Izvor: B92, 06.Mar.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignut nasip na Mlavi

Stari Kostolac, Čačak -- Na nezaštićenom delu priobalja u selu Stari Kostolac kod Požarevca podignut je nasip koji za sada sprečava da se izlije Mlava.

Nadležni tvrde da nijedno od 25 domaćinstava koja se nalaze uz nasip nije ugroženo, jer je uzvodno od sela jutros završeno pola kilometra nasipa. Porodici Stojanović u selu Kostolac voda je stigla buvkalno pred kapiju, a deo oranica zasejan pšenicom je pod vodom.

"Ugrožena je kuća koja je pretprošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bila poplavljena i sada se voda nalazi u podrumu. Mora sve da se sklanja, dosta je stoke i ako se ovako nastavi moraće i ona da se sklanja”, kaže Miroslav Stojanović.

Nadležni tvrde da su kuće za sada bezbedne, ali da mnogo zavisi od toga hoće li padati još kiše.

Na odbrani sela angažovani su meštani, mehanizacija kostolačkih i požarevačkih preduzeća, kao i spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnih poslova.

"Prognoze Hidrometeorološkog zavoda ne idu nam baš na ruku, i najavljuju kišu posle podne i sutra, što bi značilo ako bi pala veća količina vode, ovi nasipi i ovi bedemi ne bi baš izdržali”, upozorava Goran Nikolić iz Sektora MUP-a za zaštitu i spasavanje.

Meštani upozoravaju da je glavni problem što se ovakve situacije ponavljaju iz godine u godinu i što ovaj deo sela nema odgovarajuću odbranu od poplava.

"Problem je uvećan kada je Elektropirvreda Srbija za svoje potrebe izgradila damu na desnoj odbali Mlave i ugorzila ovaj kraj koji je ostao neodbranjen. U planu je da se pravi dama, međutim to već dve godine tapka u mestu”, kaže Miroslav Stojanović.

Lokalna samouprava tvrdi da čini sve što je u njenoj moći da se situacija reši, da nema potrebe za evakuacijom sela, ali da su spremni i za to.

"Mlava je branjena svuda, sem leve strane. Tu postoji projekata, u toku je ekspropirijacija i tamo će biti uređan nasip. To što se desilo pre par godina, poučeni smo tim iskustvom. Ovog puta smo brže regaovali”, kaže gradski koordinator za zaštitu od poplava Slađan Stević.

Nadležni kažu da rade na trajnom rešenju ovih problema i da će u najkraćem mogućem roku i meštani ovog dela Starog Kostolaca biti zaštićeni od poplava.

Visok vodostaj i na reci Rzav

Visok vodostaj zabeležen je i na reci Rzav, što je poremetilo redovno snabdevanje pijaćom vodom višespratnica u Čačku, ali i ostalim opštinama koje se snabdevaju iz sistema Rzav.

Stanovnici tih opština od juče po podne nemaju ili imaju male količine vode, rekao je direktor Javnog preduzeća "Rzav" iz Arilja Ljubo Lazović.

"Naglo otapanje snega povećalo je nivo reke Rzav za metar i tom prilikom sa sobom ponelo dosta granja i lišća, pa je sito na vodozahvatu bilo blokirano," kaže Lazović.

Podsećamo da su Čačak i okolina prošlog leta bili u velikoj meri bez vode zbog suše, posle čega su vlasti najavile ubrzanje projekta izgradnje brane Svračkovo.

Direktor JP "Rzav" naglašava da trenutna situacija dokazuje da je brana neophodna i zbog problema koji nastaju otapanjem snega.

Usled naglog topljenja snega na okolnim planinama, Zapadna Morava kod Čačka sa pritokama dostigla je maksimum vodostaja za ovo doba godine.

U Vodoprivrednom preduzeću "Morava" u Čačku kažu da se već od sutra očekuje smanjenje vodostaja Moravice, Rzava, Belice i drugih manjih reka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

IZLILE SE MLAVA I RESAVA

Izvor: Press, 06.Mar.2009

Reka Mlava izlila se juče ujutru iz korita i preti da poplavi Stari Kostolac. Na području požarevačke opštine na snazi su mere vanredne odbrane od poplava, a Mlava je u ranim popodnevnim časovima stigla do prvih kuća u ovom selu. .Tu smo od prepodneva. Nivo Mlave i podzemnih voda neprestano...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.