Izvor: B92, 17.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje Mustafi, komandantu bivše OVK

Priština -- Početak suđenja četvorici visokih oficira rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) prate opsežne bezbednosne mere u Pristini, javlja za Radio B92 novinar UNMIK radija, Zoran Ćulafić. Svi automobili koji ulaze u prostore predviđene za parkiranje službenih automobila UNMIK-a podvrgavaju se ispitivanju detektorima za eksploziv, a međunarodna policija i Kosovska polcijska služba blokirale su prilaze zgradi u kojoj se održava suđenje.

Rustem Mustafa Remi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nazif Mehmeti, Naim Kadriju i Ljatif Gaši su optuženi da su počinili ratne zločine protiv civilnog albanskog stanovništva na Kosovu. Ovo je drugi slučaj na Kosovu da se sudi pripadnicima rasformirane OVK. Prištinski mediji ističu da je Rustem Mustaf, poznat kao komandant Remi, najviši oficir rasformirane OVK kome se sudi za zločine. Advokati optuženih ističu da će tok suđenja biti neizvestan, jer će po prvi put posle rata sud omogućiti svedočenje potpuno anonimnih svedoka. Prema UNMIK-ovoj uredbi broj 20 iz 2001. godine ustanovljena mogućnost svedočenja potpuno zaštićenih svedoka, što znači da mogu da svedoče bez prisustva javnosti, ali takođe i bez prisustva optuženih i njihovih advokata.

Branilac Naima Kadrijua, jednog od optuženih u ovom procesu, advokat Tom Gaši, izjavio je, kako prenose prištinski mediji, da će se na suđenju Remiju i trojici oficira nekadašnje OVK pojaviti šest takvih anonimnih svedoka, dok branilac prvooptuženog Rustema Mustafe Remija, advokat Aziz Redžaj tvrdi da će takvih anonimnih svedoka biti čak dvadeset. "To nisu zaštićeni svedoci koji se pojavljuju pod određenim brojem ili šifrom. Niko o njima ne zna ništa, i oni predstavljaju karakteristiku ovog suđenja, jer se tako nešto dešava po prvi put", rekao je Gaši. Rustema Mustafu Remija, koji trenutno ima čin general-majora Kosovskog zaštitnog korpusa, uhapsile su snage KFOR-a i UNMIK policije početkom jula prošle godine u centru Prištine, ispred hotela "Grand".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.