Podignuta optužnica protiv Đivanovića

Izvor: Politika, 07.Okt.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignuta optužnica protiv Đivanovića

Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu zbog prodaje pet beogradskih bioskopa

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nikole Đivanovića (50), predsednika Upravnog odbora „Beograd filma”, koji je optužen da je zloupotrebom službenog položaja u vezi sa prodajom pet beogradskih bioskopa oštetio tu kompaniju za više od četiri miliona, a budžet Srbije utajom poreza za milion i po evra, saznaje se u Specijalnom tužilaštvu.

Pored Đivanovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << optuženi su i njegovi saradnici, advokat Vuk Valčić, člana UO i zastupnik „Beograd filma”, Miroslav Cenić, direktor „Beograd filma”, Vesna Talijan, zaposlena u ovom preduzeću i Jadranka Dokmanović, radnica knjigovodstvene agencije „Tekoms”.

Optužnica se odnosi na sporne prodaje bioskopa „Kozara”, „Jadran”, „Partizan”, „Voždovac” i „Slavica” tokom 2008. godine privrednom društvu „Šatnelltd.” sa sedištem u Nikoziji, na Kipru. Ta kiparska kompanija uplatila je samo deset odsto od ugovorene kupoprodajne cene na račun „Beograd filma”, dok joj je ostatak pripao simulovanim poslovima.

U zahtevu za sprovođenje istrage navodi se da je posle privatizacije „Beograd filma”, većinski vlasnik od 70 odsto kapitala postalo preduzeće „Lajt blu trejding Bahamas” sa Bahama, čiji je vlasnik Đivanović. Preostali kapital ostao je u vlasništvu malih akcionara.

Tokom 2008. godine došlo je do formiranja pet nezavisnih preduzeća u čijoj su se imovini našli bioskopi „Kozara”, „Jadran”, „Partizan”, „Voždovac” i „Slavica”. Sporan je način na koji su oni prodati privrednom društvu „Šatnel ltd.”, čiji je vlasnik kompanija „MTM nomines”. Ta kompanija, prema daljim navodima, prodala je „Šatnel”, hrvatskom „Agrokoru”, odnosno privrednom društvu „Idea” u Srbiji za 18 miliona evra. Obaveze prema „Beograd filmu” nikada nisu izmirene. Time je, malim akcionarima načinjena šteta veća od četiri miliona evra, a budžetu Srbije na ime neobračunatog i neplaćenog poreza veća od 1,5 miliona evra.

Đivanović je preduzeće „Beograd film” kupio u postupku privatizacije u februaru 2007. godine na aukciji za tadašnjih 9,2 miliona evra. On je postao vlasnik 70 odsto „Beograd filma”, dok je ostatak pripao radnicima firme, odnosno malim akcionarima. Preduzeće „Beograd film” tada je u svom sastavu imalo 14 beogradskih bioskopa – „Kozara”, „Zvezda”, „Jadran”, „Balkan”, „Odeon”, „20. oktobar”, „Kosmaj”, „Central”, „Slavica”, „Avala”, „Jedinstvo”, „Drina”, „Partizan” i „Voždovac”.

Nikola Đivanović vlasnik je i preduzeća „Lajt blu trejding Bahamas ltd.”, a u periodu od 2001. do 2004. bio je savetnik tadašnjeg guvernera Narodne banke Mlađana Dinkića.

D. Č.

objavljeno: 08.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.