Izvor: B92, 12.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginuo letač paraglajdera

Knjaževac -- Miroslav Ponjavić iz Boljevca poginuo je nedaleko od sela Bučje u opštini Knjaževac u trenažnom letu paraglajderom.

Paraglajder je laka letelica, nalik dvoslojnom, plitkom padobranu, a pilot visi ispod lakog krila kojim upravlja zatežući i popuštajući konopce. Drugi letač Branislav Smiljković, sa kojim je nastradali sportista poleteo, rekao je novinarima da su sa još jednim kolegom sinoć nameravali da sa planine Tupižnica prelete do Knjaževca, ali da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su izgubili iz vida Ponjavića kada je počeo da sleće.

O tragičnoj smrti nihovog kolege saznali su od meštana sela Bučja koji su primetili pad paraglejdera.

Kako saznaje agencija Beta, Ponjavić koji se ovim sportom bavio dve godine, nađen je obavijen užadima svoje lake letelice.

Prema informacijama borskog instruktora letenja paraglajderom iz kluba "Rok end ajs" Zvonka Trifunovića, pomoćni padobran nastradalog bio je otvoren, što ukazuje da je imao problema u letu.

"Pretpostavljam da se rezrevni padobran otvorio na maloj visini što nije moglo da ublaži pad, budući da sa otvaranjem padobrana dolazi do kolapsa krila (glajdera)", rekao je Trifunović.

On je upozorio da letenje paraglajderom spada u visoko rizične sportove, ali da je bezbedno kada je oprema dobra i ukoliko se sportista striktno pridržava strogih pravila letenja.

Prošle godine je u zaječarskom okrugu poginuo paraglajderista Ivan Aleksić iz sela Jablanica, koji je pao na zemlju pošto je izgubio kontrolu nad krilom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.