Poginula devojčica, povređeno 34 dece

Izvor: Politika, Fonet, 08.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginula devojčica, povređeno 34 dece

Autobus iz Nikšića sleteos puta Han Pijesak –Sokolac, u blizini mesta Žljebovi

Istočno Sarajevo, Nikšić – U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče ujutro na magistralnom putu Han Pijesak – Sokolac,u mestu Žljebovi, kada je s puta sleteo autobus u komesu se nalazila 52 putnika, od toga 46 dece, poginula je devojčica Božica Pejović, rođena 1992. godine, dok je 34 dece zadobilo lakše povrede,potvrdio je „Politici” okružni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tužilac Tužilaštva u Istočnom Sarajevu Džermin Pašić. On je napomenuo da je vozač autobusa nikšićkih registarskih oznaka, vlasništvo autoprevozničke kuće „Borovnik” iz Nikšića,pritvoren i da je istraga o uzroku ove teške nesreće u toku.

Svi povređeni su zbrinuti u bolnici Kasindo u Istočnoj Ilidži i, prema rečima načelnika Hirurškog odeljenja doktora Slavka Ždrala, niko od njih nije u životnoj opasnosti.

–U bolnici smo zadržali sedmoro dece mada karakter njihovih povreda ne zahteva ozbiljnije hirurške zahvate –rekao jeon i napomenuoda su „povrede nastale kao posledica prevrtanja autobusa i uglavnom su povrede glave, ramena, kolena i obične ogrebotine”.

Kako je saopšteno u Nikšiću, na Intenzivnoj nezi u bolnici u Istočnom Sarajevu nalaze se Ivana Žugić, Maša Delić i Ana Jokić, a na hirurgiji: Alma Kočar, Jovana Popović, instruktor plesa Ana Rončević i Sanja Jokić, roditelj.

Miluša Cica Žugić, majka povređene 13-godišnje devojčice Ivane, rekla je da su se deca vraćala s plesnog takmičenja u Bijeljini.

„Obaveštena sam da je moja ćerka povređena i da se nalazi u bolnici. Krenula sam da je posetim i uverim se u kakvom je stanju. Ne znam više šta da vam kažem. Svi smo potreseni saznanjem da se dogodila nesreća po povratku naše dece kući”, kazala Žugićeva.

Pošto su povređenihospitalizovani, ostaladeca su prebačena u hotel „Beograd” u Istočnoj Ilidži gde su im se pridružila i preostala deca koja su, poslešto se nesreća dogodila, privremeno bila smeštena u restoranuna Autobuskoj stanici u Sokocu. U hotel su počeli, u relativno kratkom roku, da pristižu i roditelji, a među prvim je stigao Đorđe Kaćić iz Podgorice, otac devojčice Ive koja, na sreću, nije povređena. Ona, kao i Valentina Streković i Jelena Šćekić, kaže da se ničega ne seća, jer su „sva deca u trenutku nesreće spavala”.

„Sve što sam videla kada sam se probudila to je bila samo krv”,kaže 13-godišnja Jelena Šćekić i dodaje da su iz Bijeljine, gde su učestvovali na festivalu plesa, krenuli oko četiri časa.

Decu smeštenu u hotelu „Beograd” posetio je i ambasador Crne Gore u BiH Ramiz Bašić koji je prethodno posetio i mesto tragedije. Kaže da je prizor stravičan i da je prava sreća „što među povređenimanema životno ugroženih”.

Gradonačelnik Nikšića Nebojša Radojičić, s potpredsednicima Momčilom Mićunovićem i Mladenom Perišićem, odmah po saznanju za nesreću, uputio se ka Istočnom Sarajevu i Sokocu.

Inače, hotel „Beograd” je prihvatio svu povređenu decu i snosiće troškove njihovog boravka.Kako je najavljeno,u Istočno Sarajevo će doputovati i delegacija Vlade Crne Gore na čelu s ministrom kulture Predragom Mićunovićem koja će odlučiti kako i na koji način će deca biti prebačena u Crnu Goru.

Kako je došlo do ove teške saobraćajne nesreće za sada se ne zna. Ono što je javnosti poznato to je da plesni klub „Matriks” iz Nikšića i Danilovgrada okuplja više od 350 članova i jedan je od najuspešnijih u Crnoj Gori. Četiri titule prvaka Evrope i 17 zlatnih medalja na kupovima Mediterana dovoljno govore u uspehu ovog kluba i njegovih takmičara.

D. K. – R. V.

[objavljeno: 09/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.