Podignuta četvrta optužnica protiv Ive Sanadera

Izvor: Kurir, 05.Maj.2012, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignuta četvrta optužnica protiv Ive Sanadera

Optužnica je podignuta posle jednoipogodišnje istrage, a optužnicom se tereti da je sa još trojicom osumnjičenih oštetio Hrvatsku elektroprivredu za višemilionski iznos

ZAGREB - Protiv bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera podignuta je četvrta optužnica kojom mu se na teret stavlja da je zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe i riječkog Novog lista Robertom Ježićem i bivšim predsednikom uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivanom Mravakom oštetio HEP >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za višemilionski iznos, objavili su hrvatski mediji.

Pozivajući se na nepotvrđene informacije, list Vjesnik je na svojim interent stranicama naveo da se Sanader i Ježić terete da su tokom 2008. i 2009. podsticali Mravaka na prodaju struje Diokiju po cenama nižim od tržišne.

Na taj način su dve Ježićeve firme nezakonito stekle korist u iznosu od 3,8 miliona kuna (oko pola miliona evra). Mravak se tereti i da je na Sanaderov podsticaj Ježićevim firmama kao predsednik uprave HEP-a omogućio zajam od 15 miliona kuna.

Optužnica je podignuta posle jednoipogodišnje istrage, a Sanader je u istrazi negirao sve optužbe. Prema pisanju medija, navodno je u tom slučaju jedino Mravak priznao krivicu.

Na Županijskom sudu u Zagrebu u toku su dva suđenja bivšem premijeru za korupciju. U objedinjenom postupku mu se sudi za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3, 6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije za kredit od Hypo banke dok je bio zamenik ministar spoljnih poslova sredinom 1990-tih.

Drugi postupak okrivljenom, za period kad je bio premijer, vodi se za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje toj mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

Sanaderu je u toku suđenje i u jednoj od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj, slučaju "Fimi-medija". Sanader je, prema optužnici, zajedno s više fizičkih i pravnih lica, optužen za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije Fimi-media. Novac je navodno korišćen za tzv. crni fond Hrvatske demokratske zajednice, koja je takođe, u svojstvu pravnog lica, optužena, a deo tog novca je završio kod Sanadera.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) nedavno je saopštila da Sanadera istražuje i zbog malverzacija oko prodaje jedne zagrebačke poslovne zgrade hrvatskoj vladi.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.