad uvek ponašao socijalno odgovorno i pomagao ljudima koje je tragedija zadesila.

Radojičić je rekao da će lično baviti problematikom bezbednosti radnika na gradilištima, kako bi se nesreće smanjile na najmanju moguću meru.

"Sve ćemo dati od sebe da se ovakve stvari ne ponavljaju, sve ćemo dati da razjasnimo ko je napravio grešku i da se ovakve stvari više ne ponavljaju", zaključio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pao zid u Kneza Miloša, izvučeno telo radnika!

Izvor: Mondo, 29.Avg.2018

Jedan radnik je poginuo, nakon što se jutros srušio zid zgrade na gradilištu kod nekadašnje američke ambasade, u bloku između ulica Kneza Miloša i Sarajevske. Telo stradalog radnika izvučeno je četiri sata nakon tragedije...Akcija izvlačenja tela radnika na koga se obrušio zid trajala je oko...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.