Izvor: Politika, 16.Jan.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Kongresa SAD

Helsinška komisija pred kojom je Ćuruvija svedočio 1998. godine pozdravila je hapšenja osumnjičenih za njegovo ubistvo

Senator Ben Kardin i kongresmen Kristofer Smit, koji zajednički predsedavaju Helsinškoj komisiji američkog Kongresa, izdali su saopštenje u kojem pozdravljaju hapšenja u Beogradu povodom ubistva Slavka Ćuruvije.

„Bio je hrabar novinar koji je ubijen zato što se našao na putu režimu Slobodana Miloševića u Srbiji”, rekao je senator >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kardin. „U nekoliko navrata sam javno tražio da se izvršioci ovog zločina privedu pravdi. Pohvaljujem srpske vlasti što su uhapsile bivše bezbednosne službenike zbog njihove pretpostavljene odgovornosti. To je iskazivanje političke volje za suočavanjem sa jednim tamnim periodom u srpskoj istoriji. Nadam se da će srpski pravni sistem preduzeti i druge korake u ovom slučaju, kao i konkretne mere kad je reč o drugim slučajevima iz tog perioda, uključujući i ubistva američkih građana, braće Bitići, u julu 1999. godine. Srbija u tome ima moju punu podršku, kazao je Kardin.

Kopredsednik Kristofer Smit podsetio je da je Ćuruvija svedočio pred Helsinškom komisijom Kongresa SAD nekoliko meseci pre nego što je ubijen pred vratima svog doma, i da se iz tog svedočenja videlo da je on svestan opasnosti kojoj se izložio. „Režim me progoni za primer drugima koji bi da mu se suprotstave, rekao je tom prilikom. Nadam se da će vest o hapšenjima doneti utehu, konačno, porodici i prijateljima Slavka Ćuruvije.”

----------------------------------------------

Tadić: Nismo gušili istragu

Boris Tadić je rekao povodom hapšenja osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije, da je sveobuhvatna istraga o tome počela 2007. godine za vreme vlade u kojoj je bila i DS, ali da nije mogla da bude završena bez svedoka i dokaza.Sada oni koji su učestvovali u politici koja je dovela do tog ubistva i koja je sprečavala razrešenje tog zločina, optužuju vlast Demokratske stranke da je gušila istragu, ocenio je Tadić u izjavi Tanjugu. „Kako niko ne može da bude osuđen bez dokaza i svedoka, jer bi u tom slučaju svaki pokrenuti proces doživeo krah, a poverenje u institucije sistema bilo bi poljuljano, istraga je nastavila da traga za takvim svedokom. Nažalost u to vreme mi nismo imali spremnost svedoka kao što je Milorad Ulemek da svedoči o ovom ubistvu”, istakao je Tadić.On je čestitao tužiocima i istražiteljima na obavljenom poslu i naglasio da je reč o ljudima koji su postavljeni u vreme mandata prethodne vlasti ali koji su nastavili da rade taj posao, što je dobar primer kontinuiteta državnih institucija.„Da ubice Zorana Đinđića, a među njima i Ulemek, nisu pravosnažno osuđeni u vreme naše vlade na višedecenijske kazne zatvora, verovatno ni danas ne bismo imali njegovo svedočenje”, ocenio je Tadić.

Istina, dodao je, Ulemekovo svedočenje tek treba da bude potvrđeno na sudu, a pogotovo s obzirom na izjavu jedinog neposrednog svedoka ubistva Branke Prpe, koja se kosi sa njegovim iskazom, o tome ko su direktni počinioci ubistva. „Da li sada ima dovoljno dokaza pokazaće sudska presuda”, rekao je počasni predsednik DS-a.

R. H.

objavljeno: 17.01.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kongres SAD pozdravio hapšenja

Izvor: B92, 17.Jan.2014, 15:00

Vašington -- Senator Ben Kardin i kongresmen Kristofer Smit koji predsedavaju Helsinškoj komisiji Kongresa SAD pozdravljaju hapšenja povodom ubistva ubistva Slavka Ćuruvije..."Bio je hrabar novinar koji je ubijen zato što se našao na putu režimu Slobodana Miloševića u Srbiji", rekao je senator...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.