Izvor: Blic, 09.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podnet

Legija, Đurić i Radonjić uskoro svedoče u vezi 'slučaja Ibarska

Podnet zahtev za istragu o Kertesu

BEOGRAD - Okružno javno tužilaštvo podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Mihalja Kertesa, bivšeg direktora Savezne uprave carina, zbog zloupotrebe službenog položaja - izjavio je juče za 'Blic' Rade Terzić, okružni javni tužilac. Terzić je ujedno napomenuo da Tužilaštvo nije zatražilo Kertesovo privođenje.

Mihalj Kertes je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krajem prošle godine uhapšen i osumnjičen da je zloupotrebom službenog položaja oštetio državni budžet za nekoliko miliona maraka i više desetina miliona dinara. Pošto se pozvao na poslanički imunitet, Kertes je pušten iz pritvora, a krivični postupak protiv njega je privremeno bio 'zamrznut'.

Otklonjena je i dilema oko nadležnosti za ovaj slučaj, pa je krivično gonjenje, umesto opštinskom tužilaštvu, povereno Okružnom javnom tužilaštvu.

Istovremeno, Mihalj Kertes je i jedan od svedoka koji teško terete nekadašnjeg šefa SDB Radomira Markovića za pogibiju četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali u oktobru pretprošle godine, saznaje 'Blic' iz izvora bliskih beogradskoj Palati pravde.

Na saslušanju pred istražnim sudijom Kertes je, tvrde izvori, rekao da je carina na zahtev Markovića predala srpskoj tajnoj policiji kamion koji je upotrebljen za likvidaciju Veselina Boškovića, Zvonka Osmajlića, Dragana Vušurovića i Vučka Rakočevića.

Prema Kertesovoj izjavi, kamion, kojem su nekadašnji zvaničnici prikrivali trag, potiče iz carine i prvo je prebačen na parking Instituta za bezbednost, a potom je prefarban.

Izvori 'Blica' prognoziraju skorašnji završetak istrage i nagoveštavaju saslušanje još nekoliko svedoka, među kojima bi trebalo da se nađu i doskorašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) pukovnik Milorad Ulemek, bivši načelnik SUP Beograd general-major Branko Đurić i šef beogradskog Centra bezbednosti Milan Radonjić.

S posebnim interesovanjem se iščekuje iskaz pukovnika Ulemeka, pošto su Nenad Bujošević i Nenad Ilić, koji su zajedno s Markovićem osumnjičeni za ubistvo na Ibarskoj magistrali, bili pripadnici JSO.

Prema izvorima 'Blica', Ulemek bi trebalo da potkrepi ili ospori Bujoševićevu tvrdnju da je nalog za likvidaciju funkcionera SPO izdao Marković i da eventualno objasni kako je naredba od policijskog

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.