Počelo suđenje direktoru muzeja

Izvor: B92, 31.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje direktoru muzeja

Viminacijum - jedno od nalazišta u Srbiji (Danas)

Požarevac -- U Požarevcu održan glavni pretres u postupku protiv bivšeg direktora požarevačkog muzeja Dragana Jacanovića.

Jacanovića tužilaštvo tereti za krivično delo utaje. Jacanović je osumnjičen da je protiv-pravno prisvojio zlatnik i srebrnu drahmu Aleksandra Makedonskog, tj da je originale zamenio plagijatima. Među predmetima koji nedostaju nalazi se i 57 srebrnih novčića iz predrimskog perioda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tzv. statera.

Jacanovićeva odbrana je pokušavala da dokaže da se još sredinom osamdesetih u muzeju nalazila kopija zlatnika i drahme, a ne original, tvrdeći da je zlatnik bio blještav, tako da ga nije bilo moguće fotografisati.

Danas su, međutim, svedoci, vlasnici foto-studija, Saša i Draško Isaković, potvrdili da su zlatnik bez problema fotografisali sredinom osamdesetih, čime je uspešnost tog dela Jacanovićeve odbrane dovedena u pitanje.

Danas je svedočio i privatni kolekcionar Radiša Vujičić, Baron, koji je kolekciju srebrnog novca 1983. godine prodao muzeju. Nastavak je zakazan za 7. mart.

Gonjenje za delo utaje kulturnog dobra zastareva 10 godina od trenutka sumnje u izvršenje. Ovu priču i uopšte nelegalnu trgovinu arheološkim blagiom Srbije pratio je B92 u emisiji B92 istražuje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.