Izvor: Blic, 23.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podaci iz matičnih knjiga u računaru

KRAGUJEVAC - Gradska uprava u Kragujevcu prva je u Srbiji završila kompjutersku obradu podataka matičnih knjiga rođenih i knjige državljana, te je spremna za umrežavanje u elektronski republički sistem i uvođenje takozvane elektronske vlade.



Prema rečima Gorana Aleksića, načelnika odeljenja, za lični status podaci građana sa područja Kragujevca i sela koja pripadaju ovoj regiji informatički su obrađeni i dostupni su u svakom trenutku.

- Cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovog projekta je da svi podaci budu na jednom mestu. Unete su i sve promene, kao što su sklapanje ili razvod braka, starateljstvo, promena ličnog imena. U našem sistemu sada su podaci sa 65 matičnih područja iz Kragujevca i okolnih mesta - kaže Goran Aleksić.

U Kragujevcu sada spremno očekuju zakon o matičnim knjigama, koji je u proceduri. Nakon njegovog donošenja neće postojati zakonska prepreka da građani potrebna dokumenta dobiju u bilo kojoj opštini, nezavisno od toga gde su rođeni ili gde žive. Ali pre toga potrebno je da i druge opštine u Srbiji elektronski obrade sve podatke. Tada će se formirati elektronska vlada sa umreženim svim podacima, sa jedinstvenim serverom.

- U praksi će to funkcionisati tako da, recimo, neko iz Leskovca ili Sombora više ne mora da dolazi u Kragujevac po potrebna dokumenta, već to može da uradi u bilo kom gradu u Srbiji. U Kragujevcu smo ovaj posao odradili za godinu dana i ceo projekat, koji smo uradili u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, koštao je 100.000 evra - kaže Goran Aleksić.

U objedinjenoj bazi podataka u Kragujevcu našli su se i podaci o građanima rođenih do 1946. godine. Ranije su ti podaci bili samo u crkvenim knjigama, a sada su preneti u informatičku mrežu.

Takođe, u Gradskoj upravi Kragujevca okončan je i posao uvođenja elektronskih podataka za građane iz tri kosovske opštine - Peć, Klinu i Istok, čije su matične knjige prenete nakon NATO bombardovanja 1999. godine.

Virtuelni matičar

Gradska uprava u Kragujevcu je pre dve godine uvela servis „Virtuelni matičar". Svako kome su potrebni izvodi iz matične knjige rođenih i državljana mogu elektronskim putem da naruče dokumenta, koja stižu na kućnu adresu. Izvodi se naručuju na zvaničnom sajtu grada . Usluga se plaća po preuzimanju pošiljke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.