Podnete krivične prijave protiv Rodićevih sinova

Izvor: Politika, Beta, 25.Jan.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podnete krivične prijave protiv Rodićevih sinova

Vukadin i Aleksandar Rodić osumnjičeni da su zloupotrebom službenog položaja oštetili budžet Republike Srbije i nekoliko javnih preduzeća za deset miliona evra

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a Srbije je u saradnji sa poreskom policijom, Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podnela dopunu krivične prijave protiv osumnjičenih Radisava Rodića, vlasnika dnevnih listova „Kurir” i „Glas javnosti”, njegovih sinova Vukadina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Aleksandra Rodića, kao i protiv Aleksandre Simić, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije. Oni su osumnjičeni da su zloupotrebom službenog položaja, od marta 2000. do 10. avgusta prošle godine, u međusobnom saizvršilaštvu Radisavu Rodiću omogućili „zaradu” od 983.559.447 dinara.

U saopštenju policije navedeno je da je Radisav Rodić osnivač, direktor ili suosnivač preduzeća „Ronako” iz Opova, „ABC produkt”, „Start info” i „Alpet” iz Beograda i direktor ogranka u Beogradu, ovlašćeni predstavnik preduzeća „Ronako sistems” iz SAD, NIP „Glas”, „Bravošped”, Belež” iz Sopota, „ABC kompani” iz Beograda, „ABC grading” i „Kurir net” takođe iz Beograda, „Manami” iz Opova, „ABC produkt” i „Panapres” takođe iz Opova, „Glas javnosti” iz Beograda i „Pečat”.

– Osumnjičeni Aleksandar Rodić, kao suosnivač i direktor preduzeća „Gnet”, „Glas” iz Beograda i „Belež” i osumnjičeni Vukadin Rodić, direktor „ABC kompani” i „Kurir net” iz Beograda su iskorišćavanjem ovlašćenja pribavili Radisavu Rodiću imovinsku korist u iznosu od 831.338.383,20 dinara i preduzeću „Ronako sistems” iz SAD korist u iznosu od 143.384.764,43 dinara – navedeno je u saopštenju policije.

Osumnjičena Aleksandra Simić, kako je saopšteno, kao direktor preduzeća „ABC grading” iz Beograda, iskorišćavanjem svojih ovlašćenja pribavila je imovinsku korist Radisavu Rodiću u iznosu od 8.836.300 dinara.

– Osumnjičeni su za iznos od 983.559.447 dinara oštetili, između ostalih, budžet Republike Srbije, JP „Parking servis” i JP „Gradska čistoća” iz Beograda, „Elektrodistribuciju Beograd”, Telekom „Srbija”, „Beogradski vodovod i kanalizaciju”, „Kolubaru” iz Lazarevca, „Politiku” AD iz Beograda, „Poslovni prostor” iz Novog Sada, „Toplane” iz Beograda, budžet grada Beograda – gradsku upravu, „Marfin banku”, „Komercijalnu banku”, „Alfa banku” i „Kontinental banku” („MB banka u likvidaciji) iz Beograda.

Radisav Rodić je, da podsetimo, krajem oktobra prošle godine uhapšen pod sumnjom da je utajio porez i od tada se nalazi u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Rodić je osumnjičen da je izvršio krivično delo utaje poreza jer je oštetio budžet države za više od 203 miliona dinara.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 26/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.