Izvor: Blic, 09.Sep.2016, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podmetnut požar u hramu Hrista Spasa u Prištini

Nepoznata lica su danas provalila u još nedovršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula požar, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Непозната лица провалила у недовршени српски православни храм Христа Спаса у центру Приштини и подметнула ватру pic.twitter.com/zNHCNbdmPP

Prištinski paroh jerej Saša Mitrović utvrdio je da je na metalnim vratima prerezana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedna šipka što je vandalima omogućilo da uđu u hram i podmetnu vatru.

Episkop raško-prizrenski Teodosije najoštrije je osudio ovaj incident ukazavši da je on posledica odbijanja kosovskih vlasti i policije da postave stalnu zaštitu pred hramom Hrista Spasa, koji je više puta do sada bio izložen provalama i skrnavljenju.

- Podmetanje vatre u objektu koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi u centru Prištine, nažalost, pokazuje da naši crkveni objekti nisu adekvatno zaštićeni na Kosovu i Metohiji. Već dva puta smo postavljali nova metalna vrata na nedovršenom hramu Hrista Spasa i oba puta imali smo provale, a ovom prilikom i podmetanje vatre - rekao je Teodosije.

On je dodao da su se dva puta do sada zvanično obraćali kosovskom ministru unutrašnjih poslova kako bi se pred hramom postavio stalni policijski punkt i oba puta su ostali bez odgovora.

Ovakvo neodgovorno ponašanje, nanosi štetu svima na Kosovu i Metohiji i ne doprinosi izgradnji poverenja, ukazao je Teodosije.

Епископ Теодосије најоштрије осудио провалу инподметање ватре у храму Христа Спаса у Приштини https://t.co/mwTPLIZN8U

Eparhija raško-prizrenska obavestiće o ovom incidentu i međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji.

Otac Sava Janjić napisao je danas na svom Tviter nalogu da su nepoznata lica provalila su u nedovršeni srpski Hram Hrista Spasa u centru Prištine i tamo podmetnula vatru.

"Nepoznata lica provalila su u nedovršeni srpski pravoslavni hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula vatru", napisao je otac Sava Janjić.

"Episkop Teodosije najoštrije je osudio provalu i podmetanje vatre", dodao je otac Janjić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podmetnut požar u pravoslavnoj crkvi u Prištini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2016

Nepoznata lica su danas provalila u još nedovršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula požar, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske...Prištinski paroh jerej Saša Mitrović utvrdio je da je na metalnim vratima prerezana jedna šipka što je vandalima omogućilo da uđu u hram...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.